Ediția: Vineri 31 Mai 2024. Nr. 6638
Ediția: Vineri 31 Mai 2024. Nr. 6638

În clase, ca în frigider


Elevii din mai multe școli vrâncene îngheață de frig în sălile de clasă, din cauza incompetenței Guvernului portocaliu care a lăsat administrațiile locale fără fonduri. Primarii nu au bani pentru a cumpăra lemne, cu care să fie încălzite clasele. Aceștia susțin că Guvernul Boc a lăsat în mod intenționat autoritățile locale fără bani.  Deputatul PSD de Vrancea, Angel Tîlvăr, i-a solicitat ministrului Educației, Daniel Funeriu, să găsească soluții pentru a asigura încălzirea școlilor din Vrancea.

Unitățile de învățământ din județ sunt nepregătite pentru sezonul rece. Deși iarna bate la ușă, multe școli fie nu dispun de nicio sursă de încălzire, fie nu au combustibili ori lemne pentru a încălzi clasele. Un caz dificil din acest punct de vedere se regăsește la Åžcoala din Bârsești. Cei două sute de copii ce învață aici riscă să înghețe la iarnă în clase, pentru că Primăria nu dispune de fonduri pentru achiziționarea de lemne. Ba mai mult decât atât, nu a reușit să achite nici până în prezent lemnele achiziționate anul trecut. În aceste condiții, este greu de crezut că elevii nu vor tremura de frig în clase. Primarul comunei, Costică Hârșu, este disperat pentru că nu poate rezolva problema. El acuză actuala guvernare de faptul că nu ia nicio măsură concretă de redresare a situației economice, ba mai mult, adâncește criza în care se zbat administrațiile locale. „Se călesc copiii până la urmă și nu vor mai avea nevoie de nimic. Mai avem puțin aer, sper să nu ni-l ia și pe acesta actuala guvernare. Primăria nu a reușit să plătească până acum nici lemnele de anul trecut, nu știu cum vom găsi soluții anul acesta. La cele două școli din comună, unde învață circa 200 de copii, nu am cu ce să mai achiziționez lemne și în acest an”, a spus Costică Hârșu. El a adăugat că „Guvernul Boc a lăsat în mod intenționat autoritățile locale fără bani”.

În Bahne se învață în frig

O situație disperată este și la Åžcoala din Bahnele, comuna Vintileasca. Åžcoala din sat nu este prevăzută decât cu trei săli de clasă dotate cu sobe, restul sunt în construcție, așa că nu dispun de nicio sursă de încălzire. Conducerea unității de învățământ se gândește să pună în funcțiune mai multe aparate electrice de încălzire, însă acestea sunt periculoase. „Doar în cele trei clase sunt sobe. În celelalte patru, elevii sunt nevoiți să stea în frig. Acum s-a mai încălzit puțin, însă nu ne putem baza pe asta. Vom chema niște specialiști să verifice instalația electrică, pentru a putea pune radiatoare în priză. Ne este teamă să le punem deocamdată, deoarece nu este finalizată instalația și punem în pericol siguranța copiilor și pe a noastră. Åžcoala este terminată în proporție de 75%, însă nu este montată centrala, care ar fi trebuit să încălzească clasele. Vă dați seama cum te simți știind că în trei clase se face focul și elevii au căldură, iar în celelalte nu se face focul și e foarte frig”, a precizat Stana Georgeta Apostu, directorul Åžcolii din Bahnele. Situația este asemănătoare și în alte școli din județul nostru. 

Tîlvăr cere bani pentru școli

Deputatul PSD de Vrancea, Angel Tîlvăr, i-a solicitat ministrului Educației, Daniel Funeriu, să găsească soluții pentru a asigura încălzirea școlilor din Vrancea. Prin intermediul unei interpelări, deputatul vrâncean i-a transmis ministrului că sunt mari probleme în a asigura încălzirea spațiilor în care învață copiii, probleme cauzate de lipsa banilor. „Există mari probleme în ceea ce privește încălzirea în școlile din Vrancea, am așteptat ca Guvernul din care faceți parte să ia măsuri pentru îmbunătățirea acestei situații, care nu este deloc una normală. Din nefericire, domnule mi-nistru, mă văd obligat să vă spun că situația este dezastruoasă din punctul de vedere al condițiilor în care elevii vrânceni și cadrele didactice își desfășoară activitatea”, a precizat deputatul vrâncean. Angel Tîlvăr a adăugat că în condițiile în care Guvernul a decis să reducă banii autorităților locale, este „imperios necesară intervenția de la nivel central pentru ca situația din școli să se reglementeze”.

Din birourile ISJ, e cald și bine

Deși cei mai mulți dintre copii riscă să înghețe de frig în timpul orelor, oficialii din cadrul Inspectoratului Åžcolar Județean (ISJ) Vrancea spun că în județ „nu sunt mari probleme”. Ei nu pot oferi soluții pentru ca mii de copii să nu tremure în clase, însă solicită autorităților și directorilor să ia măsuri în acest sens. Inspectorul general, Stan Rogoz, susține că a discutat cu mulți dintre managerii de școli, iar aceștia i-au comunicat că nu ar fi probleme. Rogoz nu a mers însă în teren să vadă care este situația reală, ci s-a bazat doar pe spusele altora. Asta în vreme ce elevii riscă să se îmbolnăvească pe băncile școlii din cauza frigului, dar mai ales a nepăsării. Semn că în birourile calde și confortabile, frigul nu pătrunde. Iar dacă lor le este bine, ce mai contează că îngheață copiii… „Nu sunt probleme în județ, iar primăriile și directorii de unități școlare au găsit soluții optime pentru a rezolva situațiile, iar elevii să nu tremure de frig. Am luat legătura cu directorii de școli și mi-au spus că deocamdată nu sunt probleme. În general, s-au luat lemne, dar nu sunt suficiente pentru a duce toată iarna. Vom mai lua, dar pe parcurs. Acolo unde nu sunt bani, se vor lua lemne pe datorie și se vor plăti ulterior”, a dat asigurări Stan Rogoz.
Pentru a nu îngheța, copiii stau în clase îmbrăcați foarte gros. Din vestimentația lor nu lipsesc gecile vătuite și nici căciulile.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?