Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617

Ziua de 24 ianuarie, declarată zi de sărbătoare legală


Plenul Senatului a aprobat, în ședința de marți, o propunere legislativă prin care ziua de 24 ianuarie devine zi de sărbătoare legală. Inițiativa îi aparține președintelui Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan, care a propus pentru prima dată, în 2008, ca ziua de 24 ianuarie să fie declarată zi de sărbătoare națională.

Ziua de 24 ianuarie este o zi de sărbătoare pe care niciunul dintre regimurile trecute nu a putut s-o ignore, cu atât mai mult cu cât este prima etapă a Unirii de la 1 decembrie 1918. În favoarea propunerii legislative au votat 87 de senatori, șase senatori au votat „împotrivă”, iar șase s-au abținut de la vot.
Doar Guvernul nu a susținut propunerea legislativă. Senatul este prima Cameră sesizată în acest caz, iar legea este organică.
Inițiativa declarării zilei de 24 ianuarie ca zi de sărbătoare națională, îi aparține președintelui Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan, care a făcut această propunere pentru prima dată, în 2008, înaintea sărbătoririi a 150 de ani de la Unirea Moldovei cu Å¢ara Românească. La inițiativă s-a raliat și primarul municipiului Iași, Gheorghe Nichita.
Propunerea liderului social democrat Marian Oprișan, privind declararea zilei de 24 ianuarie ca zi de sărbătoare națională a fost aprobată și de Comitetul Executiv Național al PSD.
„Această inițiativă a fost discutată prima dată în cadrul Biroului Permanent Național și, ulterior, a fost prezentată în ședința Comitetului Executiv Național al PSD. Această propunere poartă girul meu, al lui Marian Oprișan și a fost însușită și de alți colegi. Este normal să fie așa deoarece numai la Iași și Focșani această zi este sărbătorită cu atâta fast de foarte mulți ani”, a afirmat primarul                Gheorghe Nichita.
Președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan, a precizat, în luna ia-nuarie a acestui an, că nu renunță la proiectul legislativ privind declararea zilei de 24 ianuarie ca zi de sărbătoare națională a României. „În 1859, prin Unirea Moldovei cu Å¢ara Românească, s-a constituit statul național modern român, iar la 1 decembrie 1918 a fost realizat statul național unitar român. Cred că ziua de 24 ianuarie este o zi simbolică pentru toți românii. Totodată, fără Mica Unire realizată în urmă cu 151 de ani, nu am fi putut beneficia de Marea Unire, care s-a realizat în urmă cu 92 de ani și de aceea cred că este foarte important ca Mica Unire de la 24 ianuarie 1859 să fie declarată zi de sărbătoare națională”, a afirmat Marian Oprișan.

Sărbători legale

1 și 2 ianuarie, prima și a doua zi de Paști, 1 mai, prima și a doua zi de Rusalii, Adormirea Maicii Domnului, 1 decembrie, prima și a doua zi de Crăciun

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?