Ediția: Miercuri 8 Mai 2024. Nr. 6618
Ediția: Miercuri 8 Mai 2024. Nr. 6618

Elevii fug cât pot de…orele de educaţie fizică!


Elevii fug de orele de educație fizică, evită pe cât posibil mișcarea și obțin scutiri medicale mai mult sau mai puțin reale, cu acordul părinților. Este o practică ce a prins tot mai mult rădăcini în rândul elevilor care nu mai vor să alerge nici măcar un metru din comoditate și pentru că, spun ei, oricum orele de educație fizică nu le sunt deloc de folos pentru viitor. O ipoteză total falsă dacă luăm în considerare faptul că zece minute de gimnastică fac atâta bine inimii și organismului, în general. În baza unei hârtii de cele mai multe ori falsă, elevii își închid, practic, încă de la vârste fragede, drumul spre o viață sănătoasă.

Moda doctorilor care au pus o ștampilă ca și cum ar fi fost legați la ochi, fără a consulta măcar sumar elevii este veche și se va perpetua mulți ani de acum încolo pentru că nicio lege din România nu prevede sancțiuni aspre pentru cei ce comit astfel de acte. Protejați de o legislație prea blândă și momiți cu câțiva zeci de lei, un pachet de cafea sau o ciocolată, medicii le pun ștampila, pentru o viață, cu siguranță, mai nesănătoasă fără mișcare. Doctorii semnează adeverințe de boli fantomă care în realitate nu există în vreme ce profesorii suferă neputincioși când văd că tineri sănătoși își consumă energia pe lucruri mărunte și nu pentru a-și menține sănătatea. Din păcate, s-a ajuns la situația dramatică în care nici măcar părinților sau copiilor nu le mai pasă de sănătatea lor și iau totul ca pe o glumă. Ei recunosc că nu merg la orele de educație fizică și sport nu pentru că nu le-ar permite sănătatea ci pentru că e mai plăcut să stai și să nu faci nimic un ceas, în vreme ce  colegii lor obțin note mici, cu multă transpirație și efort. Astfel, dacă preferă confortul, copiii secolului XXI, care au crescut în fața calculatorului, nu știu uneori nici măcar să meargă normal. „Oricare ar fi motivul, lipsa orelor de sport este un handicap pentru elevi. Unii din adolescenți nici nu au habar să meargă normal, chiar și o minimă instrucție sportivă îi poate învăța mersul cadențat. Aceste scutiri sunt structurate în trei categorii, unii elevi au o problemă serioasă de sănătate și obțin scutiri, alții au o conformație anormală pentru vârsta lor și preferă să nu mai facă mișcare iar o categorie mai mică sunt cei care au medii mari la toate obiectele iar din cauza baremelor de la sport obțin note mici și astfel își iau aceste adeverințe”, a spus Radu Åžtefan director al Colegiului Economic „Mihail Kogălniceanu”.

***
Adolescenții preferă să aibă alte activități în schimbul orelor de sport și spun că mișcare se poate face la o sală de fitness, într-un mod mai plăcut decât la școală. „Am obținut scutire medicală pentru că nu îmi place să particip la orele de educație fi-zică. Nu sunt bolnav însă nu trebuie să suferi de nimic pentru ca medicul să îți elibereze o scutire. Cine vrea să facă mișcare poate să o facă la o sală de sport, nu în timpul orelor de curs. Nu sunt însă un mare adept al mișcării și cred că mulți co-legi de generație îmi împărtășesc opinia”, a spus Gabriel B., elev în clasa a X-a la Colegiul „Valeriu D. Cotea”. De cealaltă parte, profesorii susțin că vina pentru această situație aparține medicilor care eliberează adeverințe medicale fără a consulta elevii dar și părinților care iau hotărâri greșite pentru copiii lor. Astfel de prac-tici erau inexistente în urmă cu ani buni, când medicii erau mai responsabili dar și numărul elevilor care fugeau de orele de educație fizică erau cu mult mai mic. În prezent, profesorii spun că nu există clasă care să nu aibă elevi bolnavi fictiv. „În momentul de față, scutirea se eliberează de medicul de familie și apoi mai trece și pe la cabinetul medical al unității de învățământ. Înainte, medicii când elibe-rau o asemenea adeverință specificau ce exerciții îi sunt recomandate elevului și astfel, în funcție de boală, profesorul adapta un anumit tip de exerciții. În momentul de față nu știu dacă există clasă fără un elev scutit, dar chiar și așa ei trebuie să se prezinte la oră. Åži părinții sunt vinovați pentru această situație, nu au optica necesară pentru importanța orelor de educație fizică!”, atrage atenția Åžtefan Moraru profesor de educație fizică și sport și director al Grupului Åžcolar „G. G. Longinescu” din Focșani.

