Ediția: Vineri 26 aprilie 2024 Nr. 6613
Ediția: Vineri 26 aprilie 2024 Nr. 6613

Alăptarea, ideală pentru nou-născuţi


Între 1 și 7 august se sărbătorește, la nivel mondial, Săptămâna Alăptării. Alăptarea este considerată de specialiști ca fiind foarte importantă pentru nou-născuți. Studiile efectuate de IOMC (Institutul pentru Ocrotirea Mamei și a Copilului) arată că, pe plan național, un procent foarte mic, de numai 16% dintre copiii cu vârste cuprinse între o lună și șase luni, beneficiază exclusiv de lapte matern. Perioada medie de alăptare este de 3,9 luni, în condițiile în care specialiștii recomandă un minim de șase luni de alăptare. Primul pas în asigurarea unei nutriții echilibrate pentru micuți este informarea corectă asupra be-neficiilor celei mai sănătoase hrane pentru bebeluși – laptele matern. „Alimentația la sân este varianta ideală pentru nou-născuți. Este foarte important ca mamele să conștientizeze faptul că laptele matern este perfect adaptat nevoilor nutriționale ale sugarului și protejează bebelușul de infecții micro-biene sau virale”, a declarat prof. dr. Marin Burlea, Președintele Societății Române de Pediatrie.
Într-o perioadă în care micuțul are nevoie de trei – patru ori mai multă energie decât un om matur (per kilogram), laptele matern răspunde perfect acestei necesități, asigurând o creștere sănătoasă, prin conținutul în cantități echilibrate de grăsimi, carbohidrati, proteine sau hormoni de creștere susțin specialiștii. De asemenea, bebelușii hrăniți la sân sunt mult mai feriți de infecții microbiene și virotice (infecții gastrointestinale, urinare etc.) și unele boli (respiratorii și digestive). Astfel, prin intermediul anticorpilor, hormonilor și enzimelor din laptele matern, copilul își dezvoltă un sistem imunitar puternic. Un alt aspect foarte important este că laptele matern conține nutrienți numiți oligozaharide prebiotice, care hrănesc bacteriile bune din stomacul copilului, combătând astfel potențiale infecții. De asemenea, alimentația la sân aduce beneficii și mamei, unele dintre acestea fiind reducerea riscului cancerului la sân și ovarian.
Organizația Mondială a Sănătății recomandă alăptare exclusivă până la vârsta de 6 luni și alăptare în continuare, pe lângă o alimentație complementară adecvată, până la doi ani. Alăptarea exclusivă înseamnă că nici un alt lichid sau aliment (lapte praf, ceai, apă etc.) nu este dat copilului, în afară de laptele matern. Aproximativ 97% dintre femei sunt din punct de vedere fiziologic capabile să alăpteze cu succes, pe termen lung, indiferent de vârsta, mărimea sau forma sânilor. Chiar dacă mama poate contacta o mastită (infecție a sânului), procesul de alăptare nu trebuie înterupt susțin specialiștii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?