Ediția: Marți 21 Mai 2024. Nr. 6629
Ediția: Marți 21 Mai 2024. Nr. 6629

O plantă a înflorit după 200 de ani


Una dintre cele mai rare plante din lume, în prezent dispărută din mediul natural, a fost cultivată cu succes într-o regiune din Marea Britanie de unde dispăruse în urmă cu 200 de ani. Franklinia alatamaha – cunoscut sub numele de copacul Franklin – are petale mari, în formă de ceașcă, de culoare albă, cu un parfum plăcut și face parte din familia arborilor de ceai. Planta a fost descoperită pentru prima dată în 1765 de botaniștii John și William Bartram, din Philadelphia, care au numit planta după numele prietenului lor apropiat, Benjamin Franklin. Copacul Franklin a fost descoperit pe malurile râului Altamaha, în Georgia/ SUA/, dar a dispărut din mediul natural încă din 1800. Planta se găsește în prezent numai în câteva locuri din lume și acum a fost cultivată și la pepiniera Trewithen Estate, în apropiere de Truro, comitatul Cornwall.
Un exemplar a fost adus în această pepinieră în secolul al XVIII-lea, dar a dispărut la scurt timp. Alte trei tufe din acest copac au înflorit și se așteaptă ca alte 10 să înflorească anul viitor. ‘Este un exemplar rar și dispărut din sălbăticie. Faptul că a înflorit în această țară este de mare interes pentru iubitorii de plante’, a afirmat managerul pepinierei Luke Hazelton.
Copacul, care rezistă la temperaturi foarte scăzute, poate atinge până la 10 m înălțime, dar cel mai adesea ajunge la 4,5m – 7,5m. În mediul său natural, în America de Nord, planta are frunze și flori suculente, începând de la mijlocul verii până la începutul toamnei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?