Ediția: Joi 2 Mai 2024. Nr. 6616
Ediția: Joi 2 Mai 2024. Nr. 6616

Vitamina B6


Vitamina B6 are un rol important în formarea hemoglobinei, în metabolismul aminoacizilor, proteinelor, glucidelor și lipidelor (îndeosebi al acizilor grași esențiali), fiind și stimulent muscular; are influență benefică asupra pielii, precum și în procesul de creștere. De asemenea, piridoxina intervine în mod esențial în : buna funcționare a sistemului nervos, a măduvei osoase ; producerea de globule roșii și de anticorpi; controlarea echilibrului sodiului și al potasiului, al sistemului muscular și osos; metabolismul colesterolului, împiedicând depunerea acestuia pe pereții interiori ai arterelor (arteroscleroză); creștere și reproducere.
 
Eficacitatea piridoxinei sporește în asociere cu vitaminele B2 și B5, precum și cu magneziul și pota-siul. Această vitamină e indispen-sabilă în buna absorbție a vitaminei B12 și în producerea internă a acidului clorhidric, ca și în asimilarea magneziului. Pentru adulți, necesarul zilnic de vitamină B6 este de 1,6-2,5 (3) mg, direct proporțional cu aportul de proteine. Pentru femei, în perioada sarcinii, necesarul zilnic de vitamina B6 este de 4-6 (7) mg. În organismul uman, piridoxina poate fi sintetizată de flora microbiană intestinală. Vitamina B6 e ușor solubilă în apă și în alcool, fiind distrusă în prezența aerului și a luminii; este în schimb stabilă la căldură. Pierderile maxime la prelucrările culinare sunt de cca 40%.
 
Hipovitaminoza B6 apare rar și duce la diferite tulburări nervoase (iritabilitate, labilitate psihică, slăbiciune generală, greutate la mers etc.), precum și la apariția unor boli de piele, la încărunțirea prematură și căderea părului, furnicături și amorțirea extremelor, dureri abdominale, scăderea capacității organismului de a se apăra în caz de infecții etc. Deficitul organismului în vitamina B6 apare în dietele cu proteine în exces, în tulburările de absorbție, în intoxicațiile cronice cu alcool, hipertensiune arterială și infarct de miocard, când se abuzează de antibiotice administrate pe cale bucală și în cazul supradozelor de vitamină E și colină. Prevenirea instalării hipovitaminozei se face prin adoptarea unui regim alimentar echilibrat, care, la nevoie, poate fi completat cu suplimente nutritive.
 
Preventiv și curativ, vitamina B6 este indicată în următoarele afecțiuni: acnee (în asociere cu vitaminele B2 și B3), eczeme, hipercolesterolemie, diferite tipuri de infecții, diaree, hemoroizi, artrită, iritabilitate și depresie nervoasă, astenie, insomnii, distrofii musculare, diferite afecțiuni nervoase, ulcere de diverse etiologii, eczeme ale sugarilor, hipertensiune arterială, anemii, tulburări ale sarcinii, tulburări hepatice, în caz de iradiere, hepatită endemică, glosite, stomatite (în asociere cu vitaminele B2 și B3), pelagră (când aceasta nu cedează la administrarea acelorași vitamine), dermatite seboreice, nevrite etc.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?