Ediția:: Luni 17 iunie 2024. Nr. 6650
Ediția:: Luni 17 iunie 2024. Nr. 6650

Dispar medicamentele ieftine


Farmaciile din județul Vrancea ar putea renunța, în următoarele șase luni, să mai vândă peste 500 de medicamente, folosite în tratamentul cancerului, SIDA sau diabetului. Asta deoarece adaosul la aceste medicamente este foarte mic. „De exemplu, dacă pentru un medicament adaosul este de    1,5%, distribuitorii și farmaciile vor renunța să-l mai comercializeze pentru că acest adaos nu va acoperi cheltuielile de transport și distribuție. Åži în acest caz, firmele importatoare vor renunța la portofoliul de import, pentru că nu va mai fi câștig din partea nimănui”, a declarat Fevronia Stoica, președintele Colegiului Farmaciștilor din Vrancea. 
Marea problemă în acest caz o reprezintă faptul că medicamentele care riscă să nu mai fie comercializate pe piață nu au generice, sau mai bine zis înlocuitoare, deci bolnavii care depind de ele riscă să rămână fără tratament.
În România, bolnavii de diabet, SIDA sau TBC, incluși în programele naționale de sănătate, beneficiază de medicamente gratuite. Pentru a păstra această gratuitate și la anul, statul propune recalcularea prețurilor la medicamente, prin redu-cerea adaosului comercial la distribuitori și farmacii. Măsura i-a înfuriat pe producători, care spun că medicamentele ieftine vor dispărea din farmacii pentru că nici distribuitorii și nici farmaciile nu mai câștigă nimic din medicamentele ieftine. Farmaciștii cred că această măsură, luată de Ministerul Sănătății, reprezintă calea spre fa-liment a farmaciilor mici, care și așa sunt grav afectate de criză. „Insulina, spre exemplu, are un adaos de 1,5% și în condițiile astea doar două, trei farmacii din oraș au mai fost aprovizionate cu așa ceva, și alea aparținând lanțurilor farmaceutice mari. Dacă se va reduce, într-adevăr, adaosul co-mercial al distribuitorilor și al farmaciștilor vom fi nevoiți să renunțăm la multe medicamente, pentru că vor exista foarte multe pierderi”, a explicat Fevronia Stoica.
Potrivit spuselor farmaciștilor, soluția de scăpare ar fi ca reprezentanții Ministerului Sănătății să găsească o modalitate pentru o mai bună colectare a banilor la Fondul Național Unic al Asigurărilor de Sănătate și mărirea numărului de persoane care contribuie la acest fond. În acest an, Asociația Producătorilor de Medicamente Generice estimează că alte 250 de medicamente, în special de producție autohtonă, vor fi scoase din uz, tocmai pentru că nu aduc niciun profit.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?