Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617

Condiţii suplimentare pentru banii europeni


Au fost modificate criteriile de analiză a dosarelor depuse de țărani pentru obținerea fondurilor europene prin măsura 141 „Sprijinirea fermelor de semi-subzistență”. A doua sesiune din 2010 va demara pe 15 octombrie. Această măsură se adresează țăranilor care doresc să-și dezvolte fermele pentru a deveni exploatații viabile.
Potrivit Ghidului Solicitantului, o noutate față de sesiunile anterioare de la măsura 141 o reprezintă introducerea criteriului apartenenței la o formă asociativă. Se pare că acest criteriu a fost introdus tocmai pentru a mai reduce din numărul de dosare care, la sesiunile anterioare, a depășit valoarea fondurilor alocate.
Pentru a fi siguri că le ajung banii, guvernanții au modificat Ghidul Solicitantului pentru măsura 141 și au introdus criteriul apartenenței la o formă asociativă recunoscută conform legislației naționale. Solicitantul acestor fonduri trebuie să aibă o vechime de minim 6 luni înainte de lansarea sesiunii pentru care aplică.
Pentru a primi cele 20 de puncte, solicitantul trebuie să atașeze la ce-rerea de finanțare și documentele prin care să demonstreze că este membru al unui grup de producători, asociații profesionale cu profil agricol, grupuri și organizații de producători în sectorul fructe și legume, cooperative agricole, organizații de îmbunătățiri funciare. „Formele asociative pot fi constituite și recunoscute la nivel local, județean și națio-nal”, se arată în Ghidul Solicitantului.

Proiecte ieftine la Camera Agricolă

Å¢ăranii pot primi un sprijin public nerambursabil de 1.500 euro/an/ferma de semi-subzistență. În situația în care, după 3 ani, se constată neîndeplinirea criteriilor minime de acordare a sprijinului, se suspendă plata pentru următorii 2 ani, dar nu se vor returna sumele primite. Ferma de semi-subzistență este considerată o exploatație agricolă a cărei mărime se încadrează între 2 și 8 UDE și a cărei producție este utilizată cu precădere pentru autoconsum. UDE este o unitate de dimensiune economică, prin care se exprimă dimensiunea economică a unei exploatații agricole, valoarea calculată fiind de 1.200 euro.
Cele mai ieftine proiecte pentru obținerea acestor fonduri europene sunt realizate de specialiștii Camerei Agricole Vrancea. Tariful perceput fermierilor pentru realizarea proiectelor este de doar 100 lei, aprobat prin hotărâre a Consiliului Județean, din care sunt acoperite cheltuielile legate de consumabile. Este vorba despre hârtiile pentru documente, toner, dosare, CD-uri.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?