Ediția:: Sâmbătă 15 iunie 2024. Nr. 6649
Ediția:: Sâmbătă 15 iunie 2024. Nr. 6649

Aparate medicale prăfuite la Spitalul Panciu


Un gastroendoscop și un colonoscop, două aparate medicale de importanță vitală pentru mii de vrânceni, zac nefolosite la Spitalul din Panciu, atât din cauza lipsei personalului calificat, cât și a refuzului directorului Nicolae Mărăscu de a le transfera Spitalului Județean de Urgență „Sfântul Pantelimon” din Focșani. În acest răstimp, cei care ajung la Spitalul Județean sunt consultați și diagnosticați cu aparate vechi și foarte uzate, care mai mult se defectează decât funcționează. Din această cauză, există și riscul stabilirii unui diagnostic greșit. 

Gastroendoscopul și colonoscopul au fost donate Spitalului din Panciu în urmă cu mai bine de trei ani, pe vremea când manager era medicul chirurg Mihai Ionescu. După transfe-rarea acestuia la Spitalul Județean de Urgență din Focșani, cele două aparate nu au mai fost folosite niciodată, din cauza lipsei medicilor specialiști. Dată fiind importanța lor pentru sănătatea și chiar pentru viața pacienților, ma-nagerul Spitalului Județean, doctorul Nicolae Moise, i-a solicitat colegului său din Panciu să transfere aparatele unității pe care o reprezintă. A primit răspuns negativ. „Aparatele sunt ale Spitalului Panciu și nu putem da altora ce este al nostru”, s-a justificat managerul Spitalului Panciu Nicolae Mărăscu. El nu a ezitat să-și exprime temerea că, odată transferate la Spitalul Județean, e posibil ca gastroendoscopul și colonoscopul să nu mai revină niciodată în patrimoniul instituției pe care o conduce. „Din luna martie 2011, mai mult ca sigur că Spitalul Panciu va beneficia de serviciile unui medic specialist. Nu vreau ca doctorul care va veni în primăvară să nu aibă cu ce să lucreze. Cine îmi garantează că voi primi aparatele înapoi? Åži de unde voi scoate eu, atunci, peste un miliard de lei vechi, la cât sunt evaluate ele acum, ca să cumpăr altele?”, s-a scuzat Mărăscu.

Solicitare fără răspuns 

În acest timp, bolnavii internați în Spitalul Județean sunt consultați și diagnosticați cu aparate învechite și uzate, care mai tot timpul sunt defecte.
La nivelul județului Vrancea sunt doar patru medici specializați în folosirea celor două aparate și niciunul nu lucrează la Panciu. 
Directorul Spitalului Județean, doctorul Nicolae Moise, spune că i-a cerut printr-o adresă scrisă, omologului de la Spitalul Panciu să îi dea în folosință cele două aparate contra unei chirii, dar acesta a refuzat. „În luna iunie, i-am trimis o adresă directorului Spitalului Panciu, Nicolae Mărăscu, prin care îl rugam să dea cu titlul de împrumut Spitalului Județean un gastroendoscop și un colonoscop, ambele fiind aparate noi, pe care Spitalul din Panciu nu le folosește din lipsă de medici specialiști. În aceeași adresă, am propus ca pe perioada cât folosim acele aparate în interesul vrâncenilor, Spitalul Județean să plătească o chirie, iar în momentul în care vom achiziționa cele două aparate, care acum ne lipsesc, pe cele împrumutate să le înapoiem Spitalului Panciu. I-am explicat directorului Mărăscu că ale spitalului sunt vechi și se defectează foarte des, iar soli-citarea am făcut-o în calitatea noastră de unitate medicală cu cea mai mare adresabilitate din județ și pentru a veni în sprijinul vrâncenilor. Cu toate acestea, nu am primit niciun răspuns de la directorul Spitalului Panciu”, a precizat Nicolae Moise.
De altfel, Nicolae Mărăscu a fost, în urmă cu câțiva ani, director economic al Spitalului Județean și știe exact cu ce probleme se confruntă această unitate în ceea ce privește dotarea cu aparatura necesară pentru diagnosticarea bolnavilor.

Cabinet medical de 10 mii de euro

Nici Primăria Panciu, instituție care din vara acestui an a preluat în admi-nistrare Spitalul Orășenesc, nu dorește ca aparatura medicală să fie transferată la Focșani. „Cu trei ani în urmă, după ce s-au primit aparatele, la solicitarea directorului din acea vreme, Consiliul Local Panciu a aprobat cheltuirea sumei de aproximativ 10 mii de euro pentru amenajarea unui cabinet me-dical de specialitate. Din punctul nostru de vedere, poziția lui Nicolae Mărăscu, în legătură cu problema transferului aparaturii la Focșani, este una corectă, în condițiile în care la spital va veni și un medic specia-list”, a afirmat Ion Petre. El este de părere că „directorul Spitalului nu face altceva decât să gospodărească, în folosul comunității locale, tot ceea ce a preluat în momentul în care a fost învestit în funcție”. „Interesul nostru este să dotăm Spitalul cu tot ce este necesar, nu să-l lipsim de așa ceva. Numai în 2010, am investit în această unitate aproximativ 250 mii de lei și rezultatele încep să se vadă. Mâine, 1 decembrie, vom porni cele două centrale pe gaze naturale, care vor asigura agentul termic necesar încălzirii cabinetelor, saloanelor dar și a clădirilor auxiliare, iar la începutul anului viitor vom dota cantina cu plite conectate la gaze, pentru prepararea în condiții optime a hranei bolna-vilor”, a concluzionat primarul.

Articolul precedent
Articolul următor

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?