Ediția: Sâmbătă 1 iunie 2024. Nr. 6639
Ediția: Sâmbătă 1 iunie 2024. Nr. 6639

VIDEO şi GALERIE FOTO: 7 octombrie – data la care ENET ar putea da APĂ CALDĂ





   „Când vine apa caldă?” și „Vom avea căldură în casă la iarnă?”. Acestea sunt întrebările care îi frământă pe mulți focșăneni în prag de iarnă, după o vară întreagă în care mulți s-au spălat cu apă rece sau la lighean. Autoritățile locale au pregătit un proiect de Hotărâre de Guvern pentru alocarea unor sume de bani din fondul de rezervă al Guvernului, pentru plata datoriilor la gaze. Este nevoie urgentă de bani, pentru repornirea sistemului de termoficare din Focșani, pentru că pe 7 octombrie în oraș va ajunge o echipă de norvegieni, care, timp de o lună, vor face probe la noile motoare ale ENET.
   În ultima perioadă, în oraș plutește o întrebare în aer: „Când dă drumul la apă caldă?”. Focșănenii sunt tot mai îngrijorați cu privire la reluarea furnizării apei calde și a căldurii, la iarnă, după aproape patru luni de dușuri reci. În prag de iarnă, când temperaturile încep să ne dea din ce în ce mai mulți fiori reci, mulți dintre abonații ENET se întreabă, pe bună dreptate, dacă vor mai avea vreodată apă caldă și, mai ales, căldură, în contextul situației financiare precare a societății, care se perpetuează de la an la an. 
   După începerea anului școlar, lucrurile au început să se complice, dacă stăm să ne gândim că, pe de o parte, vremea este în răcire, iar mulți copii sunt nevoiți să se spele cu apă încălzită. O parte dintre clienții ENET au fost prevăzători și și-au montat boilere, însă mulți, majoritatea pensionari cu venituri mici, nu și-au permis achiziționarea unui astfel de aparat, care costă câteva sute de lei, și s-au descurcat cum au putut, încălzind apa în oale, pe aragaz.  
   Pe fondul răspunsurilor evazive ale responsabililor de la nivel local cu privire la data la care va fi repornit sistemul de termoficare, oamenii au început să „parieze” la bursa zvonurilor cu privire la ziua „fericită” la care va curge apă fierbinte la robinete. Unii cred că apa caldă nu va veni mai devreme de 15 noiembrie, alții speră ca măcar căldură să fie în apartamente, iar alții sunt mai pesimiști și cred că iarna asta vor îngheța în case de frig. „De mai multe luni nu avem apă caldă, vai de capul nostru. Noroc că are fata centrală și mai fac o baie băiatului la ea. Este foarte greu. Nu știu dacă ne-o da și căldură în iarna asta, că se aude că nu o să fie nici căldură, că au datorii, că nu au bani să plătească. Dar noi ce facem? Noi cu ce suntem de vină? Cu o pensie de 8 milioane pot să-mi bag centrală eu? Acum încălzesc oale de apă pe aragaz”, ne-a spus Maria Purinov, pensionară în vârstă de 67 de ani. 
   Pensionarii, care sunt, de obicei, cei mai conștiincioși la plata facturilor, se simt nedreptățiți pentru că deși sunt la zi cu plata căldurii nu beneficiază de acest serviciu. „Mă descurc cu greu… încălzesc apa în oale, ulcele. Noroc că sunt singură, nu am copii, și mă descurc, dar altfel este foarte greu. Bani ca să îmi pun boiler nu am, sunt pensionară, banii sunt puțini, este foarte greu. Åži am impresia că nu o să ne mai dea niciodată apă caldă, nu știu de ce. Cred că vor fi probleme cu căldura și la iarnă, dacă sunt probleme și cu apa caldă. Le transmit autorităților că sunt foarte supărată și dezamăgită în același timp. Nu am datorii la căldură”, ne-a spus doamna Silvia, pensionară, care locuiește într-un bloc de pe Bulevardul Unirii.
   Alți cetățeni s-au adaptat situației și și-au cumpărat boilere și spun că rămân fideli sistemului centralizat, de frica „bombelor”, adică a centralelor termice de apartament. „Este greu fără apă caldă. Am fost obligat să îmi montez un boiler electric, pentru a ne mai spăla. Cu apa caldă, asta-i soarta. Nefiind mulți abonați pe scară, și apa caldă venea mai greu. Până acum, nu am avut probleme iarna cu încălzirea. Acum, am înțeles că s-au modernizat punctele termice și centrala de producere a energiei termice, dar nu știu dacă vor termina până la iarnă cu instalațiile astea pe care vor să le modifice. Acum să vedem cum va funcționa pe viitor, pentru că majoritatea și-au pus centrală termică”, ne-a mărturisit Petru Brăileanu. 
   Åži administratorii așteaptă cu strângere de inimă sezonul rece. „La scările la care sunt eu administrator, cam toate apartamentele sunt debranșate de la apă caldă și căldură, mulți locatari au centrale termice. Ne rugăm să fie cald și în octombrie, să se mai prelungească puțin căldura, ca să nu stăm prea mult pe frig”, ne-a spus Maria Denciu, administrator la o asociație de proprietari de pe Strada Gh. Magheru. 
