Ediția: Marți 28 Mai 2024. Nr. 6635
Ediția: Marți 28 Mai 2024. Nr. 6635

Primăriile nu mai au bani pentru salarii


Primarii comunelor vrâncene nu mai au bani de salarii sau pentru facturile restante la investițiile în lucrările de infrastructură. Edilii speră într-o rectificare bugetară prin care guvernanții să își achite din datoriile către administrațiile locale. Consilierul județean Cătălin Popescu a afirmat, ieri, că cele mai multe primării nu au bani pentru utilități sau pentru plata salariilor. Întârzierile sunt chiar și de două luni la plata salariilor, a afirmat consilierul. De asemenea, din cauza fondurilor insuficiente, primăriile nu își pot achita facturile restante la utilități, cum ar fi energia electrică pentru iluminatul public.  „Sunt primării cu probleme, precum Broșteni, Mera. Există promisiunea unei rectificări prin care să se aloce sumele necesare administrațiilor locale”, a afirmat consilierul li-beral.
Cătălin Popescu a arătat că situația este și mai grea în ceea ce privește drumurile județene și cele comunale. Deoarece nu     s-au acordat banii necesari de la bugetul de stat pentru conti-nuarea investițiilor demarate în anii anteriori, se așteaptă ca situația drumurilor să fie „explozivă”.
„Bugetul a fost aprobat cu întârziere, apoi a fost cearta pe împărțirea bugetului între Consiliul Județean și Prefectură, când s-a ajuns în instanță. S-au mutat banii în trimestrul IV iar mare parte din lucrări s-au oprit. Situația de la drumurile județene și drumurile comunale va fi «explozivă». La primăvară vom avea mari probleme cu transportul la nivelul județului”, a adăugat Cătălin Popescu.

Guvernul Boc a luat 344 miliarde lei din  fondurile județului

Prin rectificarea negativă din această vară, guvernanții portocalii au luat peste 34,4 milioane lei, adică peste 344 miliarde lei vechi, din fondurile alocate județului Vrancea. Cele mai mari sume au fost tăiate din fondurile pentru salarii și sporuri în învățământul preuniversitar din localitățile vrâncene, respectiv 18,62 milioane lei. O altă sumă foarte mare, 13,4 milioane lei, adică peste 134 miliarde lei vechi, a fost luată din TVA-ul pentru echilibrarea bugetelor locale.
De asemenea, Consiliului Județean i-a fost luat aproape un milion de lei de la capitolul mo-dernizări de drumuri. Aceasta deși suma alocată la începutul anului era prea mică și nu aco-perea necesarul pentru realizarea lucrărilor de investiții pe drumurile județene și comunale din Vrancea.
Rectificarea bugetară negativă a avut loc după ce tot Ministerul Finanțelor Publice a „transferat” din trimestrul III în trimestrul IV circa 9 milioane de lei de la Consiliul Județean și primăriile vrâncene, știut fiind faptul că, chiar dacă vor primi banii, aceștia nu vor mai putea fi cheltuiți.
După ce au luat peste 34 mi-lioane de lei, guvernanții au dat înapoi la primării câteva firimituri. Chiar și așa, cei mai mulți bani, aproape jumătate din fondurile alocate primăriilor vrâncene la sfârșitul săptămânii trecute pentru dezvoltarea infrastructurii, se duc la primăriile PDL. Peste 4,1 milioane lei au fost repartizați către 17 localități unde au fost realizate proiecte conform Ordonanței 7 din 2006.a

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?