Ediția: Vineri 31 Mai 2024. Nr. 6638
Ediția: Vineri 31 Mai 2024. Nr. 6638

„În curând o combinaţie cu muzică rock“


Taraful din Clejani, chemat să încânte vrâncenii în prima seară a Festivalului Viei și Vinului, a făcut din Piața Gării o singură horă, una a bucuriei. Åžeful formației, care a smuls ropote de aplauze de la vrânceni, a spus cu modestie că o viață de muncă stă în spatele unui astfel de spectacol. „O viață de muncă a fost necesară ca să putem crea un astfel de show. O viață de muncă a noastră și a altor ge-nerații care au fost înainte. Talentul pentru noi este o meserie care se transmite din tată în fiu”, ne-a declarat cu modestie Ioniță din Clejani. Taraful care a reușit să ajungă recunoscut nu numai pe plan local sau național prin combinația între muzica lăutărească tradițională, folclor și alte genuri muzicale, a încins aerul rece al nopții de toamnă. Cu un acompaniament de excepție, vocea puternică a Vioricăi i-a vrăjit pe spectatori. Alături de ea, pe scenă a urcat și fiica Marguerita. Împreună au pus pe ritmuri muzicale conflictul dintre generații.
Soții Viorica și Ioniță nu-și ascund originile, mândrindu-se cu tot ceea ce au creat, de la plecarea din Clejani, inclusiv cu cele mai bune concerte susținute pentru vedetele Hollywood-ului. „Așa cum a spus pe scenă soția mea, am plecat de jos. De la praful căruțelor din Clejani și până la vedetele de la Hollywood, traiectoria este mare”, mai spune Ioniță.
După o viață de muncă și talent, cea mai mare bucurie pentru cei doi soți care au dus lăutăria la nivel de artă, combinând ritmuri mu-zicale pentru atingerea perfecțiunii, a fost aceea ca fiii să se apropie de această meserie. „Atunci când Marguerita a venit și a spus că vrea să cânte, ne-am bucurat, dar nu puteam s-o introduc în această atmosferă. Atunci, am încercat să ieșim din șablon și să transpunem în scenă ceea ce se petrecea zi de zi în casă, adică acest conflict între ge-nerații. Mama tradițio-nală și fiica modernă. Mai avem un băiat care are 12 ani și care stu-diază pianul. E îndrăgostit de muzica rock, așa că în curând o să auziți o nouă combinație”, dezvăluie Ioniță din Clejani.
Cu siguranță că întâlnirea soților Ioniță și Viorica a fost una fructuoasă. Împreună au pornit de jos, au cules și au transpus în scenă bucuriile vieții, senzualitatea brută a țiganilor și a oamenilor simpli prin vocea inconfundabilă a solistei.

***
Taraful din Clejani s-a născut într-un sat sărac, de lângă Dunăre. Cu ajutorul unui impresar belgian, Stephane Karo, formația ajunge să țină concerte în Europa, SUA și Japonia în anii ‘90. Încă din 1988, ei încheiaseră un contract cu faimoasa casă de discuri „Crammed Discs”, cu ajutorul căreia imprimaseră primul album, intitulat „Musique des Tsiganes de Roumanie”. În momentul intrării în scenă a lui Ioniță și a Vioricăi, reușesc să poarte baladele și genul muzical în topuri după o sută de ani de la apariție.
Actualii „lideri” ai Tarafului de la Clejani, Viorica și Ioniță, au urcat pe scenă alături de Bob Dylan și Peter Gabriel, iar pentru faimosul Johnny Depp au făcut o nuntă tradițională românească.

Articolul precedent
Articolul următor

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?