Ediția: Sâmbătă 11 Mai 2024. Nr. 6621
Ediția: Sâmbătă 11 Mai 2024. Nr. 6621

Alergia la medicamente


Trebuie reținut că alergia alimentară se manifestă foarte variat ca simptomatologie. Manifestările cele mai importante sunt:
 – șocul anafilactic, paloarea, tulburările digestive (crampe abdominale, vărsături, diaree), tulburări respiratorii (rinită, tușe, astm) , tulburări cutanate (urticarie, edeme, eczeme), cefalee, tulburări articulare etc.
 Când descoperim însă că un simptom oarecare depinde de un aliment, trebuie să facem neapărat dovadă convingătoare a acestei relații de cauzalitate, iar ulterior să decidem pe criterii obiective (inclusiv teste imunilogice) că alimentul incriminat determină respectiva alergie. 
Alergia la medicamente trebuie înțeleasă ca o reacție ce se manifestă cu simptome variate, din cauza readministrării unui medicament la care persoana în cauză s-a sensibilizat prin repetate contacte anterioare.
Alergia la medicamente poate surveni la secunde, minute sau o oră de la readministrarea medicamentului nociv sau de la câteva ore până la câteva zile de la readministrare. Cu alte cuvinte, alergiile la medicamente ne apar ca reacții imediate sau ca reacții tardive.
Pentru a recunoaște o alergie la medicamente se folosește uneori o probă de eliminare: întreruperea administrării medicamentului incriminat trebuie să ducă la dispariția simptomelor în interval de câteva zile.
Se pot face de asemenea teste cutanate sau serologice ce pot ajuta mult la stabilirea diagnosticului de alergie medicamentoasă, fără ca ele să fie obligatorii în orice situație.
Când alimentul nociv este identificat, el trebuie exclus din regimul alimentar pentru o perioadă îndelungată.
Persoană afectată de alergie trebuie să se intereseze, ori de câte ori folosește un preparat culinar, sau dacă preparatul respectiv nu conține alimentul alergic pentru el.
Există și metode alternative de tratare a alergiilor alimentare folosind medicamente antihistaminice pe cale orală sau prin injecții , ce pot contribui la diminuare intensității simptomelor .
Reușita necesită însă absolută corectitudine în respectarea indicațiior primite de la medic precum și consulturi periodice la medicul care a inițiat tratamentul.
Dacă rezultatele obținute nu sunt întotdeauna satisfăcătoare, totuși respectarea indicațiilor medicale crește mult șansa pacientului de a putea tolera cândva, în viitor, alimentul care în prezent i-a fost interzis.
 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?