Ediția: Joi 9 Mai 2024. Nr. 6619
Ediția: Joi 9 Mai 2024. Nr. 6619

Grup de Iniţiativă pentru Apărarea Presei din România


Grupul de Inițiativă pentru Apărarea Presei din România, constituit sâmbătă, a anunțat un comunicat de presă. „Modul în care președintele Traian Băsescu se raportează la unul dintre pilonii de bază ai democrației ne-a determinat pe noi – Carmen Moldovan, Sorin Roșca Stănescu, Victor Ciutacu, Corina Drăgotescu, Valentin Nicolau, Florin Chilian, Lavinia Åžandru – să declanșăm la nivelul societății românești o amplă campanie pentru apărarea și respectarea acelor drepturi, libertăți și principii pe care se fundamentează orice societate care se dorește a fi democratică. În acest sens, am decis să formăm un Grup de Inițiativă pentru Apărarea Drepturilor și Libertăților Presei. Obiectivul acestei campanii constă în eliminarea din Strategia Națională de Apărare a prevede-rilor care fac referire la mass-media. Considerăm că mass-media nu are ce să caute în atenția CSAT, iar presa nu-și are locul într-un document de importanța Strategiei Naționale de Apărare”, precizează sursa citată.
Motivația principală a constituirii acestui grup de inițiativă este faptul că, pe 23 iunie 2010, „democrația românească a primit o lovitură extrem de periculoasă chiar din partea celui care a jurat să o protejeze, președintele României, Traian Băsescu. Åžeful statului a decis menționarea instituțiilor mass-media în Strategia Națională de Apărare, la capitolul privind vulnerabilitățile de securitate”.
„Includerea presei într-un document oficial al CSAT reprezintă o încercare de răsturnare a sistemului democratic din România, un atac la adresa libertăților cetățenești, cum sunt libertatea cuvântului și libertatea de opinie, fapt fără precedent în istoria recentă a țării noastre. Amenințarea sistemului democra-tic românesc devine cu atât mai evidentă cu cât activitatea presei libere este prezentată de CSAT precum un fenomen cu scopul de a denigra instituții ale statului, prin răspândirea de informații false despre activitatea acestora; presiunile exercitate de trusturi de presă asupra deciziei politice în vederea obținerii de avantaje de natură economică sau în relația cu instituții ale statului”, argumentează comunicatul citat.
Grupul de Inițiativă pentru Apărarea Presei din România face un apel către toți cei care consideră libertatea de exprimare și accesul liber la informație drepturi câștigate în decembrie 1989. Toți cei care sunt interesați de necesitatea unui astfel de demers, găsesc informații atât pe blogurile membrilor grupului, cât și pe www.libertateapresei.ro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?