Ediția: Luni 20 Mai 2024. Nr. 6628
Ediția: Luni 20 Mai 2024. Nr. 6628

Vitamina K


Vitamina K face parte din grupul B de vitamine și este alcătuită, de fapt, din două componente naturale : vitamina K, (fitochinonă) și vitamina K2 (farnochinonă). Vitamina K are un rol esențial în coagularea rapidă a sângelui, fiind indicată în oprirea hemoragiilor de orice natură, în diferite tulburări hepatice (icter, hepatită, insuficiență și ciroză hepatică), apoi în colite, urticarii, degerături, slăbirea rezistenței capilare, diminuarea debitului menstrual, după tratamente cu antibiotice etc.
Carența de această vitamină provoacă hemoragii la nivelul mucoaselor și al creierului, îndeosebi în urma tratamentelor îndelungate cu antibiotice. Trebuie menționat și faptul că această vitamină poate fi furnizată orga-nismului și prin sintetizarea ei de către flora microbiană intestinală (cca 50%).  Carența de vitamina K mărește timpul de coagulare a sângelui, care, în mod normal, este de 4-8 minute. Hipovitaminoza K se manifestă și prin apariția de hematoame (hemo-ragii ale pielii), scurgeri de sânge din nas (epistaxis), colite și diaree etc. Această insuficiență vitaminică provoacă neajunsuri atât la nou-născuți, cât și la adulți.
 
Vitamina K se dizolvă în gră-simi, e foarte sensibilă la lumină, rezistentă la căldură și sensibilă la oxidanți. De asemenea, ea este ușor distrusă și prin congelarea alimentelor înainte de a fi date în consum, precum și prin râncezirea grăsimilor care intră în alcătuirea alimentelor respective. Dintre dușmanii vitaminei K, mai fac parte și următorii: radiațiile și razele X, aerul poluat, aspirina și alte produse de sinteză (anticoa-gulante, cloramfenicol, cholestyramin, kanamicină, toate tipurile de penicilină, propantelină, biseptol, neoxazol, tetraciclină etc.).  
Vitamina K1 se găsește în următoarele alimente de origine vegetală: cartofi, fructe de cătină albă, conopidă, fragi, grâu nedecorticat, lucernă, măceșe, mazăre verde, morcovi, ovăz, porumb, roșii, salată verde, spanac, ulei de soia, urzici, varză albă.
Vitamina K2 se găsește în următoarele alimente de origine animală: carne de vită și de porc, splină, untură de pește, lapte și produse lactate (iaurt), gălbenuș de ou și, îndeosebi, ficat de porc.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?