Ediția: Marți 30 aprilie 2024. Nr. 6615
Ediția: Marți 30 aprilie 2024. Nr. 6615

Distracţie maximă la „Zilele Oraşului Panciu”


La sfârșitul săptămânii trecute, păncenii s-au distrat la tradiționala sărbătoare a urbei, ajunsă la cea de-a VIII-a ediție. Uitând de criză și de problemele cotidiene, mii de localnici au participat la manifestarea organizată de Primărie, Consiliul Local și Casa de Cultură și susținută financiar de oamenii de afaceri ai orașului. În mijlocul păncenilor a fost prezent, duminică, președintele Consiliului Județean și vicepreședinte al PSD, Marian Oprișan. El a discutat cu oamenii, le-a dat autografe la cererea lor, a făcut poze și a dat mâna cu ei. Păncenii și-au arătat nemulțumirea față de actuala guvernare, care i-a adus la sapă de lemn, și i-au acuzat pe pedeliști că au distrus țara. Singura soluție pentru ieșirea țării din criză este, în opinia oamenilor, o guvernare social-democrată. „Vrem să scoateți țara din mocirlă”, i-au cerut păncenii lui Oprișan.

Ediția 2010 a „Zilelor Orașului Panciu” a debutat sâmbătă dimineață, pe muzica Fanfarei Garnizoanei Focșani care, împreună cu majoretele Liceului Teoretic „Ioan Slavici”, în aplauzele păncenilor, au defilat pe străzile centrale, până la scena amenajată în aer liber în parcul Casei de Cultură. Aici, oficialitățile și oaspeții s-au prins într-o horă tradițională românească, iar majoretele au încântat asistența cu un dans tematic. Ulterior, actorul Sorin Francu, directorul Teatrului Municipal „Mr. Gh. Pastia” din Focșani, a deschis, oficial, sărbătoarea de suflet a localnicilor, despre care a afirmat că „și-a câștigat un nume important în perimetrul cultural al Vrancei și al țării”. El a apreciat efortul organizatorilor, respectiv Primăria, Consiliul Local și Casa de Cultură, pentru faptul că, și în acest an, s-au străduit să continue tradiția, fără să cheltuie niciun ban de la bugetul local.
Ideea a fost susținută și de Mircea Diaconu, vicepreședintele Consiliului Județean, care și-a exprimat bucuria de a fi alături de pănceni într-un moment important pentru ei. „Suntem bucuroși că am reușit să fim, și în acest an, alături de dumneavoastră, la această mică bucurie, în acest noian de griji și nevoi. Trebuie să știm să învingem tot ce este greu în viața noastră, a fiecăruia. Greul va trece, îl vom învinge, fiecare cu eforturile lui, prin munca noastră, dar și prin zâmbetul nostru”, a spus Mircea Diaconu.
După cuvântul de „Bun Venit!”, adresat participanților și invitaților, primarul Ion Petre i-a invitat pe cei prezenți să viziteze standurile meșterilor populari și expozițiile de arte vizuale organizate de Clubul Copiilor și Centrul de Reabilitare pentru Persoane cu Handicap, dar și Târgul de mașini și utilaje agricole. Atmosfera de bună dispoziție a fost întreținută, apoi, de  soliști de muzică populară, precum și de Ansamblul Folcloric Profesionist „Å¢ara Vrancei”. Concomitent, Sala de Sport și Stadionul Orășenesc au găzduit mai multe întreceri sportive.

Direcția 5, concert de zile mari

Duminică, petrecerea păncenilor a continuat, de la orele 11.00, cu un regal folcloric, susținut de Mioara Velicu, Ansamblul Profesionist „Doina Oltului”, Maria Dragomiroiu și Nicolae Furdui-Iancu, acompaniat de Grupul Instrumental „Crai Nou” din Alba Iulia. Seara a fost dedicată unui „Pop Dance Party”, amfitrion fiind îndrăgitul actor Mihai Mitoșeru, în care au susținut recitaluri aplaudate la scenă deschisă Nemuritorii, Bordo, De la Vegas, Alb-Negru, Nicola, Aurel Moldoveanu, Elena Gheorghe și veteranii de la Direcția 5.
Ediția din 2010 a „Zilelor Orașului Panciu” s-a încheiat, ca și în anii anteriori, cu un spectacol de artificii, oferit în dar de organizatori tuturor celor care au participat la această manifestare.

