Ediția: Marți 14 Mai 2024. Nr. 6623
Ediția: Marți 14 Mai 2024. Nr. 6623

„Învăţând din trecut, creăm un viitor mai bun“


Åžcoala cu clasele I-VIII Bordești este membră a proiectului intitulat „Learning from the past, creating a better future/ Învățând din trecut, creăm un viitor mai bun”. Proiectul este coordonat la nivel național de Åžcoala cu clasele I-VIII Dumbrăvița, din Timiș, iar colaboratori sunt primăria comunei Dumbrăvița din Timiș, școala 1 din Amstetten, Austria, primăria orașului Szentes din Ungaria, școala Deak Ferenc din Szentes, Ungaria, Asociația Foștilor Deținuți Politici Anticomuniști fi-liala Galați și școala cu clasele     I-VIII Bordești din Vrancea. Finanțarea provine din fonduri europene nerambursabile în va-loare de 38.288 euro, iar prima etapă a proiectului s-a desfășurat în România, între 6 și 10 octombrie 2010.
Programul „Europa pentru cetățeni” este derulat de Direcția Generală Educație și Cultură din cadrul Comisiei Europene, care își propune să promoveze cetățenia europeană activă prin implicarea societății civile în construirea unei Europe unite, bazată pe valori istorice și rememorarea unui trecut comun și pe aprofundarea dialogului intercultural. Scopul proiectelor sprijinite în cadrul acestei acțiuni este de a păstra vie amintirea victimelor nazismului și stalinismului și de a îmbunătăți gradul de cunoaștere și de înțelegere al generațiilor prezente și viitoare cu privire la ce s-a întâmplat în lagăre, închisori și în alte locuri de exterminare în masă a civililor și de ce. „Copiii și cadrele didactice au avut șansa să perceapă și să înțeleagă calvarul prin care au trecut generațiile bunicilor și ale părinților lor în perioada de teroare stalinistă din anii `50 și `60. Prezentările au fost atractive și captivante în special pentru că se desfășurau pe locurile în care au avut loc evenimentele descrise și au beneficiat de un bogat suport audio-vizual. Sesiunile de vizitare a memo-rialelor au alternat cu momente de recreere și de vizitare a câtorva obiective reprezentative pentru zona Maramureș, cum ar fi Mănăstirea Bârsana și Cimitirul Vesel din Săpânța. Informațiile prezentate i-au ajutat atât pe copii cât și pe cadrele didactice să înțeleagă dimensiunea și dramatismul evenimentelor din perioada stali-nistă și să se raporteze mai corect la istoria recentă”, a declarat Ionuț Bercaru, profesor de istorie la Åžcoala Bordești.
Scopul acestei prime etape a proiectului a fost atins, urmând ca anul viitor să se desfășoare o acțiune similară în fostele lagăre de concentrare nazistă din Austria. La finalul proiectului se vor realiza o broșură, un site și un DVD, care vor prezenta și disemina rezultatele și concluziile proiectului.

Articolul precedent
Articolul următor

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?