Ediția:: Luni 17 iunie 2024. Nr. 6650
Ediția:: Luni 17 iunie 2024. Nr. 6650

Contracepţia, încă un subiect necunoscut multor tineri


Deși trăim într-o țară democratică, în care tinerii au acces nelimitat la informație, avortul la vârsta adolescenței este un fenomen național. La nivelul municipiului Adjud, adolescenții cunosc câteva lucruri despre contracepție, dar nu au de unde să afle mai multe deoarece nu există un cabinet de planning familial în zonă.

Scopul contracepției este acela de a evita o sarcină nedorită și a proteja împotriva bolilor cu transmitere sexuală (BTS). Metodele de contracepție privesc atât femeile cât și bărbații, chiar dacă femeia este cea care trebuie să evite sarcina. Teoretic, majoritatea adolescenților cunosc destule metode contraceptive, știu că trebuie să se protejeze și totuși nu o fac. Cea mai importantă soluție pentru e evita fapte iremediabile este informarea populației și înființarea unui centru de planificare familială. În Adjud nu există un cabinet de planning familial, deși numărul populației municipiului și a localităților limitrofe este mare. De acest domeniu se ocupa, pe lângă medicina de familie medicul Aurelia Dima, dar de câțiva ani s-a desființat cabinetul. „Nu mă mai ocup de mult timp de planificarea familială. Casa de Asigurări de Sănătate nu a mai reînnoit contractul pentru acest serviciu, cred că din cauza situației economice, așa că nu mai există. Totuși, eu cred că era foarte folositor pentru tineri acest cabinet, deoarece aici se puteau informa despre contracepție și primeau contraceptive gratis. Eu am făcut niște cursuri de planificare familială, de aceea puteam să mă ocup de așa ceva, pe lângă medicina de familie”, a precizat Aurelia Dima, medic generalist în Adjud.

Ce este un cabinet de planificare familială?

Cabinetul de planificare familială este locul unde oamenii, în special adolescenții sunt informați cu privire la viața sexuală, a particularităților ei la un moment dat și a nevoilor în materie de contracepție, adaptate la stilul de viață al fiecărei persoane. Medicul de planificare familială oferă ajutor tinerilor pentru a afla mai multe despre eficiența fiecărei metode contraceptive în parte, a prevenirii unei sarcini nedorite și a bolilor cu transmitere sexuală. Menirea unui astfel de medic nu este de a judeca, așa că adolescenților nu trebuie să le fie teamă să mărturisească cele mai intime detalii ale comportamentului lor sexual. De reținut este faptul că toate datele oferite medicului sunt confidențiale.

Teoria ca teoria, dar practica ne omoară

Tinerii adjudeni știu ce este contracepția și care sunt metodele ei dar când vine vorba de aplicat, aceștia sunt reticenți și țin cont de prejudecăți și temeri. Unii dintre ei nu conștientizează pericolul unei sarcini nedorite sau al contractării unei boli cu transmitere se-xuală, iar unii nici nu știu cum să se protejeze. Acest lucru este reflectat prin faptul că sunt tinere care nasc chiar și la vârsta de 14 ani. Cu un asemenea caz s-au confruntat și medicii din cadrul Secției de Ginecologie a Spitalului Adjud. Ei spun că o fetiță de 14 ani a născut un copil, care mai târziu a fost adoptat. Mulți adolescenți știu la modul general ce este contracepția dar este dificil pentru ei să se descurce în fața faptului împlinit, mai exact nu știu cum să aibă o viață sexuală bine pusă la punct. „Åžtiu câte ceva despre prezervativ și anticoncepționale dar despre restul nu cunosc mare lucru. Ideea e că nu prea avem cu cine să discutăm astfel de lucruri în mod confidențial. Eu mă mai interesez pe internet pentru că vreau să fiu pregătită, dar e altă treabă când îți explică cineva față în față”, a spus, cu o ușoară reticență, Andreea Miron, din Adjud, elevă de liceu. Referitor la planificarea familială, aceasta a menționat că nu știe de existența unui astfel de cabinet în zonă. Sunt și adolescente care și-au început viața sexuală și se protejează ca atare, dar acest lucru îl țin secret față de părinți, fapt care se datorează absenței unei bune comunicări. „Cunosc ce este un cabinet de planificare familială și ar fi bine dacă am avea unul în Adjud. Am beneficia de produse contraceptive gratis dar în situația asta, le cumpărăm cu bani proprii. Eu cred că cea mai bună metodă este prezervativul, care evită și o sarcină, și o boală”, a declarat o tânără din Adjud, de 17 ani, care vrea să-și păstreze anonimatul de teamă ca părinții ei să nu afle că și-a început viața sexuală.

