Ediția: Marți 28 Mai 2024. Nr. 6635
Ediția: Marți 28 Mai 2024. Nr. 6635

Conflictele cu familia, cauza dispariţiilor de acasă


Polițiștii au stabilit că cei mai mulți dintre copiii care au plecat de acasă în prima jumătate a acestui an, au recurs la acest gest în urma unor conflicte avute cu familia. De cele mai multe ori, stările conflictuale s-au datorat situației școlare, unor prieteni neagreați de familie sau din alte motive. Conform statisticilor oferite de Serviciul de Investigații Criminale Compartimentul Urmăriți, în primele șase luni ale anului în curs au fost înregistrate 25 de cazuri de dispariții. În 11 dintre aceste cazuri persoanele dispărute au fost copii.

Toate disparițiile de minori  înregistrate în primele 6 luni ale anului 2010 în județul Vrancea au fost dispa-riții voluntare. Raportat la vârsta copilului, la momentul dispariției s-a constatat că opt dintre copiii plecați de acasă aveau peste 15 ani, iar trei, între 12 și 15 ani. Disparițiile de minori s-au petrecut preponderent în cursul zilei și s-a constatat că în proporție de 82%, aceștia provin din mediul rural. „Conștient sau nu de consecințele acțiunii sale, copilul adoptă un anumit comportament ca urmare a condițiilor specifice în care a fost crescut și educat, iar atitudinea lui poartă amprenta modelului parental sau al persoanei care i-a fost alături, importanța mediului familial fiind evidentă în aceste situații. Astfel, în 64% dintre cazuri, minorele se aflau în grija ambilor părinți căsătoriți sau care trăiesc în concubinaj, într-un caz minorul locuia cu un părinte datorită divorțului, un caz în care copilul se afla în grija bunicilor, datorită plecării părinților la muncă în străinătate, iar în două cazuri copilul se afla în grija asistentului maternal”, se arată într-un comunicat de presă al IPJ Vrancea. Toate disparițiile de minori înregistrate în semestrul I s-au realizat prin părăsirea deliberată a domiciliului. În special, fetele părăsesc domici-liul cu intenția de a se căsători sau din dorința de a locui cu prietenul. Copiii din mediul rural prezintă un grad mult mai ridicat, decât cei din mediul urban, de dispariție de la domici-liu. Dintre cei 11 copii dispăruți, patru încă nu au fost găsiți, doi au fost localizați în Italia iar în cinci situații co-piii au ajuns la familii. Polițiștii spun că părăsirea voluntară a domiciliului sau centrului de ocrotire este un prim pas în soluția imaginată de copil pentru a găsi răspuns la problemele cu care se confruntă.
De cele mai multe ori copiii pleacă de acasă din dorința de libertate, din dorința de a găsi un sprijin pentru rezolvarea problemelor cu familia sau din do-rința mai mult sau mai puțin conștientizată de a crea un moment de criză în familie pentru a atrage atenția acesteia asupra copilului.
Prin plecarea voluntară de acasă, copiii se expun unor situații de victimizare, de aceea pentru a evita asemenea situații, părinții sunt sfătuiți să fie foarte atenți la comportamentul copilului lor, să comunice cu acesta, să cunoască anturajul lui, să știe cum acesta își petrece timpul liber.
O atenție deosebită părinții trebuie s-o acorde timpului și mo-dului în care copilul folosește internetul, ca mijloc de comunicare, de informare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?