Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627
Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627

ITRSV nu are benzină pentru controalele din păduri


Hoții de lemne pot tăia liniștiți din pădurile vrâncene pentru că inspectorii Inspectoratului Teritorial de Regim Silvic și Vânătoare (ITRSV) Focșani nu au bani pentru combustibilul mașinilor cu care merg în control. Restructurările, reorganizările și reducerile bugetare aplicate de guvernanții pedeliști au redus cota de carburant alocată mașinilor. Până cel târziu pe data de 15 a fiecărei luni se termină cota de carburant iar inspectorii ITRSV trebuie să apeleze la diverse soluții de compromis pentru a ajunge în cele șase județe de care răspund.
Oficialii ITRSV au arătat că pentru fiecare mașină este alocată, lunar, o cotă de 40 litri combustibil. Instituția are 14 autotu-risme funcționale și încă un vehicul în reparație. Purtătorul de cuvânt al ITRSV, Florin Murgu, a explicat că pentru a face economie la carburant, inspectorii se grupează și merg în controale cu o singură mașină care îi lasă la ocoalele silvice sau pădurile verificate. „Dacă este o mașină care merge, de exemplu, la Ocolul Silvic Dumitrești atunci se grupează mai mulți inspectori care trebuie să facă verificări în localitățile din zonă. Se merge pe jos, se apelează la sprijinul celor de la ocoale, la ocazie”, a explicat purtătorul de cuvânt al ITRSV.
Restricțiile sunt impuse de guvernanți într-un context în care aproape 10% din pădurile vrâncene, în majoritate deținute de proprietari privați, nu au asigurate serviciile silvice și, practic, sunt la mâna hoților de lemn. Conform unei situații a ITRSV, nu sunt asi-gurate servicii silvice pentru 16.559 hectare de pădure din suprafața de peste 183 mii hectare din Vrancea. Cea mai mare parte, peste 92%, din pădurea nepăzită este deținută de micii proprietari privați.
Paza suprafețelor de pădure care sunt mai mici de 30 hectare ar fi trebuit asigurată gratuit de către silvicultorii de la Romsilva. Banii pentru aceste servicii se asigurau de la bugetul de stat. Codul Silvic din 2008  prevedea, la art. 97, că administrarea pădurilor particulare până în 30 hectare se asigură integral de la bugetul de stat. Metodologia de accesare a fondurilor, ocoalele private responsabile, urmau să fie stabilite în perioada următoare. Nici până acum nu au fost acordate fonduri pentru paza acestor suprafețe de pădure, motivul invocat fiind întotdeauna lipsa banilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?