Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617

Reabilitarea termică, o “vrăjeală“ multicoloră


Guvernul Boc nu a reușit decontarea lucrărilor de reabilitare termică a blocurilor, așa că focșănenii au început să-și izoleze locuințele cu bani proprii. Doar pentru 6 din cele 101 cereri de reabilitare a blocurilor depuse la Primăria Focșani s-au asi-gurat bani de la bugetul de stat. Guvernul nu a dat niciun leu în 2010 pentru reabilitarea termică a blocurilor din Focșani. 95 de asociații au solicitat autorizații pentru reabilitarea termică a blocurilor în regie proprie în cursul acestui an.

Ceea ce trebuia să fie o gură de aer pentru societățile de construcții, dar și pentru buzunarul de iarnă al cetățenilor, s-a transformat într-o cârpăceală generală. Focșănenii au ales să-și pună singuri panouri termoizolante deoarece Guvernul Boc nu mai este dispus să suporte costurile din acest program.
Din cele 101 cereri ale asociațiilor de proprietari primite de Primăria Focșani, doar șase blocuri au fost reabilitate cu banii de la Guvern. Reabilitarea termică a acestor blocuri a început în 2008 și s-a finalizat în 2009. Investiția pentru cele șase blocuri făcute prin programul de reabilitare se ridică la 1 milion de lei.
Majoritatea lucrărilor constă doar în izolarea termică a exteriorului blocurilor. Specialiștii au atras deseori atenția că nu se realizează și o înlocuire a rețelelor de căldură și apă caldă, o montare de panouri termopan sau schimbarea sistemului de distribuție a energiei termice, în cazul blocurilor racordate la rețeaua ENET.

Primăria refuză să mai bage banii în izolații

Primarul Focșaniului, Decebal Bacinschi a anunțat că, până nu recuperează datoriile de la asociații, nu mai participă la reabilitarea termică. „Avem bani de primit de la asociațiile de proprietari care au început lucrările, dar nu au achitat cei 20%. Până când nu vom recupera banii de la asociațiile datornice nu vom mai da bani pentru alte lucrări”, ne-a spus primarul Bacinschi.
Viceprimarul Bogdan Matișan spune că o altă problemă o reprezintă sistarea alocărilor de fonduri de către actualul guvern. S-a ajuns în situația în care asociația de locatari să-și plătească partea, primăria să contribuie cu cei 30%, investiția să fie scoasă la licitație iar lucrările să nu poată începe pentru că nu au fost alocați banii de către Guvern.
„Mai sunt 12 blocuri pe lista de așteptare. În cazul blocului de pe Mitropolit Varlaam S4 nu se pot începe lucrările, deși licitația a fost câștigată, pentru că nu vin banii de la Guvern. Anul acesta nu a fost niciun bloc reabilitat termic”, ne-a declarat viceprimarul social democrat, Bogdan Matișan.
Sătui să aștepte cu mâna întinsă la un guvern iresponsabil, focșănenii au apelat la economii pentru a-și monta panouri termoizolante. La Primăria Focșani s-au înregistrat 95 de cereri pentru eliberarea certificatelor de urbanism din partea asociațiilor de proprietari care au hotărât să-și susțină integral cheltuiala cu reabilitarea termică, fără ajutorul autorităților locale sau banii de la Guvern.

Programul de reabilitare termică, un „fâs”

Constructorii susțin că programul de reabi-litare s-a dovedit a fi un „fâs” deoarece izolarea individuală are efecte limitate. În plus, constructorii atrag atenția asupra lipsei oricărui criteriu estetic al autorităților atunci când autorizează anveloparea blocurilor. „Trebuia restricționată anveloparea individuală pentru a nu da ocazia ca un bloc să fie roșu, altul verde și tot așa. S-a ajuns la concluzia ca primăria să nu ia cei 1% pentru auto-rizația de construcție pentru că cetățenii și așa sunt necăjiți. Un lucru bun, dar nu s-au gândit la aspectul orașului”, ne-a declarat Florin Păltinuș, admi-nistratorul unei societăți de construcții din Focșani.
Nici reprezentanții asociațiilor de proprietari nu sunt încântați de modul cum s-a derulat acest program. Președintele Uniunii Asociațiilor de Proprietari (UAP), Violeta Balica, spune că 10% din blocurile din Focșani reabilitate termic au izolația din bucăți. „Cei care au preferat să-și facă izolație individuală au izolat câțiva centimetri și din apartamentele vecine. Când s-a dat legea trebuiau respectate niște norme „, ne-a spus Violeta Balica.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?