Premii pentru câștigătorii Festivalului Religios 

Festivalul Religios „Sf. Ierarh Mucenic Teodosie al II-lea de la Brazi” și-a desemnat, sâmbătă, câștigătorii. Manifestarea, ajunsă la cea de-a II-a ediție, s-a desfășurat în perioada 23-25 septembrie, fiind organizată de Primăria Panciu, Patriarhia Română, Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei, Protoieria Panciu, Inspectoratul Åžcolar Județean, liceele „Ioan Slavici” și „Al. I. Cuza”, în colaborare cu deputatul PSD de Vrancea Ciprian Nica și preotul Ion Ciobotea, protoiereu al Protoieriei Adjud. „Acest festival este dedicat, exclusiv, micuților creștini din județul Vrancea. Acest proiect are așteptări mari și sperăm să păstreze o legătură strânsă între școală și biserică. În al doilea rând, vrem să scoată la lumină valorile vieții noastre străbune, respectiv valorile culturii creștine”, a declarat preotul Ion Ciobotea, cel care, în urmă cu un an, a avut ideea organizării concursului la Brazi. „Am ales această mănăstire pentru caracterul special dat de faptul că aici se află moaștele Sf. Ierarh Teodosie, întemeietorul acestui lăcaș”, a precizat preotul Ciobotea.

Alegerea câștigătorilor, misiune grea

Åži în acest an concursul de la Mănăstirea Brazi a beneficiat de interesul elevilor, care au înscris un mare număr de lucrări la toate cele trei secțiuni, motiv pentru care juriul de specialitate a avut o  misiune grea în desemnarea câștigătorilor.
În final, cei mai buni de la secțiunea Artă creștină au fost declarați păncenii Teodora Andronic, Mihaela Loredana Stoica și Georgiana Suflețel, care au reprezentat Liceul „Ioan Slavici”, precum și colegul lor de la Liceul Tehnologic „Al. I. Cuza”, Remus Antonesei, dar și focșănenii Dorin Cristea, de Liceul Pedagogic „Spiru Haret”, Andra Apopei, de la Åžcoala „Al. Vlahuță”, precum și reprezentanții Centrului de Zi „Dănuț” din Broșteni, Andrei Ghilaciu și Nicoleta Hagiu.
La Creație literară-eseu, laurii au revenit reprezentanților Liceului Tehnologic din Panciu Anda Merloiu, Andreea Silvia Ragea și Vlăduț Iliescu, dar și Elenei Guță, de la „Ioan Slavici”, iar la Cântec de toacă, secțiune care s-a desfășurat sâmbătă, premiul I a fost obținut de Marina Dragu, Dorin Cristea, Aura Chiradi, Matei Filip, Cosmin Boldaș, Cătălin Irimia, Ionuț Stoica, Narcis Marin și Octavian Ionuț Pătrășcan.

Diplome pentru organizatori

În cadrul festivității de premiere, viceprimarul Iulian Nica a ținut să le ofere diplome de excelență pentru sprijinul acordat organizării concursului șefului învățământului vrâncean, Stan Rogoz, inspectorilor de specialitate Ion Dragu și Maria Lupu, protopopilor de la Panciu și Adjud, Vasile Bratie și Ion Ciobotea, preoților Åžtefan Aga, Daniel Merloiu și Maricel Bunea, starețelor de la Mănăstirile Brazi și Sf. Ion, Eusebia Tașcă și Pavelina Cafagiu, profesorilor Andrei Manovici, Valeriu Jalbă, Luminița Iliescu, Luminița Cociorbă, Mihaela Dănilă, Liliana Popa, Nicoleta Racoviță, Cristina Istrate, Mihaela Cârjan, Elisabeta Murgoci, Aida Busuioc, Tatiana Puia, Adriana Chelaru, Lenuța Panaete, precum și bibliotecarei Neculina Tudorache. În finalul manifestării, protoiereul Vasile Bratie a concluzionat că și ediția din acest an a concursului a reprezentat o reușită, atât pentru organizatori, cât și pentru par-ticipanți, subliniind că „școala și biserica sunt două instituții care trebuie să conlucreze permanent pentru a forma oameni de nădejde, creștini adevărați, care să ne ducă mai departe neamul, credința și tot ce avem noi mai valoros”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?