Ediția: Marți 7 Mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Marți 7 Mai 2024. Nr. 6617

Opoziţia nu retrage moţiunea de cenzură


Opoziția nu va retrage moțiunea de cenzură depusă ca urmare a angajării răspunderii Guvernului pe Legea Educației până la publicarea în Monitorului Oficial a deciziei Curții Constituționale de miercuri, a declarat, ieri, senatorul social-democrat, Lia Olguța Vasilescu.
„Ne-am consultat și cu juriștii vizavi de pașii următori și am ajuns la concluzia că moțiunea de cenzură depusă de opoziție nu trebuie retrasă decât după momentul în care decizia CCR va fi publicată în Monitorul Oficial. Deși această decizie a fost anunțată, ea nu a fost încă publicată în MO. Prin urmare, din punct de vedere juridic, ea nu există până la publicare și atunci mecanismul actual continuă”, a precizat Olguța Vasilescu, într-o conferință de presă.
Senatorul PSD a adăugat că, deși din punct de vedere politic moțiunea de cenzură a rămas fără efect, din perspectivă juridică „gestul Guvernului de a-și angaja răspunderea în fața Parlamentului este încă valabil”.
Olguța Vasilescu a făcut, totodată, un apel către membrii Comisiei de învățământ din Senat ca toate prevederile Legii Educației să fie adoptate prin consens, pentru a se evita „ceea ce s-a întâmplat până acum, ca la fiecare guvernare legea respectivă să fie modificată”.
Plenul Curții Constituționale, cu majoritate de voturi, a constatat, miercuri, că angajarea răspunderii Guvernului în fața Camerei Deputaților și a Senatului, în temeiul art.114 alin.(1) din Constituție, asupra proiectului legii Educației Naționale este neconstituțională și a declanșat un conflict juridic de natură constituțională între Executiv și Parlament, întrucât proiectul de lege se află în proces de legiferare la Senat, în calitate de Cameră decizională.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?