Ediția:: Luni 17 iunie 2024. Nr. 6650
Ediția:: Luni 17 iunie 2024. Nr. 6650

Despre cupru


Cuprul este un microelement indispensabil în respirația celulară și în formarea oaselor; de asemenea, prezintă o deosebită importanță prin faptul că:
– ajută la fixarea fierului, la formarea hemoglobinei și a globulelor roșii;
– se opune coagulării excesive a sângelui;
– ia parte la metabolizarea vitaminei C ;
– este antiinfecțios și antiinflamator;
– are proprietatea de a inhiba coagularea laptelui și de a menține integritatea pereților vasculari;
– înlesnește funcționarea normală a inimii;
– intervine în procesul de creștere;
– este anticancerigen;
– asociat cu vitamina C, favorizează capacitatea de autoapărare a organismului prin stimularea formării anticorpilor.
 
Necesarul zilnic de cupru
Este de 2-3 mg pentru adulți și de 0,05 mg/kilogram-corp pentru copii.
În general, alimentația obișnuită asigură necesarul de cupru al organismului. Ingerat în cantități mari, devine toxic.
Asemenea intoxicații se pot produce și în cazul unui consum mare de struguri nespălați sau de must ori de vin produse din asemenea fructe.
Intoxicațiile cu cupru se pot manifesta prin icter, anemii, nevoia unui consum exagerat de apă etc.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?