Ediția: Marți 7 Mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Marți 7 Mai 2024. Nr. 6617

Tratamentul conjunctivitei


Tratamentul este de competența medicului specialist oftalmolg, care decide conduita terapeutică. Tratamentul local al conjunctivitelor constă în instilarea în ochi a diferite medicamente sub formă de picături. În unele forme de conjunctivite, cînd este nevoie, medicul recomandă antibiotice. Aplicarea picăturilor în ochi se face în condiții de igienă perfectă. Pesoana care aplică picăturile se va spăla pe mîini cu apă și săpun înainte de fiecare aplicare. La copil, picăturile le va aplica mama, copilul acceptând mai ușor manevra din partea unei persoane în care are încredere. Bolnavul va da capul pe spate iar cel ce aplică picăturile va îndepărta cu degetul mare și arătătorul de la mîna stîngă pleoapele, iar cu pipeta ținută vertical în mîna dreaptă va picura 3-4 picături de medicament pe conjunctivă, avînd grijă să nu le toarne peste cornee.
Lacrimile amestecate cu medicamentul care se scurg pe obraz se adună într-un tampon de vată curat ținut în unghiul intern al ochiului. În conjunctivitele grave (cum este cea gonococică), se recurge și la un tratament cu antibiotice pe cale generală. În conjunctivitele alergice, se administrează în plus cortizon local și general. În conjunctivitele cu secreții abundente, se recomandă efectuarea de spălături conjunctivale cu acid boric 4% sau alte antiseptice slabe. Se procedează astfel: bolnavul ține capul pe spate, iar cel care face spălătura (spălat pe mîini cu apă și săpun și apoi dezinfectat cu alcool medicinal) desface pleoapele și stoarce deasupra ochiului tamponul de vată muiat în soluția cu care se face spălătura.
  
Prevenție: Profilaxia conjunctivitelor constă în aplicarea cu strictețe a regulilor de igienă individuală. La bolnav, sînt necesare măsuri speciale pentru ca secreția de la ochiul bolnav să nu ajungă la ochiul sănătos și la alte persoane din jur. Pentru aceasta, bolnavul se va spăla pe mîini de mai multe ori pe zi, de fiecare dată cînd este nevoie curățarea și îngrijirea lor. Bolnavul trebuie să aibă prosop, pernă și batistă strict perso-nale, lucru important atît pentru protecția lui, cît și a persoanelor din jur.
Recomandări: Ce NU trebuie să se facă într-o conjunctivită? – Nu trebuie să se lege ochiul, pentru că pansamentul duce la stagnarea secreției și la îmbolnăvirea corneei, complicație gravă care poate provoca pierderea vederii. Conjunctivita este inflamarea conjunctivei ochilor, ca urmare a pătrunderii bacteriilor, virușilor sau ciupercilor în ochi.
De asemenea, se pot produce conjunctivite alergice, ca urmare a iritării ochilor cu praf, polen sau unele substanțe chimice (vapori, aerosoli etc.).
Reducerea cantității de alimente consumate, renunțarea la orice efort, chiar și la mișcările bruște cu capul.
De asemenea, nu trebuie să se bea alcool de niciun fel și să se renunțe la alimentele sărate, acre sau picante.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?