Ediția: Joi 9 Mai 2024. Nr. 6619
Ediția: Joi 9 Mai 2024. Nr. 6619

Dosare penale pentru ajutoarele de încălzire


Dosarele pentru acordarea ajutoarelor de încălzire, aferente iernii 2009-2010, au fost luate la verificat, sute de persoane care primeau indemnizație de handicap și care au omis s-o includă în declarația pe proprie răspundere alegându-se cu dosare penale. Cele mai multe dintre acestea sunt persoane în vârstă. Speriați de ceea ce s-a întâmplat, bătrânii au luat cu asalt sediul procuraturii pentru a-și dovedi buna credință.
Chiar dacă la nivelul unor primării funcționarii știau că solicitanții beneficiază de in-demnizație, ei le-au acordat ajutor pentru încălzire, bătrânii ajungând astfel în situația de a se plimba pe drumuri pentru un prejudiciu de 5 sau 10 lei. Au fost înregistrate sute de astfel de dosare penale, majoritatea întocmite pe numele unor persoane de peste 70 de ani. Cei mai mulți dintre ei au fost sancționați cu mustrare. În declarațiile date la Parchet, oamenii au susținut că nu au intenționat să comită vreo ilegalitate, ci pur și simplu au uitat. „Am avut în vedere oarecum și neglijența funcționarilor de la primării, pentru că ei știau care au ajutor de handicap. Marea majoritate a primit ca sancțiune mustrarea”, a precizat Ion Lefter, prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Vrancea.
Ajutoarele pentru încălzire din iarna 2009-2010 au adus dosare penale și mai multor adjudeni. S-au înregistrat 10 dosare la ajutorul de încălzire cu gaze și mai multe la cel cu lemne. „Nu avem ce face dacă solicitanții uită intențio-nat sau nu să declare toate veniturile și bunurile deținute. În urma verificărilor, aceștia se aleg cu dosar penal numai din vina lor”, a precizat un reprezentant al primăriei Adjud.
Solicitanții ajutorului pentru încălzirea locuinței au obli-gația să declare pe proprie răspundere dacă au în proprietate clădiri, terenuri, mijloace de transport, depozite bancare, animale și dacă beneficiază de alte surse de venit, cum ar fi indemnizațiile pentru handicap. Ajutorul de încălzire va fi eliminat începând cu iarna 2010-2011 și în cazul persoanelor care dețin utilaje de prelucrat lemnul. Vrâncenii trebuie să știe că datele înscrise în formularele și declarațiile pe propria răspundere vor fi ve-rificate în evidențele fiscale, respectiv în cele agricole, prin confruntarea datelor din cereri cu informațiile direcțiilor de impozite și taxe locale. Declararea neconformă cu realitatea în ceea ce privește componența familiei, veniturile ori bunurile deținute se pedepsește conform legii penale, iar prejudiciul se recuperează. Solicitanții vor fi verificați și în acest sezon rece.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?