Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617

The Economist denunţă procesul politic “disfuncţional”


Votul „eronat” al parlamentarilor PDL este un exemplu al politicii „disfuncționale din România, unde legile par adeseori concepute cu câteva minute înaintea votului parlamentar și unde se ține prea puțin cont de strategia pe termen lung sau de impactul financiar, comentează The Economist.
Pare o glumă de 1 Aprilie, afirmă săptămânalul britanic într-un comentariu publicat pe blog și intitulat „Cum nu se conduce o țară”, adăugând că parlamentarii din cadrul partidului de guvernământ (PDL), inclusiv miniștrii, au votat pentru scăderea TVA la alimente și neimpozitarea pensiilor mai mici de 500 de euro (2.000 de lei), după ce Guvernul a mărit TVA cu doar câteva luni înainte, în cadrul unui acord cu FMI. „Dar această ultimă gafă se încadrează în tradiția obositoare de proces politic disfuncțional în România, unde legile par adeseori schițate cu câteva minute înaintea votului parlamentar, ținându-se prea puțin cont de strategia pe termen lung sau de impactul financiar”, comentează The Economist.
O evaluare a structurii guvernamentale din România, realizată de Banca Mondială vorbește despre o „prevalență a luării de decizii ad-hoc” și cri-tică „folosirea frecventă” a ordonanțelor de urgență care ignoră legile aprobate de Parlament.
Cu o economie încă în recesiune și un al doilea împrumut de la FMI negociat la București, această ultimă gafă alimentează apelurile la demisia Guvernului, pe fondul moțiunii de cenzură ce urmează să fie supusă votului Parlamentului miercuri, conchide publicația.

Articolul precedent
Articolul următor

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?