Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617

Primăria Panciu pregăteşte majorări de taxe şi impozite


Planul de redresare a situației financiare a Primăriei orașului Panciu a fost prezentat de primarul Ion Panciu în fața Consiliului Local. Acesta a fost realizat la recomandarea Direcției Generale a Finanțelor Publice Vrancea (DGFP) care, în urma unui control efectuat în cursul lunii iunie, a constatat existența situației de criză financiară, prevăzută de Legea 276/2006 privind finanțele publice locale.
„Am gândit un plan de măsuri care nu este deloc spectaculos, pentru că noi nu suntem o instituție care produce profit”, a declarat edilul. Deși nu a împărtășit în totalitate concluziile DGFP referitoare la existența situației de criză financiară, Ion Petre a recunoscut că Primăria Panciu se confruntă cu probleme majore legate de bugetul minim de funcționare. „Este vorba, în principal, despre banii necesari pentru asigurarea salariilor, a indemnizațiilor cuvenite asistenților persoanelor cu handicap și pentru finanțarea investițiilor”, a precizat acesta.
Ion Petre a susținut că principala cauză de la baza problemelor financiare ale instituției e reprezentată de nerealizarea veniturilor bugetare. „Începând din 2005, când fosta societate Tricotton a intrat în procedura insolvenței și apoi în faliment, la constituirea bugetelor locale anuale au fost incluse și taxele și impozitele locale datorate de aceasta. În bugetul anului 2010, ele însumează 1.717.355 lei. Pentru că nu încasează aceste restanțe, de la an la an, Primăria Panciu este exclusă de la redistribuirea fondurilor de la bugetul de stat, prin urmare, orașul Panciu primește sume mai mici decât ar avea nevoie”, a explicat acesta.

Cresc datoriile către Electrica

Primarul păncean a adăugat că în categoria de venituri neîncasate care influențează negativ finanțele locale mai sunt incluse și amenzile, pentru care, în 2009, s-a realizat un grad de încasare de 9%, procent estimat și pentru anul în curs. „Avem de încasat nu mai puțin de 4 miliarde de lei vechi din amenzi, sumă deloc neglijabilă, bani cu care s-ar rezolva multe lucruri”, a spus Ion Petre.
Potrivit edilului, la toate acestea se adaugă și datoriile acumulate către furnizorii de energie electrică și combustibil. „La data de 30 iunie, aceste datorii totalizau 9.325.268,85 lei din care cea mai mare pondere, de 50,36% o deține Electrica. În plus, din cauza lipsei de lichidități, datoriile față de aceasta au crescut în primele 6 luni ale anului 2010  cu 161.360 lei”, a declarat Ion Petre.
Pe fondul crizei economice naționale a fost afectată și cofinanțarea proiectelor de investiții prin întârzierea fondurilor de la bugetul public. Totodată, din cauza crizei economice, activitatea turistică nu a înregistrat creșteri semnificative. Un alt motiv este absența promovării susținute la nivel național și internațional de către instituțiile din domeniu. „Orașul Panciu este inclus în «Drumul Vinului», iar activitatea turistică prezintă unul dintre sectoarele cu cel mai mare potențial de creștere, implicit a veniturilor la bugetul local. Cu toate acestea, lipsa promovării susținute la nivel național și internațional de către instituțiile în domeniu, nu a dus la înregistrarea unor rezultate notabile”, a declarat primarul Petre.

Taxe și impozite locale mai mari

Pentru redresarea situației existente, edilul din Panciu a propus o serie de măsuri care se referă atât la menținerea serviciilor publice existente, cât și la creșterea gradului de colectare a veniturilor proprii, concomitent cu reducerea cheltuielilor. Ion Petre a arătat că, în perioada imediat următoare, Primăria va apela la măsuri care implică utilizarea personalului propriu și un consum minim de alte resurse. Pe termen scurt, majorarea veniturilor bugetare se poate realiza numai pe baza creșterii ta-xelor și impozitelor locale, începând din 2011, în limitele prevăzute de legislația în vigoare. Potrivit lui Petre, „pe termen mediu și lung, instituția va avea la dispoziție și alte mijloace legale pentru creșterea veniturilor”.
În ceea ce privește reducerea cheltuielilor, Ion Petre a propus ca soluții reducerea activității Primăriei și structurilor subordonate, prin rezumarea la menținerea funcționării serviciilor publice existente; renunțarea la manifestările publice și a evenimentelor festive organizate de Primărie pe termen nedefinit; renegocierea contractelor cu furnizorii; analiza costurilor ce pot fi transferate dinspre bugetul local către sectorul privat; planificarea economico-financiară și bugetară până la redresare, astfel încât să se asigure o cât mai bună analiză a costurilor și să prevină apariția de cheltuieli neprevăzute sau peste limita bugetată; implicarea, în viitor, numai în proiecte investiționale de urgentă necesitate pentru locuitorii orașului Panciu sau în proiecte cu o capacitate ridicată de sporire a veniturilor la bugetul local.

Guvernul uită de reabilitarea termică a blocurilor

Primarul Ion Petre a anunțat că lucrările de reabilitare termică a blocurilor din Panciu ar putea fi sistate din cauza lipsei finanțării guvernamentale. „Deocamdată, mai avem bani doar pentru anveloparea unui număr de 5 scări de bloc. Dacă programul va fi și în continuare finanțat de Guvern, noi vom merge înainte cu lucrările de reabilitare termică”, a declarat Ion Petre. Zilele trecute, Executivul de la București a anunțat că, din cauza crizei economice, s-ar putea renunța la finanțarea programului de reabilitare termică a locuințelor. Până acum, la Panciu au fost reabilitate peste 25 se scări de bloc. Lucrările au constat în refa-cerea și izolarea termică a fațadelor exterioare, montarea de ferestre tip termopan și înlocuirea ușilor de acces în blocuri. Pentru beneficiari investiția nu implică niciun fel de cheltuieli, deoarece Primăria a preluat și partea lor de cofinanțare, respectiv 20% din valoarea obiectivului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?