Ediția:: Sâmbătă 15 iunie 2024. Nr. 6649
Ediția:: Sâmbătă 15 iunie 2024. Nr. 6649

Generaţia de aur a rugby-ului vrâncean s-a reunit cu lacrimi în ochi


Cei mai buni rugbiști ai Vrancei care au evoluat în perioada  1980-1990 s-au întâlnit sâmbătă dimineață pe Stadionul Tineretului din Focșani pentru a sărbători 30 de ani de la înființarea secției de rugby din Vrancea, întâlnire la care foștii performeri ai județului au onorat invitația organizatorilor și au vrut să se revadă cu cei care au pus umărul la dezvoltarea fenomenului rugbistic vrâncean. Anii și kilogramele acumulate de-a lungul timpului nu i-au împiedicat pe foștii componenți ai echipei Hidrotehnica Focșani să-și etaleze cunoștințele pe teren într-o partidă demonstrativă în fața juniorilor de la echipa Under 19 a Liceului cu Program Sportiv Focșani, medaliată în acest an cu bronz în Divizia Națională. După intonarea imnului de stat și un moment de reculegere în memoria foștilor rugbiști ai Focșaniului care au plecat prea devreme dintre noi, a avut loc și partida amicală dintre fostele glorii ale Hidrotehnicii Focșani și speranțele „tinere” de la care se așteaptă în acest an titlul național. Chiar dacă s-au confruntat cu căldura excesivă de la ora partidei, dar și cu o condiție fizică precară, „ve-teranii” au fost mai curajoși și, cu ajutorul arbitrului, s-au impus cu 12-10 în fața „tine-rilor”, după un meci în care spectacolul a primat, iar fiecare jucător a dorit să demonstreze că nu a uitat schemele și placajele din rugby. Antrenorul emerit Viorel Ion, principalul „vinovat” al întâlnirii nu și-a putut stăpâni lacrimile și le-a mulțumit celor care au făcut eforturi pentru a se deplasa la Focșani pentru a participa la „30 de ani de rugby”. „A fost un moment emoționant, pe care mulți dintre noi nu-l vom uita prea curând. Mă bucur că am fost alături de cei care au reprezentat cu cinste rugby-ul vrâncean pe plan național și au dus Vrancea în topul echipelor din România, în ciuda faptului că acest sport nu avea o mare susținere în anii `80. Îmi doresc ca această întâlnire să se repete și anul viitor”, a spus Viorel Ion, cel care pentru jumătate de oră s-a dezechipat și a îmbrăcat din nou echipamentul de rugbist. Alături de Viorel Ion, școala de rugby din orașul de pe Milcov a fost reprezentată de Victor Istrate, vicepreședinte al Federației Române de Rugby și cel mai important susținător al rugby-ului vrâncean în acest moment.
„Veteranii”, mai buni decât juniorii
Partida demonstrativă a avut toate elementele specifice acestui frumos sport. Placaje, eseuri, dar și dăruire din partea combatanților care au făcut sacrificii pentru o reîntâlnire cu foștii colegi. La „Generația de Aur” au evo-luat: Puiu Frățilă, Constantin Răileanu, Lucian Nicola, Ionel Duță, Ionel Săpunaru, Florică Pojar, Nicolae Neacșu, Toader Miloaie, Iosif Petrila, Victor Istrate, Lucian Stan, Romică Aroșculesei, Dorel Coman, Sorin Lazăr, Jan Pană, Ion Dascălu, Constantin Botez, Ion Irimescu, Daniel Drăgan, Stelică Grădeanu, Gabriel Ciochină, Daniel Luca, George Stanciu, Daniel Mihăilă și Viorel Ion. De partea cealaltă, medaliată cu bronz în Divizia Națională de Under 19, tinerii Focșaniului au intrat în teren cu: Borș, Alexe, Nenciu, Duca, Nicolae, Hotnog, Pârvu, Cernat, Cloșcă, Tivdă, Abageru, Mazăre, Pașcu, Nămoloșanu, Dumitrașcu, Neacșu, Bucur, Antonescu, Paraipan, Postolache și Mastahac. „Tinerii” au fost coordonați de pe margine de Romică Păun.

Lansare de carte pentru istoria rugby-ului vrâncean

Unul dintre susținătorii acestui sport de-a lungul timpului, profesorul Sergiu Arfire a făcut o surpriză participanților la întâlnirea de sâmbătă. După ce a strâns date despre istoria rugby-ului vrâncean, la care și cotidia-nul Monitorul de Vrancea a contribuit, Sergiu Arfire a editat o carte, „Istoria rug-by-ului vrâncean în 30 de ani”, ediție care a fost împărțită gratuit tuturor celor care au vrut să participe la cel mai important eveniment al rugbiștilor în ultima perioadă.

Cantonamente la Mamaia și Gheorghieni

Pentru rezultatele obținute în anul competițional 2009-2010 de echipele de rugby, Liceul cu Program Sportiv Focșani, prin directorul Mihai Petruț a decis să finanțeze două stagii de pregătire pentru echipele Under 18 și 19. Astfel, începând de mâine, ambele echipe vor efectua un stagiu de pregătire care va consta în trei antrenamente pe zi la Mamaia timp de șapte zile, iar pe 8 septembrie, echipa Under 19 va pleca într-un alt stagiu, la Gheorghieni.

Ionel Badiu s-a transferat în Franța

Unul dintre cele mai bune produse ale rugby-ului vrâncean în ultima perioadă, Ionel Badiu a ajuns la un acord de transfer cu gruparea franceză Sporting Club Mazametaine. Pilierul a jucat ultima oară pentru Farul Constanța după ce a fost transferat gratis de la Liceul cu Program Sportiv Focșani.

Merg în turneu la București

Echipa de rugby Under 14 a LPS Focșani (antrenor Romeo Păun) va participa în perioada 3-5 septembrie la „Turneul Metropolitan de Mini-Rugby”, întrecere care se va desfășura pe terenul Arcul de Triumf din Capitală și la care vor lua parte echipe din țară. Vineri, 3 septembrie va avea loc ședința tehnică și tragerea la sorți, Focșaniul având ca adversare la categoria Under 14 echipele RC Pantelimon, RC Buzău, RC Prisecani, CSÅž Triumf, RC Dorohoi, RC Câmpia Turzii, RC Cugir, Litoral Mangalia, AJR Constanța, CS Buftea și CFR Pașcani.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?