Ediția: Miercuri 8 Mai 2024. Nr. 6618
Ediția: Miercuri 8 Mai 2024. Nr. 6618

Divorţ la notar


Divorțul prin acordul părților se va putea face atât în fața instanței de judecată cât și la ofițerul de stare civilă sau la notar. Modificarea Codului Familiei ar putea fi benefică pentru instanțe, care și așa au destule dosare de divorț pe rol. Divorțul prin acordul părților nu va putea fi admis dacă unul dintre soți este pus sub interdicție printr-o hotărâre judecătorească. Pe rolul judecătoriilor din județ, au fost înregistrate sute de dosare având ca obiect divorțul.

Modificările aduse Codului Familiei pentru accelerarea soluționării proceselor, au fost deja publicate în Monitorul Oficial și ar putea fi o soluție benefică pentru instanțele sufocate de atâtea dosare. Modificările se referă la condițiile și procedura divorțului prin acordul părților. Prin noile modificări, soții vor putea divorța chiar dacă au copii mici sau nu s-a împlinit încă un an de la căsătorie.
Judecătorii spun că aceste schimbări sunt bune mai ales pentru că instanțele sunt aglomerate cu dosare. „Sunt în regulă aceste modificări, nu se mai aglomerează instanța cu dosare. Sunt aproape de realitate aceste modificări și de tendințele actuale”, a afirmat judecătoarea Andreea Pascaru, purtătorul de cuvânt al Judecătoriei Focșani.
Cei care vor dori să divorțeze de comun acord vor avea două posibilități în perioada următoare. Fie se vor adresa instanței, fie vor divorța în fața ofițerului de stare civilă sau a notarului. Divorțul în fața instanței nu poate fi admis dacă unul dintre soți este pus sub interdicție.
„Dacă unul dintre soți este sub interdicție judecătorească se consideră că nu are discernământ”, a adăugat judecătoarea Andreea Pascaru.

30 de zile pentru retragerea cererii de divorț

În cazul în care soții se vor adresa ofițerului de stare civilă sau notarului public nu trebuie să aibă copii minori născuți din căsătorie sau adoptați. Cererea de divorț se depune de cei doi soți. Notarul sau ofițerul de stare civilă le vor acorda termen de 30 de zile, în cazul în care cei doi se vor răzgândi și își vor retrage cererea. Când vor reveni în fața ofițerului, vor preciza dacă stăruie în desfacerea căsătoriei și li se va eli-bera certificatul de divorț fără să facă vreo mențiune asupra culpei vreunuia dintre soți.
În cazul în care soții nu se înțeleg cu privire la numele de familie pe care să îl poarte după desfacerea căsătoriei, ofițerul ar putea să le respingă cererea de divorț și să îi îndrume la instanța de judecată. Împotriva refuzului ofițerului de respingere a cererii nu există cale de atac.
Căsătoria poate fi considerată desfăcută din ziua când hotărârea prin care se va pronunța divorțul va rămâne irevocabilă, respectiv la data eliberării certificatului de divorț.

Articolul precedent
Articolul următor

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?