Ediția:: Sâmbătă 15 iunie 2024. Nr. 6649
Ediția:: Sâmbătă 15 iunie 2024. Nr. 6649

Consiliul Judeţean impune condiţii pentru preluarea spitalelor


Consilierii județeni vor discuta, astăzi, posibilitatea preluării managementului spitalelor din Focșani, Dumbrăveni și Vidra. Este a doua ședință de Consiliu Județean unde va fi discutat acest proiect de hotărâre. Protocolul nu va fi semnat până când nu sunt plătite datoriile, penalitățile spitalelor, nu va fi rezolvată problema finanțării actului medical și nu va fi elaborat un program de reabilitare a unităților spitalicești. Președintele Marian Oprișan afirma că, în lipsa acestor condiții, administrația județeană nu își poate asuma „o responsabilitate care până acum a fost gestionată într-un mod execrabil de către Guvernul României”. Situația preluării spitalelor din Vrancea a fost discutată și la o videoconferință cu  ministrul Sănătății, Cseke Atilla, care nu a oferit nici un răspuns argumentelor juridice prezentate de secretarul general al județului, Raluca Dan.

Consilierii județeni vor rediscuta, astăzi, preluarea celor trei spitale din Focșani, Vidra și Dumbrăveni. Condițiile impuse de administrația județeană pentru semnarea protocolului de predare-primire sunt plata la zi, a datoriilor, penalităților și majorărilor celor trei spitale, asigurarea finanțării actului medical, dar și elaborarea unui program de reabilitare a unităților spitalicești. Sunt condiții minime care trebuie îndeplinite astfel încât vrâncenii să poată beneficia de servicii medicale de calitate. Condițiile au fost prezentate de președintele Consiliului Județean, Marian Oprișan, la ultima ședință a administrației județene.
De altfel, motivele pentru care Consiliul Județean nu a fost de acord cu preluare spitalelor au fost prezentate de președintele Marian Oprișan la ultima ședință a legislativului județean. Åžeful administrației județene a arătat că este împotriva preluării spitalelor vrâncene până când este rezolvată problema finanțării actului medical, sunt achitate datoriile restante și este elaborat un program de reabilitare a unităților spitalicești.
„Până când Guvernul României nu va plăti datoriile la 0 ale spitalelor din Vrancea și până când nu vor elabora un program național de reabilitare, în perspectivă, a acestor unități spitalicești, nu avem de ce să ne asumăm o responsabilitate care până acum a fost gestionată într-un mod execrabil de către Guvernul României. Când aceste pro-bleme vor fi rezolvate putem să punem pe ordinea de zi a Consiliului Județean proiectul de hotărâre privind semnarea protocolului de predare-primire a unităților spitalicești din Vrancea”, a afirmat Marian Oprișan.
Până acum nu au fost îndeplinite nici măcar condițiile stabilite de Ordonanța de Urgență a Guvernului, respectiv plata datoriilor până la 31 martie. Abia ieri a fost publicat în Monitorul Oficial un ordin de ministru cu procedura prin care se vor plăti aceste datorii însă fără a se spune și când va avea loc plata banilor. La aceste sume se adaugă cele cumulate în intervalul 31 martie-1 iulie precum și penalizările aferente, al căror termen scadent este la 1 septembrie.

Consiliul Județean poate fi executat silit pentru datoriile spitalelor

Preluarea managementului spitalelor este strict reglementată de legislația română, respectiv OUG 162 din 2008, iar dacă nu este asigurată finanțarea unităților spitalicești, atunci se poate ajunge în situația ca, pentru datoriile Spitalului Județean, să fie executat silit Consiliul Județean. Conform actului normativ menționat, Consiliul Județean ar urma să aprobe propunerile „privind modificarea structurii organizatorice, reorganizarea, restructurarea, schimbarea sediului și a denumirilor pentru spitalele publice din domeniul său de competență”. Practic, Consiliul Județean devine ordonator secundar de credite, ceea ce atrage răspunderea fiscală pentru activitatea spitalelor.
Condițiile impuse de Consiliul Județean se datorează și absenței în bugetul statului a resurselor financiare pentru funcționarea spitalelor din județ. Conform contractelor semnate cu Casa de Asigurări de Sănătate, spitalele au asigurate doar 60% din fondurile necesare.
În aceste condiții se pune întrebarea de unde vor fi asigurate resursele financiare necesare pentru funcționarea la capacitate normală a unităților spita-licești și mai ales ce servicii medicale vor asigura medicii dacă nu vor exista bani pentru medicamente și echipamente medicale.

