Ediția: Joi 9 Mai 2024. Nr. 6619
Ediția: Joi 9 Mai 2024. Nr. 6619

Primăria nu mai are bani pentru funcţionare


Primăria Panciu se află în situația de criză financiară definită de legea finanțelor publice locale deoarece nu poate asigura bugetul minim de funcționare. Falimentul administrației publice este cauzat de lipsa veniturilor proprii care să permită dezvoltarea localității. Deși conduce orașul de zece ani, primarul Ion Petre acuză abia acum datoriile la bugetul local ale societăților mari precum Tricotton și Veritas. În replică, fostul administrator al Tricotton, Elena Stoica, spune că problemele financiare ale primăriei Panciu sunt mai mari decât datoriile la bugetul local ale fostei firme de confecții.

Primăria Panciu dorește urgentarea procedurilor prevăzute de Legea 85/2006 privind procedura insolvenței, pentru recuperarea debitelor restante de la fosta societate Tricotton SA. La baza hotărârii stau datoriile foarte mari, de 1.717.355 lei, pe care fosta societate le-a acumulat față de bugetul local.
Solicitarea administrației a fost discutată în ultima ședință a Consiliului Local după ce, în 19 iulie a.c., Adunarea Generală a creditorilor fostei întreprinderi de confecții, a hotărât urgentarea evaluării activelor societății, astfel încât să fie demarate în cel mai scurt timp procedurile de valorificare a acestora. La data de 31 decembrie 2005, principalele active ale societății erau constituite de terenul în suprafață de 38.347 metri pătrați și clădirile de pe acesta, cu o valoare totală de inventar de 10.848.052 lei.
Primarul Ion Petre a declarat că, dacă acestea și-ar găsi în cel mai scurt timp un cumpărător, bugetul local și-ar putea încasa măcar o parte din debitele restante. „La ora actuală, una din ma-rile noastre probleme este reprezentată de fostul Tricotton. Are 17 miliarde de lei vechi datorii la impozite, sumă acumulată din 2006 și până în prezent. Noi ne-am înscris la masa credală, dar acest lucru nu înseamnă automat că banii sunt ai noștri”, a spus el. Acest lucru a fost confirmat și de secretarul Ion Grigoraș care a explicat că, la masa credală, Primăria Panciu este prezentă doar cu sumele cu care s-a înscris la aceasta și că, la lichidator, masa credală nu se actualizează anual. „Sumele de încasat de la Tricotton, aflată în faliment, nu corespund cu cele de la lichidator, pentru că, la noi, legea nu prevede că, în situația în care o societate este în lichidare, să-i înghețe debitele. Dacă la mine, instituție publică încasatoare de taxe și impozite, taxele datorate pe construcții de societatea în faliment cresc de la un an la altul, acolo nu se întâmplă același lucru. În această situație, la mine, în evidențele contabile, datoria a crescut. În momentul când societatea va fi lichidată, prin vânzarea activelor, eu, în calitate de instituție publică, voi încasa doar un procent din banii obținuți. Primul care încasează este creditorul privilegiat, după aceea vin bugetul statului și bugetul local. Nu ne putem face, însă, calcule, pentru că e posibil chiar să nu încasăm nimic”, a explicat Ion Grigoraș.
Primarul Petre a afirmat că situația afectează direct comunitatea locală deoarece, începând cu 2005, când Tricotton SA a intrat, mai întâi, în insolvență și apoi în faliment, la constituirea bugetelor locale anuale au fost incluse și sumele datorate de societate. „Legea finanțelor publice locale ne obligă să includem în venituri și sumele pe care nu le încasăm. Neîncasându-le, pentru că societatea este în lichidare judiciară, nu îndeplinim coeficientul specific și nu participăm la distribuția sumelor de la bugetul de stat. Putem spune că, la ora asta, în hârtii, de la Tricotton, nu avem decât pereți, nu bani”, a declarat Ion Petre. Acesta a precizat că, anual, singurele taxe și impozite pe care Primăria le încasează cu regularitate sunt cele de la persoanele fizice și juridice. „Ele reprezintă 98% din sumele pe care le avem de încasat, ceea ce este un lucru extraordinar. Cetățenii orașului Panciu sunt buni-platnici”, a spus el.

Primăria nu mai are bani

Fostul administrator al Tricotton SA, consilierul local Elena Stoica respinge acuzațiile edilului pe care le consideră tendențioase și incorecte din partea unui coleg de partid. Elena Stoica a afirmat totodată că primarul Petre „a avut susținerea totală a colectivului de oameni care au făcut parte din fosta societate pe care o incriminează”. Consilierul local a explicat motivele pentru care Tricotton a intrat în lichidare judiciară. „Tricotton a intrat în procedură de lichidare judiciară în 2006 și s-a ajuns la această situație din cauza faptului că, în decursul anilor, fosta fabrică de stat a trecut prin numeroase restructurări de activitate întrucât tehnologia existentă la acel moment era depășită și nu puteam face față celorlalți competitori de pe piață în ceea ce privește calitatea produselor. Înainta de a intra în această procedură am solicitat acționarilor să investească în tehnologie modernă pentru a putea să ne continuăm activitatea. Acest lucru nu s-a întâmplat, societatea a intrat în procedură de lichidare judiciară, instanța stabilind un lichidator judiciar. Din 2006 și până în prezent, acesta a făcut nenumărate demersuri de valorificare a clădirilor și terenurilor deținute de fosta societate. Ba mai mult, a cerut și sprijinul primarului pentru găsirea unor soluții de valorificare a spațiilor”, a afirmat Elena Stoica. Fostul administrator al Tricotton a precizat că pro-blemele financiare ale primăriei depășesc datoriile acestei societăți către administrația locală. „Consider că problema primăriei Panciu nu poate fi rezolvată nici măcar cu suma respectivă dar dacă ăsta este motivul pentru care primăria nu are bani, nu îmi rămâne decât să le respect părerea dar nu înseamnă că sunt de acord cu ei”, a precizat Elena Stoica.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?