Un cabinet care oferă asistență în tot județul

În județul Vrancea există un singur cabinet de pla-nning familial, acesta aflându-se în Focșani. De serviciile oferite acolo pot beneficia toți cei care vor să fie consiliați și informați cu privire la contracepție și nu numai. „Gradul de adresabilitate la cabinetul de planificare familială este ridicat, iar tinerii sunt cei care vin mai des. Aici primim persoane din tot județul iar consultația este gratuită, cu condiția să prezinte o legitimație de elev, student sau o adeverință de salariat. Astfel, la fiecare vizită aceștia primesc pachete de prezer-vative gratuite și pilule anticoncepționale, pentru femei. Sunt și unele metode contraceptive care nu figurează pe lista de gratuități, dar prețurile acestora, aici, sunt mai reduse decât la farmacii”, a precizat Felicia Moise, medic la Cabinetul de Planificare Familială din Focșani. Doctorul Moise a mai afirmat că toate datele sunt confidențiale iar fișele celor înscriși sunt ținute în cabinet, și nu la spital. Toți cei interesați de viața sexuală și contracepție sunt așteptați la cabinetul de Planificare Familială din Policlinica nr.2 din Focșani.

Metode de contracepție

Metodele de contracepție propuse sunt diferite în funcție de vârstă: adolescență, femeie adultă, cu sau fără copii, mamă de fa-milie, femeie de peste 40 de ani sau în funcție de activitatea sexuală: cuplu stabil, parteneri multipli etc… Prezervativul este singurul mijloc contraceptiv care permite evitarea bolilor cu transmitere sexuală. Pilula este o metodă contraceptivă hormonală care împiedică ovulația. Este un mijloc de contracepție destul de utilizat, iar dacă este luat în mod regulat este foarte eficace. Există o serie de tipuri de pilule mai mult sau mai puțin dozate în hormoni (estrogen și progesteron), iar  administrarea lor este periodică. În cazul unui raport sexual neprotejat sau în care metoda obișnuită a eșuat, poți apela la contracepția de urgență pentru a preveni o sarcină nedorită. Această pastilă se poate lua și fără rețetă medicală din farmacii și se administrează în 72 de ore de la contactul sexual.
O altă metodă de contracepție este utilizarea spermicidelor care sunt substanțe chimice care distrug spermatozoizii. Există și contracepția definitivă, masculină și feminină. Sterilizarea masculină sau vasectomia co-respunde unei secțiuni a celor două canale care trimit spermatozoizii către exterior. Sterilizarea feminină sau legarea trompelor este o metodă de contracepție considerată radicală, căci șansele de a reface traiectul normal al trompelor, în cazul unei răzgândiri asupra deciziei, sunt mici. Potrivit specia-liștilor, o sarcină la vârsta adolescenței este o traumă ce marchează întreaga viață a unei tinere. Avortul este un act cu consecințe ireversibile nu doar asupra sănătății corpului, ci și a psihicului. De aceea este esențial ca tinerii să înțeleagă în primul rând consecințele pe care le are actul sexual, iar lucrul acesta se poate face prin informare și, implicit, responsabilizarea încă din copilărie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?