Ediția: Miercuri 15 Mai 2024. Nr. 6624
Ediția: Miercuri 15 Mai 2024. Nr. 6624

Borbely: Taxa de poluare auto va fi modificată, proprietarii de maşini vechi ar putea plăti mai mult


Ministrul Mediului, Laszlo Borbely, a declarat, ieri, la Craiova, că taxa de poluare auto va fi modificată și că, probabil, proprietarii mașinilor vechi, „care poluează mai mult”, vor fi nevoiți să plătească o taxă mai mare. Întrebat dacă Ministerul Mediului și Pădurilor are o strategie prin care să împiedice proprietarii de mașini să își mai înmatriculeze autoturismele în Bulgaria, din cauza taxelor prea mari pe care ar trebui să le achite în România, Laszlo Borbely a spus: „Sper să se înmatriculeze cât mai multe mașini în România. În acest sens noi suntem în discuții în ceea ce privește taxa pe poluare și vom modifica această taxă. Vom fi probabil în măsură să dăm informații suplimentare în luna octombrie”.
Borbely susține că proprietarii mașinilor vechi vor fi nevoiți, probabil, să plătească o taxă de poluare mai mare decât deținătorii de autoturisme noi.
„Eu am să merg pe principiul poluatorul plătește. Deci nu avem nevoie de mașini second-hand în România care să fie aduse și după aceea să mai și dăm bani ca să le casăm. Probabil că vom avea o taxă mai mare pentru mașinile vechi și care poluează mai mult și vom analiza taxa în ceea ce privește mașinile noi, care sunt mai performante, care sunt Euro 5. Putem da mesaje clare, probabil în luna octombrie”, a mai precizat ministrul Mediului, care s-a aflat, marți după-amiază, într-o vizită la fabrica Ford din Craiova.

Guvernul vrea 1,6 miliarde din taxa auto

Guvernul a decis, la sfârșitul lunii aprilie, constituirea unui grup de lucru interministerial care să analizeze eventuale modificări la taxa de poluare auto. Taxa auto a fost introdusă de Guvern în luna aprilie 2008, fiind calculată în funcție de datele tehnice ale fiecărei mașini în parte, pe baza capacității cilindrice și emisiilor de dioxid de carbon.
Pe fondul creșterii numărului de mașini second-hand importate, Guvernul a decis, în luna decembrie 2008, ca taxa de poluare auto percepută la achiziția mașinilor noi să fie suspendată începând cu 15 decembrie 2008, până la sfârșitul lunii decembrie 2009, pentru vehiculele Euro 4 cu motorizări de până la 2.000 centimetri cubi înmatriculate pentru prima dată în România și în Uniunea Europeană. Excepția a fost ridicată la începutul acestui an.
Guvernul estimează că va colecta în acest an din taxa de poluare pentru autovehicule o sumă totală de 1,65 miliarde lei, un nivel similar prognozei pentru 2009, dar cu peste un miliard de lei mai mult decât încasările efective înregistrate până la sfârșitul anului trecut.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?