Ediția: Joi 2 Mai 2024. Nr. 6616
Ediția: Joi 2 Mai 2024. Nr. 6616

Cei 15.000 de angajaţi ai CFR Călători intră în şomaj tehnic


Toți cei aproximativ 15.000 de angajați ai CFR Călători vor intra în șomaj tehnic începând de luni, prin rotație, până la sfârșitul anului, astfel că fiecare salariat nu va veni la muncă timp de două luni, a declarat, directorul general al companiei, Liviu Pescărașu. În perioada șomajului tehnic angajații vor primi 75% din salariu de bază, iar compania nu va achita contribuțiile sociale. Măsuri similare au fost luate anul trecut la CFR Marfă, care a trimis în șomaj tehnic 40% din personal (7.000 de persoane) în perioada iulie-decembrie. În paralel, Ministerul Transporturilor și Infrastructurii pregătește un proiect care vizează disponibilizarea a încă 12.800 de angajați din sectorul feroviar până la sfârșitul lunii septembrie, după ce la începutul anului au fost concediate alte 10.361 de persoane, au declarat pentru surse din sectorul feroviar. Cei mai mulți disponibilizați vor fi la CFR Marfă (5.000 de angajați), urmată de CFR Călători, cu 3.900 de salariați, CFR SA, cu 2.900 de persoane, și Electrificare CFR, cu 1.000 de concediați. Președintele Federației Mecanicilor de Locomotivă, Iulian Măntescu, a declarat, că sindicatele feorivare nu vor accepta niciun program de restructurare la CFR și că angajații din sector vor opri activitatea și vor da statul în judecată dacă vor fi făcute noi disponibilizări.

2.270 de angajați concediați din Ministerul Educației

Guvernul a decis, miercuri, desființarea a peste 4.240 posturi din structura centrală și unitățile deconcentrate ale Ministerului Educației, dintre care aproape 2.270 posturi sunt în prezent ocupate, au declarat agenției Mediafax surse oficiale. Resstrângerea posturilor afectează inclusiv Casa Corpului Didactic și inspectoratele școlare, au arătat sursele. Potrivit acestora, numărul de posturi din structura centrală și unitățile deconcentrate ale Ministerului Educației a fost redus, prin hotărâre de guvern, cu 4.246 locuri, dintre care 2.269 ocupate și 1.977 vacante. Economia totală rezultată din desființarea acestor posturi este estimată la 90 milioane lei anual.
„Hotărârea de guvern asigură și cadrul legal pentru desființarea a 15.000 posturi din sistemul de învățământ, conform deciziei anterioare a Guvernului, măsură care va fi aplicată începând cu noul an școlar”, au arătat sursele.
Contactat de Mediafax, ministrul Educației, Daniel Funeriu, a apreciat că, după procesul de restructurare, aparatul de lucru al ministerului este corect dimensionat. „Obiectivul primar al ministerului este creșterea oportunităților educaționale ale copiilor și cheltuirea eficientă a fondurilor publice. Cred că după această restructurare, aparatul de lucru al ministerului este corect dimensionat și ne pregătim intens pentru începerea noului an școlar”, a spus Funeriu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?