Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627
Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627

Alcoolul la volan, între teribilism şi inconştienţă


Pentru unii, consumul de alcool înainte de a urca la volan este o formă de teribilism. Pentru alții, e doar inconștiență pură. Rezultatul este întotdeauna același: accidente grave, răniți și chiar morți. În România, mor anual câteva mii de oameni din cauza accidentelor de circulație. Numărul este foarte mare. În acest sens, polițiștii din cadrul Serviciului Poliției Rutiere au desfășurat duminică, între orele 17.00 – 22.00, o acțiune ce a avut ca scop identificarea șoferilor care se urcă băuți la volan.

Echipajele Poliției Rutiere și de la Ordine Publică au împânzit județul, duminică, și au tras pe dreapta aproape toate mașinile care le-au ieșit în cale. Unii dintre șoferii opriți pentru control au fost curați ca lacrima, în timp ce alții au fost prinși pe picior greșit. În cele cinci ore, cât a  durat acțiunea, oamenii legii au aplicat peste 300 de sancțiuni contravenționale, în valoare de 20.850 lei. Printre participanții la trafic sancționați s-au numărat și pietonii, conducătorii de mopeduri și motociclete, dar și șoferii și pasagerii care nu aveau cuplată centura de siguranță. 19 dintre șoferii trași pe dreapta au rămas fără permise de conducere pentru diferite abateri, iar șapte dintre acestea au fost reținute pentru conducere sub influența băuturilor alcoolice.
Un tânăr de 20 de ani, din Focșani, s-a ales cu dosar penal pentru că a comis două infracțiuni în același timp. Paul Adrian S. a fost oprit în trafic în timp ce conducea un autoturism marca BMW. În urma verificărilor, polițiștii au constatat că șoferul avea permisul de conducere suspendat, iar mașina cu mulți cai putere nu era înmatriculată. Acum, tânărul este cercetat pentru că a condus fără permis, dar și pentru că mașina nu era înmatriculată.
Ghinionul l-a lovit și pe Dumitru B., tot din Focșani, care a fost oprit în trafic la Vulturu, în timp ce conducea o Dacia. În urma testării cu aparatul alcooltest, a rezultat o alcoolemie de 0,98 miligrame per litru alcool pur în aerul expirat. Åžoferul a fost dus la Spitalul Militar pentru a-i fi recoltate probe biologice de sânge. „Acțiunea a avut drept scop identificarea șoferilor care se urcă băuți la volan și tragerea lor la răspundere. De asemenea, dorim ca prin intermediul acestor acti-vități să reducem numărul de accidente rutiere cauzate de nerespectarea normelor rutiere în vigoare”, a declarat comisarul șef Adrian Huzum, din cadrul Serviciului Poliției Rutiere.

Sute de sancțiuni

Polițiștii nu au ieșit în trafic doar dumnică, ci și în zilele de vineri și sâmbătă. Numai în cele două zile au fost aplicate 638 de amenzi, în valoare de 58.280 lei. Printre cei care au încălcat regulile de circulație s-au numărat atât șoferii, cât și pietonii, motocicliștii, conducătorii de mopeduri, dar și bicicliștii. De asemenea, vineri și sâmbătă au fost reținute 23 de permise de conducere. Pentru a le recupera, șoferii trebuie să susțină testarea, la care trebuie să bifeze corect 12 din cele 15 întrebări din chestionar. Dacă nu reușesc să facă acest lucru, rămân pietoni sau își angajează șofer pentru următoarele luni.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?