Părul este un pom fructifer înalt de până la 20 de m, cu flori albe sau roz și fructe mari, cu pulpă fină, zemoasă. La noi în țară, părul se cultivă în toate zonele, din toate soiurile de vară, toamnă și iarnă.
Constituenții principali ai perelor sunt:
– apă, zahăr, acizi, albumine, celuloză, pectină, tanin, grăsime, vitaminele A, B1, B2, PP, C, fosfor, sodiu, calciu, magneziu, sulf, potasiu, clor, zinc, cupru, fier, mangan, iod, arsenic.
Proprietăți și indicații:
– diuretic și uricolitic, depurativ în litiaza urică, reumatism cronic degenerativ, gută;
– astringent în diareele ușoare;
– profilaxia infecției urinare recidivante;
– permis diabeticilor (cu excepția perelor Bergamote)
Mod de folosire a perelor:
– fructul, înainte de mese, în cantități de până la 1-1,5 kg zilnic (fiind o sursă de vitamine pe timpul iernii, alături de alte fructe)
– sucul , 2-3 pahare pe zi, înainte de mese;
– pere uscate: 40-50g la litrul de apă, fierte o oră, băutură răcoritoare diure-tică, energetică;
– intră în compoziția marmeladei de fructe.