Părinții încurajează copiii să lenevească

Nu doar copiii sunt vinovați pentru această dorință tot mai scăzută de a face mișcare. Părinții încurajează obiceiurile proaste ale copiilor care au înlocuit mișcarea cu calculatorul. Ei nu își îndeamnă odraslele la mișcare, le achiziționează însă cele mai performante sisteme de comunicare, să se poată distra. Captați de lumea virtuală, copiii evită orice tip de activitate menită să le ajute trupul. Prin atitudinea lor delăsătoare, inclusiv părinții își îndeamnă copiii la boală sigură. „Recunosc că nu îmi încurajez copilul să facă mișcare sau să participe la orele de sport. Cred că alte ore sunt mai importante în viață și oricum, nici în școală nu se prea face sportul, elevii sunt lăsați de capul lor la această oră. Cine dorește și vrea poate să meargă la sală și să facă mișcare cât dorește”, a adăugat Ioana Smarandescu, mama unei eleve de liceu.

Profesorii ar trebui să ia atitudine!

Dascălii se învinuiesc pentru această situație și cred că dacă s-ar lua atitudine și elevii ar fi încurajați să facă mișcare, poate s-ar schimba ceva în bine iar orele de sport ar fi practicate de un număr mai mare de elevi. Dacă însă, din familie copiii nu sunt încurajați să facă mișcare, de ce ar trebui să avem așteptări mai mari de la profesori? Părinții încearcă să își protejeze copiii de efort suplimentar în vreme ce profesorii încurajează practicarea activităților sportive care pot face minuni. La nivel de județ, 1,8% dintre elevi au avut scutire medicală în anul școlar precedent și, deci, nu au participat activ la orele de sport. „Eu afirm că profesorii de educație fizică trebuie să își atragă elevii la ore prin diferite metode. Åži părinții, din dorința de a-i cocoloși pe copii încearcă   să-i îndepărteze de mișcare și este o mare greșeală din partea lor. Ce este drept, e trist că sunt puține ore pe săptămână de educație fizică și din acest motiv am realizat o petiție care a trecut de Ca-mera Deputaților și așteptăm să ajungă la Senat și să ieșim din această stare”, a declarat Vica Mincă, inspector de educație fizică și sport.

Autoritățile iau atitudine poate prea târziu

Direcția de Sănătate Publică Vrancea a organizat, miercuri, un curs de formare pentru medicii și asistenții școlari din județ, privind prevenirea obe-zității la copiii școlari. La acest curs au fost prezenți doi medici din partea Institutului pentru Ocrotirea Mamei și Copilului „Alfred Rusescu” (IOMC) din București, care i-au instruit pe cei 30 de medici și asistenți școlari din județ, privind promovarea alimentației sănătoase și prevenirea obezității la copil. În România, obezitatea a devenit o problemă de sănătate publică deosebit de complexă. Din această cauză a fost gândit programul care are ca obiectiv identificarea și recuperarea copiilor supraponderali sau cu obezitate. Personalul medical instruit în cadrul acestui program va evalua copiii cu vârste cuprinse între 6-7 ani și 14-15 ani și îi va învăța și consilia în sensul schimbării comportamentului alimentar.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?