Ediția: Marți 28 Mai 2024. Nr. 6635
Ediția: Marți 28 Mai 2024. Nr. 6635

Legea pensiilor îi umileşte pe pensionari


Parlamentarii PSD și PNL critică noua lege a pensiilor care va duce la scăderea puterii de cumpărare a pensionarilor în raport cu evoluția prețurilor din România. Practic, votul parlamentarilor PDL îi condamnă la sărăcie pe pensionarii care au contribuit o viață întreagă la sistemul asigurărilor sociale.

Deputatul PSD de Vrancea, Angel Tîlvăr, a declarat că parlamentarii PDL au ales să își arate încă o dată disprețul față de pensionari în momentul în care au votat împotriva majorării punctului de pensie la 45% din salariul mediu brut pe economie. Parlamentarul social demo-crat a arătat că parlamentarii puterii au votat o lege care va duce cu siguranță la scăderea puterii de cumpărare a pensionarilor în raport cu evoluția prețurilor  din România.
„Părăsirea sălii de către parlamentarii PSD și PNL a reprezentat votul nostru împotriva acestei Legi, o lege care umilește toți pensionarii din România”, a declarat Angel Tîlvăr.
Deputatul a susținut că, în momentul în care parlamentarii PDL au refuzat pro-punerea PSD de a majora punctul de pensie și au refuzat votul uninominal, au demonstrat încă o dată lașitatea în a-și arăta public acțiunile. Mai mult, și-au manifestat și dorința cinică de a nu ține cont de necesitățile cetățenilor ci doar să respecte un ordin venit de la „stăpânul suprem al Guvernului: Traian Băsescu”.
„Guvernul Boc, în loc să renunțe la clientela politică, la alocarea discreționară a resurselor către administrațiile publice locale, preferă, stând în genunchi în fața FMI, să lovească în interesele unor oameni fără apărare care după o viață de muncă își văd pusă sub semnul îndoielii existența de zi cu zi”, a mai afirmat social democratul, Angel Tîlvăr.

Bătaie de joc pentru pensionari

Deputatul PSD de Vrancea Ciprian Nica a protestat „față de cinismul de care dau dovadă reprezentanții PDL atunci când vor, cu orice chip, să își bată joc de pensionarii din România”.     Într-un comunicat de presă, parlamentarul susține că punctul de pensie „putea fi majorat la 45%, așa cum a dorit PSD, dacă Guvernul adopta măsuri de relansare a economiei și de creare a locurilor de muncă, în așa fel încât pensionarilor să li se poată asigura un nivel de trai decent”.
„O altă categorie socială afectată este cea a militarilor, polițiștilor, jandarmilor care, prin aplicarea acestei legi, nu vor mai putea beneficia de pensiile pe care le-au avut, prin tradiția militară. Mulți dintre militari au fost nevoiți să iasă la pensie ca urmare a angajamentelor luate de România în relația cu NATO, iar unele dintre legile speciale care au fost adoptate în 2001 și 2002, înainte de integrarea României în UE, vor fi desființate prin această lege, deși la momentul respectiv au fost adoptate în baza obligațiilor pe care România le avea în vederea aderării”, susține deputatul PSD, Ciprian Nica.

„Nu te poți juca cu legea pensiilor”

Deputatul liberal Nini Săpunaru a declarat că Legea unitară a pensiilor va fi întoarsă în Parlament de către judecătorii Curții Constituționale. În cadrul unei conferințe de presă, li-beralul a afirmat că judecătorii CCR vor aproba contestațiile deoarece nu a fost respectată procedura legală și nu a fost discutată în comisii înainte de votul final din plen. În plus, a afirmat liberalul, deputații nu au avut acces la lista cu amendamentele aprobate sau respinse, cu excepția celor din Comisia de Muncă. „Prevăd că legea va fi întoarsă în plen. Cred că va fi rediscutată în plen. Nu poți să vii cu o lege nouă în Parlament și apoi să mai aduci încă 100 de modificări. Nu te poți juca cu legea pensiilor”, a afirmat deputatul liberal.

Poporul român, condamnat la muncă pe viață

Gheorghe Vasile, președintele PC Vrancea, susține că partidele aflate la guvernare nu au făcut decât să-i condamne la sărăcie pe pensio-nari. Parlamentarii PC intenționează să depună o inițiativă legislativă prin care să corecteze această nedreptate, și să modifice noua lege în cel mai scurt timp. „Nu este corect ca prețurile din România să depășească orice nivel din Uniunea Europeană, iar salariile și pensiile să fie de mizerie”, susține președintele PC Vrancea, Gheorghe Vasile.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?