Spitalul Județean are datorii de peste 20 de milioane de lei

Doar la Spitalul Județean „Sfântul Pantelimon” din Focșani se înre-gistrează datorii de peste 20 milioane lei. În plus, trebuie clarificată și problema datoriilor pe care spitalele le-au acumulat în perioada 31 martie- 1 iulie. Această perioadă nu este trecută în ordonanța privind descentralizarea spitalelor.
Fără asigurarea resurselor financiare, descentralizarea și transferul spitalelor la administrația județeană ar însemna doar pasarea responsabilității financiare din curtea guvernului la administra-țiile publice locale, consilii județene și primării.
De altfel, cu excepția consilierilor pedeliștii, consilierii județeni nu au fost de acord, la ultima ședință, cu preluarea spitalelor până când nu este rezolvată problema datoriilor spitalelor.
]”De la 1 mai 2010, bugetul Sănătății s-a terminat. Mă tem să nu fie o cocoașă în plus pentru Consiliul Județean, pentru că fără bani nu se poate face nimic în unitățile spitalicești”, a afirmat consilierul Fevronia Stoica la ultima ședință a Consiliului Județean.

Ministrul Sănătății a rămas fără soluții

Problemele cu care se confruntă adminstrația județeană la preluarea celor trei spitale din Focșani, Vidra și Dumbrăveni au fost prezentate de se-cretarul județului, Raluca Dan, la o videoconferință cu ministrul Sănătății, Cseke Atilla.
Raluca Dan a fost mandatată de președintele Consiliului Județean, Marian Oprișan, să prezinte punctul de vedere al administrației județene refe-ritor la datoriile foarte mari, subfinanțarea actului medical și programul de reabilitare a spitalelor.
Rămas fără replică, ministrul Sănătății nu a oferit nici un răspuns concret atunci când secretarul județului i-a prezentat motivele pentru care Consiliul Județean nu este de acord cu preluarea spitalelor din județ.
În schimb, ministrul a trecut la amenințări, avertizând Consiliul Județean asupra unor posibile consecințe în cazul nerespectării ordonanței de urgență privind transferul spitalelor la administrațiile locale.

Primăria din Panciu nu preia datoriile spitalului

Consiliul Local Panciu a aprobat transferul, de la 1 iulie, a managementului asistenței medicale a Spitalului Orășenesc și mandatarea primarului Ion Petre pentru semnarea protocolului de predare-pri-mire numai după ce sunt plătite datoriile. „În condițiile în care ministrul semnează, împreună cu Primăria, finanțarea obiectivului, vom putea aduce spitalul la standarde moderne. Numai în condițiile unui spital fără datorii și consolidat putem discuta despre preluarea lui”, a afirmat primarul Ion Petre. Managerul spitalului, Nicolae Mărăscu, a declarat că este de acord cu poziția administrației locale. „Ordonanța 48 se referă la achitarea datoriilor scadente la 30 martie 2010 și preluarea spitalului la 1 iulie 2010. Este o diferență de 3 luni care, pe bună dreptate, ridică pro-bleme”, a spus Nicolae Mărăscu.

Protocol cu observații la Mărășești

Primăria Mărășești a trimis către oficialilor DSP, ieri, observațiile la semnarea protocolului. Edilul din Mărășești a arătat că observațiile sunt „de bun simț” și îi așteaptă acum pe reprezentanții DSP pentru semnarea protocolului. În principal, autoritățile locale din Mărășești doresc să fie precizat în protocol faptul că ordonator principal de credite devine Consiliul Local, iar sursele de finanțare pentru spital provin de la Ministerul Sănătății, Casa de Asigurări de Sănătate.
„În protocol nu se preciza că ordonator principal de credite devine Consiliul Local. A avea managementul presupune să ai și pârghiile financiare”, a afirmat primarul Constantin Vlase.

Primăria Odobești a preluat spitalul orașului

Doar Consiliul Local Odobești a aprobat pre-luarea spitalului din „orașul viilor domnești”. Spitalul din Odobești a fost preluat de administrația locală pentru că nu avea decât datorii mici, pe care și le va putea achita fără intervenția autorităților locale. O situație specială este la spitalele din Dumbrăveni și Vidra care nu au datorii însă, deoarece ar trebui preluate la pachet cu Spitalul Județean din Focșani, care are datorii de peste 200 miliarde lei vechi, nu pot fi preluate de Consiliul Județean. Contactat telefo-nic, Costel Negoescu, managerul Spitalului de Psihiatrie din Dumbrăveni, a declarat că speră ca la următoarea ședință a Consiliului Județean situația să se rezolve, mai ales că spitalul pe care îl conduce nu are probleme financiare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?