Ediția: Sâmbătă 11 Mai 2024. Nr. 6621
Ediția: Sâmbătă 11 Mai 2024. Nr. 6621

Un român din trei recunoaşte că a dat mită


O majoritate covârșitoare a românilor, 83 la sută, se declară mai degrabă neîncrezători în eficiența eforturilor anticorupție ale Guvernului, în timp ce un român din trei admite că, în ultimul an, a dat mită, relevă Barometrul Global al Corupției lansat, joi, de Transparency International.
Potrivit rezultatelor studiului, dacă în 2009 doar 12 la sută dintre subiecții români ai studiului admiteau că au dat mită pentru diferite servicii, în 2010 numărul acestora s-a triplat.
În plus, doar doi la sută dintre români consideră că, în 2010, nivelul corupției este mai mic decât în urmă cu trei ani, în vreme ce 87 la sută dintre respondenți apreciază că situația s-a înrăutățit.

Doar trei la sută dintre români au încredere în capacitatea Cabinetului de a lupta împotriva corupției, scor care plasează România pe ultimul loc în Uniunea Europeană din punct de vedere al încrederii în Guvern. Mai mult, aproape doi români din trei afirmă că nu au încredere în nicio persoană sau instituție atunci când vine vorba despre lupta împotriva corupției, fapt care, potrivit Transparency International România (TI-Ro), demonstrează că România este cea mai dezamăgită națiune europeană, „la mare distanță de celelalte”.
Totuși, potrivit directorului executiv al TI-Ro, Victor Alistar, aproape 70 la sută dintre români cred că implicarea cetățenilor în acțiuni anticorupție este importantă și poate să determine schimbări. Mai mult, opt din zece și-ar sprijini colegii sau prietenii activi în lupta anticorupție, iar șase din zece s-ar implica personal în acțiuni de acest gen.

„Acest indicator este extrem de important. Procentul mare de români care s-ar implica arată, practic, că cetățenii fac o legătură între sărăcia în care tră-iesc, pe de-o parte, și corupție, pe de altă parte. Este importantă creșterea acestui indicator, iar noi, ONG-urile, îi îndemnăm pe români să raporteze cazurile de corupție prin toate mijloacele posibile pe care le au la îndemână: hotline-uri, plângeri, reclamații. Îndemnăm funcționarii publici, care sigur sunt dezamăgiți când văd, pe de-o parte, tăieri și, pe de altă parte, achiziții care arată huzurul pe banii publici, să raporteze aceste cazuri”, a declarat Victor Alistar în confe-rința de presă de lansare a Barometrului.

Pe de altă parte, România respectă trendul global în ceea ce privește percepția corupției în instituțiile fundamentale, partidele politice și Parlamentul fiind considerate ca cele mai corupte entități, urmate de sistemul judiciar. Cea mai puțin coruptă structură, în viziunea românilor, rămâne biserica, dar nivelul corupției percepute în rândul clerului crește la 2,3, de la mai puțin de două puncte în anii anteriori.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?