Ediția:: Sâmbătă 15 iunie 2024. Nr. 6649
Ediția:: Sâmbătă 15 iunie 2024. Nr. 6649

Guvernul menţine pensiile îngheţate şi concedierea a încă 90.000 bugetari


Guvernul își menține angajamentul de a concedia 74.000 bugetari până la sfârșitul anului, după ce a disponibilizat deja 27.000 salariați, să renunțe la minimum 15.000 angajați în 2011, să mențină înghețate pensiile și să elimine al 13-lea salariu, primele de vacanță și subvențiile de încălzire. Angajamentele de concediere a angajaților, de înghețare a pensiilor și de eliminare a bonusurilor salariale și a subvențiilor de încălzire sunt incluse în varianta finală a scrisorii către FMI, aprobată de Guvern și obținută de Mediafax.
„În pofida condițiile economice nefavorabile, am atins per total ținta de deficit bugetar stabilită pentru jumătatea acestui an, în principal datorită controlului strict al cheltuielilor și reducerii personalului cu circa 27.000. Eforturile noastre de ajustare fiscală din restul anului 2010 vor fi susținute de pachetul de ajustări adoptat recent (reprezentând 4,6% din PIB pe baze anuale)”, se arată în scrisoarea suplimentară de intenție la acordul stand-by semnat de România cu FMI.

Se taie subvențiile la încălzire

Pachetul de ajustări cuprinde majorarea TVA cu 5 puncte procentuale, la 24%, reducerea cu 25% a salariilor bugetarilor și cu 15% a majorității beneficiilor sociale, dar și continuarea disponibilizărilor, prin concedierea a 74.000 de angajați.
„Dat fiind că vor exista noi concedieri de cel puțin 15.000 bugetari până la finele anului 2011, măsurile vor lăsa loc pentru a acorda o majorare modestă a salariilor din sectorul public pe parcursul anului viitor, în condițiile îndeplinirii angajamentului de reducere a cheltuielilor cu personalul sub 39 miliarde de lei (incluzând toate formele de compensații, dar excluzând contribuțiile de asigurări sociale pentru militari)”, se menționează în document.
Scrisoarea către FMI relevă totodată că Guvernul va menține înghețate pensiile și în 2011 și va elimina al 13-lea salariu, primele de vacanță și subvențiile la încălzire.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?