Ediția:: Sâmbătă 15 iunie 2024. Nr. 6649
Ediția:: Sâmbătă 15 iunie 2024. Nr. 6649

Martori la atrocităţile Holocaustului


Elevii Liceului Tehnologic „Al. I. Cuza” din Panciu, împreună cu profesoara de istorie Luminița Iliescu și președintele Comunității Evreiești din Focșani, Mircea Rond, s-au aflat, pentru o zi, la București, unde au vizitat obiective reprezentative ale culturii și tradiției mozaice și s-au întâlnit cu unul dintre supraviețuitorii Holocaustului din România.
Vizita păncenilor a mai inclus și un tur al Palatului Parlamentului, grație sprijinului acordat de deputatul Ciprian Nica, cel care, de altfel, a fost și cel care a organizat excursia tinerilor săi concetățeni la București.
Deplasarea în Capitală reprezintă cea de-a doua etapă a proiectului „Interculturalitate româno-evreiască”, derulat cu sprijinul Comunității Evreiești din Focșani,  Arhivele Naționale Vrancea, Åžcoala Bilingvă „Lauder Reut” București și Inspectoratul Åžcolar Județean Vrancea.

„Interculturalitate româno-evreiască”

Primele obiective vi-zitate de pănceni au fost Sinagoga Mare, ridicată în anul 1846 și conside-rată, în trecut, drept cel mai mare loc de rugă-ciune al evreilor din București și Muzeul Holocaustului. „Grație amabilității domnului președinte al Comunității Evreiești din Focșani, domnul Mircea Rond, aici am avut ocazia să dialogăm cu un supraviețuitor al Holocaustului din România, Liviu Beriș, care avea doar 13 ani când a trăit această perioadă nefastă a istoriei”, ne-a declarat profesoara Luminița Iliescu. Execuțiile la marginea șanțurilor, organizarea dezumanizantelor convoaie de evrei flămânzi, deshidratați, obosiți și umiliți sunt doar câteva din întâmplările povestite de Liviu Beriș elevilor care au fost profund impresionați de cele auzite. „În Muzeul Holocaustului am aflat cu groază povestea adevărată a unui popor chinuit pe nedrept, o poveste pe care am trăit-o, pentru câteva minute, alături de cel care ne-a relatat-o. Mi-am imaginat cu înfricoșare, spaima și deznădejdea prin care au trecut acești oameni, dar mai ales copiii și mamele care și-au văzut pruncii torturați”, ne-a spus eleva Ruxandra Duță.  Liviu Beriș a mai ținut să evidențieze și persona-litățile care au dat dovadă de omenie în acele vremuri terifiante, cu riscul de a-și pierde libertatea și viața, fiind recompensate de statul Israel cu titlul „Drept Între Popoare”, ca mulțumire pentru sprijinul acordat evreilor prigoniți. Printre aceștia s-au aflat Traian Popovici, primarul orașului Cernăuți, Regina Elena, Victoria Agarici și Mitropolitul Bălan al Ardealului.

La școala elitelor

Incursiunea păncenilor în București a continuat cu vizita la Åžcoala Bilingvă Multimedia „Lauder Reut”, unde au fost întâmpinați de ma-nagerul Tova Ben Nun, de consilierul de proiecte, Irina Rot și cadrele didactice ale instituției. Elevii Liceului Tehnologic au avut ocazia să afle cum se desfășoară activitățile într-o școală particulară cu predare în două limbi, engleză și ebraică. „Au fost foarte încântați de ceea ce au văzut. Standardele Åžcolii «Lauder Reut» sunt foarte ridicate, dar și rezultatele sunt pe măsură. Am avut ocazia să cunoaștem elevi cu rezultate de excepție la competiții naționale și internaționale, proiectele acestei prestigioase instituții de învățământ, cadrele didactice care depun eforturi remarcabile”, ne-a mai spus profesoara Luminița Iliescu.

În vizită la Palatul Parlamentului

În final, elevii Liceului Tehnologic din Panciu au efectuat și un tur al Palatului Parlamentului, ocazie cu care au admirat dotările impunătorului sediu și au vizitat Sala Plenului, unde s-au bucurat de panorama oferită de balconul central și au ocupat, preț de câteva minute, fotoliile celor care hotărăsc viitorul țării. Tot cu ocazia vizitei la Palatul Parlamentului, păncenii au intrat și în sala de ședințe a Comisiei juridice, de disciplină și imunități, din care face parte deputatul Ciprian Nica. „Această sală nu este deschisă, de obicei, publicului, dar datorită domnului deputat ne-am bucurat de privilegiul de a o vizita”, a precizat profesoara Iliescu. După lunga incursiune în București, caracterizată ca „benefică pentru minte și suflet”, grupul de excursioniști de la Liceul Tehnologic din Panciu a servit, la restaurantul Parlamentului, și o masă caldă, oferită tot de deputatul vrâncean, căruia profesoara Luminița Iliescu a ținut să-i mulțumească. „A fost o experiență unică, ne-am bucurat să întâlnim oameni deosebiți, să vedem locuri foarte frumoase. Pentru tot sprijinul acordat în organizarea acestei excursii, nu avem decât cuvinte de mulțumire pentru domnul Nica Ciprian”, a concluzionat Luminița Iliescu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?