Ediția: Marți 28 Mai 2024. Nr. 6635
Ediția: Marți 28 Mai 2024. Nr. 6635

Maraton cinematografic şi cultural românesc


La Cinemateca Oberdan, din Milano, pe 7 noiembrie, va avea loc un maraton cinematografic și cultural românesc. Timp de 12 ore, începând cu ora 12.00, iubitorii de film și de artă vor putea să tră-iască experiența inedită a filmului documentar și a cinematografiei românești, în cadrul celei de-a treia ediții a proiectului „Întâlnire cu artiști extraordinari din Est” inițiat de Centro di Produzioni Teatrali e Documentari Video di Milano. Această ediție a fost rea-lizată în parteneriat cu Institutul Cultural Român, cu Departamentul pentru Românii de Pretutindeni și cu companiile OMA Vision și Opia Events. Accesul publicului la întregul eveniment va fi liber (Adresa: Cineteca di Milano, Spazio Oberdan, Viale Vittorio Veneto nr 2)
„Prin proiectul «Întâlniri cu artiști extraordinari din Est», vrem să arătăm contribuția de excepție a creatorilor români la cultura lumii și să creăm punți de legătură între români și italieni”, a declarat presei regizoarea Maria Åžtefanache, autoarea inițiativei.
Evenimentul va fi un adevărat maraton cultural și cinematogra-fic, care va cuprinde proiecții de documentare românești recunoscute („Război pe calea undelor, de Alexandru Solomon, premiat pentru cel mai bun documentar în 2008; „Podul cu flori”, regia Thomas Ciulei (Marele Premiu pentru film documentar „Erinnerung und Zukunft” (Amintire și Viitor) 2008, premiul „goEast” în memoria lui Reinhard Kämpf la Festivalul de Film goEast, Germania, 2008;  Premiul Bibliotecilor, mențiune la ediția 2008 a Festivalului internațional de filme documentare Cinéma du Réel); proiecții în premieră și avanpremieră semnate de regizoarea Maria Åžtefanache  („Italiani in Romania, Testimonianze a Bucarest”, un reportaj despre italienii care tră-iesc în România, și „Noi, Romeni al Mondo”, un prim episod dintr-un documentar despre români faimoși care trăiesc în întreaga lume). Maratonul se va încheia cu proiecția filmului „Amintiri din Epoca de Aur”, al cunoscutului regizor Cristian Mungiu. De asemenea, vor  fi prezentate o expoziție fotografică cu imagini din București, realizată de Ursula Fait, fotografă de origine italiană, rezidentă în România, precum și lucrări ale sculptorului Giulian Dumitriu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?