Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617

„Şi noi avem bunici”


Casa de Cultură din Panciu a găzduit lansarea proiectului educațional „Åži noi avem bunici”, inițiat de Grădinița cu program prelungit „Dumbrava Minunată” din cartierul Crucea de Sus și implementat în colaborare cu Filiala de Cruce Roșie Vrancea, Primăria și Căminul de bătrâni „Acasă” din Panciu.

În deschiderea evenimentului la care au participat, în calitate de invitați, primarul Ion Petre și viceprimarul Iulian Nica, educatoarea Zamfirița Toșcuță a declarat că proiectul își propune dezvoltarea spiritului comunitar la copii, părinți și cadre didactice, prin crearea unor momente de bucurie pentru bătrânii dezavantajați, cultivarea spiritului de toleranță, promovarea ideii de voluntariat și sensibilizarea copiilor la greutățile semenilor. „Bunicii sunt una dintre cele mai importante comori binecuvântate pe care le-o putem oferi copiilor noștri. Este atât de plăcut să vezi încântarea și strălucirea din ochii lor, atunci când vin în vizită! Dacă vei privi cu atenție în ochii bunicilor, atunci când își privesc nepoții, vei observa o flacără pe care nu ai văzut-o, poate, niciodată, atunci când erai tu, la rândul tău, copil!”, a spus Zamfirița Toșcuță. Aceasta a remarcat că mulți copii sunt norocoși datorită faptului că locuiesc aproape de bunici dar, din păcate, la fel de mulți prichindei nu au posibilitatea de a împărți, împreună cu bunica sau bunicul, bucuriile sau tristețile. „Pentru ei, există multe modalități să păstreze o legătură strânsă și să se cunoască îndeaproape unii pe ceilalți”, a precizat educatoarea. Zamfirița Toșcuță a sfătuit, apoi, părinții să-i obișnuiască pe copii cu un jurnal în care să-și consemneze activitățile zilnice, ceea ce au făcut la grădiniță ori la școală iar dacă ei sunt prea mici, părinții înșiși să țină acest jurnal pentru ca, lunar, să-l trimită bunicilor prin intermediul poștei, clasice sau electronice. 

***

Tot pentru a-i aduce pe copii mai aproape de bunici, educatoarea a mai propus ca părinții să le trimită, periodic, bătrânilor, înregistrări audio-video cu momente importante din viața nepoților, cu interpretarea unor poezii ori cântece sau lucruri făcute de ei, respectiv desene, picturi, figurine. „Dacă veți cultiva această relație, copiii vor învăța ce înseamnă tradițiile și morala familiei, ce înseamnă conceptul de familie unită și, nu în ultimul rând ei vor beneficia de înțelepciunea și sfaturile bunicilor”, a spus educatoarea Toșcuță. Aceasta a arătat că din echipa de implementare a proiectului mai fac parte și colegele sale Marioara Olaru, Elena Mihalcea și Raluca Soare și că, împreună cu ele va organiza, pe durata anului școlar în curs, mai multe expoziții, concursuri și dezbateri avându-i în prim plan pe vâstnici. Evenimentul găzduit de Casa de Cultură a fost încheiat cu un program artistic dedicat bunicilor. Cu această ocazie, ei au primit de la copii tort, flori și diplome.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?