Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617

Taxe şi birocraţie pentru podgorenii vrânceni


Zeci de mii de podgoreni vrânceni trebuie să se înregistreze și să depună declarații la Direcția Județeană pentru Accize și Operațiuni Vamale care va avea o bază de date cu fiecare viticultor din Vrancea. Pentru că inspectorii fiscali nu îi pot depista pe evazioniștii din România, guvernanții impun biruri noi și complică regulile fiscale aplicate micilor producători de vinuri. Noua prevedere se aplică gospodăriilor individuale care produc vin doar pentru consumul propriu. Normele metodologice la Codul Fiscal publicate în Monitorul Oficial îi obligă pe viticultori să vândă doar antrepozitelor fiscale, magazinelor sau restaurantelor.

Normele metodologice la Codul Fiscal fac viața grea zecilor de mii de podgoreni vrânceni obligați ca, până la 15 ia-nuarie, să se înregistreze la Direcția Județeană pentru Accize și Operațiuni Vamale. Aici trebuie să depună o declarație cu privire la activitatea pe care o realizează. Actul normativ obligă gospodăriile individuale, adică acele gospodării țărănești unde producția este consumată de membrii familiei, să declare producțiile obținute în fiecare toamnă. Se va ajunge în situația ca Direcția Județeană pentru Accize și Operațiuni Vamale să aibă o bază de date cu fiecare podgorean vrâncean, indiferent dacă este agent economic, dacă produce pentru consum propriu sau nu.
„Gospodăriile individuale care produc pentru consumul propriu bere, vinuri și băuturi fermentate, altele decât bere și vinuri, au obligația de a depune în acest sens, până la data de 15 ianuarie inclusiv a anului următor celui în care se produc, o declarație la autoritatea vamală teritorială în raza căreia își au domiciliul”, se arată în actul normativ.
Dacă țăranul vrea să vândă o cantitate, oricât de mică, din producția proprie trebuie să se autorizeze la Fisc, fie ca mic producător de vinuri, fie ca antrepozit fiscal.
Finanțiștii impun restricții și când este vorba despre producția de vinuri. Astfel, un podgorean nu mai poate apela la sprijinul unui vecin pentru producerea licorilor. Conform normelor, „producția de vinuri pentru consumul propriu al unei gospodării individuale din recolta proprie, poate fi realizată în sistem de prestări de servicii numai în antrepozite fiscale auto-rizate pentru producția de vinuri”. Însă nici acest lucru nu este simplu. Antrepozitele nu vor prelucra strugurii până când podgorenii nu vor prezenta celebrele carnete de viticultor. „Antrepozitele fiscale sunt obligate să țină o evidență distinctă care să cuprindă informații cu privire la: numele gospodăriei individuale/persoanei juridice, cantitatea de struguri dată pentru prelucrare, cantitatea de vin rezultată, cantitatea de vin prel-uată, data preluării, numele și semnătura persoanei care a preluat vinul. Se vor păstra copii ale carnetelor de viti-cultor prezentate de gospodăriile individuale”, arată proiectul actului normativ.

Restricții pentru micii producători de vinuri

Fiscul aduce restricții și pentru micii producători de vinuri, adică cei care produc mai puțin de 100.000 litri de vin pe an. Aceștia nu sunt obligați să se autorizeze ca antrepozit fiscal dar, în situația în care producția dintr-un an depășește această cantitate, trebuie să obțină această autorizație. Totuși, dacă în anul următor se obține o producție mai mică, producătorul nu poate reveni la statutul inițial.
„Prin mici producători de vinuri liniștite se înțelege operatorii economici producători de vin liniștit, care din punct de vedere juridic și economic sunt independenți față de orice alt operator economic producător de vin, utilizează mijloace proprii pentru producerea vinului, folosesc spații de producție diferite de cele ale oricărui alt operator economic producător de vin și nu funcționează sub licența de produs a altui operator economic producător de vin”, arată documentul elaborat de MFP.
Restricții sunt impuse și la comercializarea vinurilor. Deși au voie să îl producă, micii podgoreni nu au voie să îl vândă decât magazinelor, antrepozitelor fiscale sau unităților de alimentație publică. Astfel, dacă un focșănean vrea să cumpere un vin de calitate de la un viticultor vrâncean, legea îi interzice acest lucru. Altfel spus, micii producători de vinuri sunt la mâna comercianților de vinuri, cei care pot impune prețuri mici podgorenilor. O variantă legală ar fi ca podgorenii să înființeze firme prin care să își cumpere vinul produs tot de ei și pe care, ulterior, să îl comercializeze clienților. Aceasta înseamnă însă alte taxe și impozite către bugetul statului, fără a mai spune de hârțogăraia afe-rentă și drumurile către administrațiile financiare.
De asemenea, noile norme îi obligă pe micii producători de vinuri liniștite ca în fiecare an să depună, semestrial, o declarație privind cantitatea de vi-nuri liniștite produsă, precum și cantitățile de vinuri comercializate în perioada de raportare. De fapt, guvernanții îi pun încă o dată pe drumuri pe micii producători de vinuri, care trebuie să raporteze date similare către Direcția Agricolă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?