Ediția: Duminică 12 Mai 2024. Nr. 6621
Ediția: Duminică 12 Mai 2024. Nr. 6621

Angelin, îngerul păzitor al poliţiştilor din Danemarca


Românii plecați în Danemarca au comis, în anul 2009, peste 5.000 de infracțiuni. Inspectorul principal Angelin Ciobanu a lucrat, vreme de o lună, alături de polițiștii danezi și i-a ajutat pe aceștia să identifice infractorii români, dar și modul de operare al acestora. În timpul misiunii, polițistul vrâncean a aflat că România este țara cu cele mai multe femei care practică prostituția în Danemarca, respectiv 100.

Cerșetoria, furturile din buzunare, din locuințe, din societăți, din magazine dar și camparea ilegală sunt principalele activități ale unora dintre românii plecați în Danemarca.
Totodată, cele mai multe femei, respectiv 100, care practică prostituția în această țară sunt românce. Inspectorul principal, Angelin Ciobanu din cadrul Serviciului de Investigații Criminale i-a ajutat, vreme de o lună, pe polițiștii din Danemarca să prindă românii care au comis infracțiuni pe teritoriul țării lor.
În urma acestei misiuni, rezultatele obținute de polițistul vrâncean, inspectorul principal Angelin Ciobanu, au fost apreciate de superiori.
Plecarea acestuia în Danemarca s-a produs ca urmare a unei solicitări făcute de Interpol, pe fondul creșterii numărului de infracțiuni împotriva patrimoniului, fapte comise de cetățeni români. Misiunea s-a desfășurat la Poliția din regiunea North Sealand.

***
Conform informațiilor oferite de inspectorul principal Angelin Ciobanu, în Danemarca sunt aproximativ 6.500 de cetățeni români care stau în această țară în mod legal.
În timp ce unii dintre conaționalii noștri muncesc cinstit pentru a-și câștiga existența, alți peste 2.000 dintre ei au fost implicați în comiterea unor infracți-uni. „În perioada 15 iunie -15 iulie am fost într-o misiune operativă în Danemarca. Am fost detașat ca urmare a unei solicitări făcute de Interpol, pe fondul creșterii infracțiunilor împotriva patrimoniului, fapte comise de cetățeni români. În anul 2009 au fost înregistrate 5.264 de cazuri în care au fost implicați 2.553 de cetățeni români. Având în vedere numărul mare de persoane cercetate, datele nu erau transmise către România deoarece autoritățile daneze înregistrau doar numele persoanei care a comis o infracțiune, fără alte date de identificare necesare. Primul lucru pe care l-am făcut a fost crearea unui ghid ce cuprindea toate datele de identificare necesare și care să poată fi transmise autorităților din România pentru prinderea celor care comit infracțiuni”, a povestit inspectorul principal Angelin Ciobanu.
După finalizarea ghidului, polițistul vrâncean alături de cei din Danemarca au trecut la prinderea infractorilor care ne fac țara de râs.
Polițiștii din cele două țări au făcut verificări cu privire la persoanele fizice și juridice care efectuează transport internațional de mărfuri și călători, pentru a vedea ce trimit românii acasă și de unde au achi-ziționat bunurile.
De asemenea, inspectorul Angelin Ciobanu le-a acordat asistență colegilor din Danemarca în anchetarea cazurilor în care au fost implicați cetățenii români și a participat alături de aceștia la acțiunile operative.
Locurile prin care românii își fac veacul au fost percheziționate și s-a încercat identificarea mo-dului de valorificare a bunurilor rezultate din infracțiuni.

Multe prostituate românce

În timpul acțiunilor desfășurate în teren, peste 50 de cetățeni români au fost trimiși în țara de ori-gine, respectiv România, pentru o gamă diversificată de infracțiuni. Polițistul vrâncean a vizitat și închisorile din Danemarca, dar și o organizație care se ocupă cu protecția prosti-tuatelor aflate în dificultate. La această întâlnire, inspectorul principal Angelin Ciobanu a aflat că în Danemarca sunt peste 100 de prostituate de ori-gine română, cifră care ne clasează pe primul loc cu cele mai multe prostituate de origine străină.

***
În Danemarca prostituția este legală iar dacă o femeie nu mai vrea să practice această meserie este ajutată să facă altceva. Astfel, este de înțeles de ce româncele aleg să se prostitueze în Danemarca, atâta timp cât în România, pentru o astfel de faptă, ar fi amendate.
Mijloacele de transport în comun au fost și ele verificate la sânge iar acțiunile au avut ca scop identificarea bunurilor însușite fără drept de români. Polițiștii au verificat și mașinile care treceau cu feribotul din Danemarca în Germania, iar rezultatele nu au întârziat să apară. Așa au fost identificați români urmăriți, dar și diferite bunuri care proveneau din infracțiuni. Taberele de romi întinse pe o suprafață destul de mare au fost și ele supervizate de polițiștii aflați în elicopter și mașini.

Procuratura în subordinea poliției

Diferențele dintre România și Danemarca nu au trecut neobservate pe lângă inspectorul principal Angelin Ciobanu.
Acesta ne-a povestit că polițiștii danezi nu știu ce înseamnă să nu ai carburant pentru mașină și nici cum este atunci când instituția nu are nici măcar mașini suficiente pentru a se putea deplasa la intervenții. „În Danemarca procuratura este în subordinea poliției, iar polițiștii de acolo nu știu ce înseamnă să nu ai mașină de serviciu, combustibil pentru deplasări și alte lucru de care noi ducem lipsă. Sunt mult deasupra noastră ca și dotare tehnică și ca orice altceva. Toți au asi-gurări medicale, telefoane de serviciu, mașinile au asigurări CASCO, iar salariile sunt mult mai bune”,  a conchis inspectorul principal Angelin Ciobanu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?