Norvegienii fac probe noilor motoare 
   Reluarea furnizării agentului termic în municipiul Focșani este posibil să fie realizată în următoarele două săptămâni, urgentată de necesitatea efectuării probelor la noile echipamente ale ENET, care nu pot fi realizate în lipsa combustibilului. La ședința Consiliului Local  de la sfârșitul lunii august, primarul Decebal Bacinschi a afirmat că în bugetul local nu mai există fonduri pentru majorarea capitalului social al ENET, soluția salvatoare cu alte ocazii, și că singura posibilitate de ieșire din acest impas este alocarea unor fonduri de la Guvern. 
   Deblocarea acestei situații pare să fie tot mai aproape, dat fiind și faptul că, pe 7 octombrie, la Focșani va veni o echipă din Norvegia care va porni probele la noile motoare ale ENET, pentru o lună de zile, probe pentru care este nevoie de combustibil. Așa încât, cel mai probabil, autoritățile locale vor face tot posibilul ca până la această dată să rezolve problema datoriilor pentru a reporni sistemul de termoficare. „Aștept să se pornească gazele în municipiul Focșani pentru că pe data de 7 octombrie vin norvegienii să pornească motoarele pentru probe, o lună de zile. Din acest motiv, trebuie să găsim o soluție să pornim gazele în municipiu. Dacă vor porni gazele, atunci vom da drumul și la apă caldă și dacă vor fi condițiile de așa natură că va trebui să dăm și căldură, atunci vom da drumul și la căldură”, ne-a spus ieri primarul Decebal Bacinschi, care inspecta lucrările ce au loc în acest moment pe Bulevardul Unirii, la rețelele de termoficare. 
   Anul trecut, situația a fost aproape identică, Executivul alocând fondurile necesare ENET pentru plata datoriilor către furnizorul de gaze, în prag de iarnă. 
Bani pentru plata datoriilor, din fondul de rezervă al Guvernului 
   În prezent, datoria către furnizorul de gaze GDF Suez a mai scăzut, ajungând la circa 10,9 milioane de lei, după ce ENET a mai plătit o parte din datorii. O mare parte din această sumă o reprezintă factura neachitată a lunii martie 2013. 
   În perioada imediat următoare sunt speranțe ca Guvernul să aloce, din fondul său de rezervă, pe de o parte, și prin rectificarea de buget a lunii octombrie, pe de altă parte, sumele necesare ENET pentru plata datoriilor către furnizorul de gaze GDF Suez, astfel încât acesta să reia furnizarea gazelor către CET-ul focșănean. În acest sens, autoritățile locale și județene, Consiliul Județean și Prefectura, au pregătit un proiect de Hotărâre de Guvern și au făcut demersuri la Executiv, pentru alocarea unor sume din fondul de rezervă al Guvernului, în regim de urgență, pentru plata datoriilor la gaze, și, astfel, pentru reluarea furnizării combustibilului, fără de care nu sunt posibile probele la noile motoare ale ENET. ” Solicităm aceste fonduri pentru că dacă nu plătim gazul nu putem face probele, la începutul lunii octombrie. Nu putem aștepta rectificarea bugetară a Guvernului, care este mai târziu, în octombrie. Noi, din punct de vedere tehnic suntem pregătiți ca în condițiile în care GDF ne furnizează gaz, să putem da drumul la apă caldă”, ne-a spus ieri directorul ENET, Manole Merchea. 
 
Angajații ENET, în șomaj tehnic
   Datoria populației este constantă, iar rău-platnicii se împart în mai multe categorii. „Din experiența noastră, pentru neplata facturilor există, în primul rând, motivul imposibilitățiii de achitare a facturilor sau achitarea cu întârziere, sau parțial. Dacă o persoană cu venituri mici are o factură de câteva sute de lei și nu poate să plătească decât 50 de lei pe lună, plata facturii se poate prelungi pe câteva luni. Apoi, mai sunt cei care au posibilități financiare, dar, prinși în vâltoarea de zi cu zi, nu au timp să își plătească factura. La aceștia vin casierii noștri acasă. Zilnic, avem încasări de circa 20.000 lei, însă, chiar și în aceste condiții, datoria populației nu scade considerabil”, ne-a spus Cristina Gavrilă, purtătorul de cuvânt al SC ENET SA. 
   Pentru că din luna iunie nu a mai fost furnizată apă caldă, și mulți dintre angajații ENET și-au pierdut obiectul muncii. În aceste condiții, muncitorii de la ENET sunt, din luna iulie, în șomaj tehnic și primesc 75% din salariu, din cauza lipsei de activitate.

6 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?