Ediția:: Sâmbătă 15 iunie 2024. Nr. 6649
Ediția:: Sâmbătă 15 iunie 2024. Nr. 6649

Vârsta standard de pensionare : 60 de ani pentru femei, 64 de ani pentru bărbaţi


PSD și PNL au votat, luni, în Comisia de muncă din Camera Deputaților, la reexaminarea Legii pensiilor, un amendament comun, care prevede că vârsta standard de pensionare este de 60 de ani pentru femei și 64 de ani pentru bărbați. Deputații coaliției părăsiseră anterior ședința Comisiei de muncă, reunită pentru reexaminarea Legii pensiilor.
„Vârsta standard de pensionare este de 60 de ani pentru femei și 64 de ani pentru bărbați. Atingerea acestei vârste se realizează prin creșterea vârstelor standard de pensionare”, se precizează în amendamentul votat de deputații PSD și PNL.
Totodată, amendamentul respectiv prevede că „stagiul minim de cotizare este de 10 ani, atât pentru femei, cât și pentru bărbați”, reducându-se astfel termenul de 15 ani prevăzut în forma inițială.
De asemenea, amendamentul prevede că „stagiul complet de cotizare este de 30 de ani, atât pentru femei, cât și pentru bărbați”, reducându-se astfel de la 35 ani, cât se prevedea în proiectul de lege trimis spre reexaminare.
Deputații PSD și PNL au formulat în comun amendamentul respectiv. PSD și PNL dețin majoritatea în Comisia de muncă.

PDL a părăsit plenul Camerei

Amendamentul a fost votat după ce deputații aparținând coaliției de guvernare au părăsit ședința Comisiei de muncă, reunită pentru reexaminarea, la cererea președintelui Traian Băsescu, a Legii pensiilor, invocând faptul că, prin adoptarea propunerii PSD și PNL de rediscutare a legii în ansamblu se încalcă prevederile Constituției.
Åžedința a debutat cu propunerea avansată de viceliderul grupului PSD din Cameră, Aura Vasile, care a cerut ca Legea pensiilor să fie discutată în ansamblu și ca amendamentele depuse de PSD să facă parte din Raportul preliminar pe care Comisia trebuie să în elaboreze.
Propunerea PSD, în favoarea căreia s-au pronunțat și deputații PNL, nu a fost agreată și de către deputații coaliției de guvernare, care au invocat textul constituțional și decizii ale Curții Constituționale în care se specifică faptul că reexaminarea se face doar în ceea ce privește propunerile sau obiecțiile ridicate de șeful statului, în cazul de față referitor doar la diminuarea vârstei de pensionare pentru femei de la 65 de ani la 63 de ani.
Deputații PDL au arătat că, dacă se va proceda la discutarea legii în ansamblu, vor părăsi ședința Comisiei, considerând că astfel se încalcă Regulamentul de funcționare ale Camerei Deputaților și Constituția.
Astfel, în condițiile în care președintele Comisiei, deputatul PNL Victor Paul Dobre, a supus la vot propunerea PSD – aceasta fiind adoptată cu majoritatea voturilor – deputații aparținând coaliției de guvernare au părăsit ședința.
Deputații PSD și PNL, rămași în sala de ședință, dezbat amendamentele pe care le-au depus la Legea pensiilor, existând amendamente la aprope toate cele 196 de articole ale legii.

Termen pentru legea pensiilor

Comisia de muncă, potrivit președintelui Victor Paul Dobre, a primit termen ca până marți să elaboreze un prim raport asupra reexaminării Legii pensiilor, urmând ca acesta să fie remis tuturor deputaților, care vor avea la dispoziție o săptămână pentru a formula și depune amendamente.
Dobre a mai arătat că, după ce se vor depune amendamente de către deputați, Comisia va elabora raportul final, al cărui termen de depunere a fost fixat pentru 23 noiembrie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?