Ediția: Duminică 19 Mai 2024. Nr. 6627
Ediția: Duminică 19 Mai 2024. Nr. 6627

Datornicii la ENET nu pot fi evacuaţi iarna


Datornicii la furnizorul de energie termică nu pot fi evacuați din apartamente pe perioada sezonului rece. ENET-ul și Asociațiile de Proprietari trebuie să aștepte până la 31 martie pentru a putea scoate la vânzare apartamentele rău-platnicilor. În prezent, furnizorul de energie termică al orașului a debranșat 43 de asociații de proprietari pentru recuperarea celor 6.400.000 lei de la populație.

Președintele Uniunii Asociațiilor de Proprietari din Focșani, Violeta Balica, spune că noua prevedere legală este „cu două fețe”. „Sunt și cazuri în care rău-platnicii ne râd în nas și atunci nu avem ce face. Åži noi am căutat să nu îi executăm iarna, dar dacă gradul de nesimțire e atât de mare”, ne-a spus Violeta Balica.
Interesul celor două părți, ENET și Asociațiile de Proprietari, este comun, respectiv stingerea datoriilor rău-platnicilor. De asemenea, proprietarii cu datoriile la zi nu pot fi lăsați în frig pe perioada sezonului rece doar pentru că vecinii nu și-au plătit facturile. Astfel, s-a ajuns la un compromis în care Asociațiile să recupreze cel puțin 15% din datoriile proprietarilor și aceștia din urmă să se angajeze ca în decurs de 12 luni să ajungă la zi cu facturile. Totodată, s-a trecut la reeșalonarea datoriilor și s-a renunțat la penalizări.
ENET-ul susține că executările silite sunt derulate de către asociația de proprietari. „Nu avem cum să debranșăm acolo unde nu știm a cui este debitul. Numai asociația de proprietari știe care sunt datornicii”, a precizat Cristina Gavrilă, purtătorul de cuvânt al ENET Focșani.

Evacuările încep primăvara

Noile reglementări în ceea ce privește evacuările în perioada rece a anului vor intra în vigoare la 1 decembrie a.c.. Articolul care reglementează aceste evacuări pe timp de iarnă a fost introdus în Codul de Procedură Civilă, la articolul 578 indice 1. Potrivit acestuia, „nicio eva-cuare din imobilele cu destinație de locuință nu poate fi făcută de la data de 1 decembrie și până la data de 1 martie a anului următor, decât dacă creditorul face dovada că, în sensul dispozițiilor le-gislației locative, el și familia sa nu au la dispoziție o locuință corespunzătoare ori că debitorul și familia sa au o altă locuință corespunzătoare în care s-ar putea muta de îndată”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?