Ediția: Vineri 26 aprilie 2024 Nr. 6613
Ediția: Vineri 26 aprilie 2024 Nr. 6613

Consumul de spanac, varză şi lăptuci reduce riscul de diabet


Consumul regulat de spanac și de alte legume cu frunze verzi, ca varza, broccoli și lăptucile, reduce riscul de diabet de tip 2, cea mai răspândită formă a bolii, potrivit unui studiu publicat vineri în British Medical Journal. Fiind vorba de un domeniu controversat, autorii studiului avertizează că este nevoie de cercetări suplimentare pentru a fi confirmate concluziile la care au ajuns ei.
O echipă de cercetători de la Universitatea din Leicester, Marea Britanie, sub coordonarea lui Patrice Carter, a trecut în revistă șase studii, din SUA, China și Finlanda, realizate în rândul a 220.000 de persoane. Cercetările vizau legătura dintre consumul de fructe și legume și apariția diabetului de tip 2 (DT2) la adulți.
Potrivit studiului realizat în Marea Britanie, cei care mănâncă zilnic o porție suplimentară de circa 120 de grame de legume cu frunze verzi – diverse tipuri de varză, spanac, lăptuci – își reduc riscurile de a dezvolta diabet de tipul 2 cu 14%, însă creșterea consumului de fructe și legume în general are un efect neglijabil.
Totodată, acestea au un rol benefic asupra sănătății datorită conținutului de antioxidanți și magne-ziu. DT2, cea mai frecventă formă de diabet (90% din cazuri), s-a răspândit rapid din țările bogate în cele în curs de dezvoltare, odată cu propagarea pe plan mondial a obezității, din cauza sedentarismului, dar și a alimentației cu conținut ridicat de zahăr și grăsimi.
Peste 220 de milioane de persoane din întreaga lume suferă de diabet de tipul 2. În 2005, DT2 a ucis peste un mi-Slion de persoane, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății.
Pe de altă parte, potrivit unui studiu făcut în China pe șoareci, publicat miercuri în British Journal of Pharmacology, un extract natural din plante – emodina – ar putea reduce impactul diabetului de tip 2 asupra populației. Această substanță inhibă enzima numită „11-beta-HSD1”, care favorizează rezistența la insulină – hormonul care contribuie la extragerea zahărului din sânge și stocarea lui în altă parte.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?