Ediția: Joi 9 Mai 2024. Nr. 6619
Ediția: Joi 9 Mai 2024. Nr. 6619

Legea ANI, declarată neconstituţională


Curtea Constituțională a decis, ieri, că este neconstituțională Legea privind integritatea în exercitarea funcțiilor și demnităților publice, pentru modificarea și completarea Legii 144/2007 privind înființarea, organizarea și funcționarea Agenției Naționale de Integritate (ANI).
Plenul Curții Constituționale, alcătuit din cei nouă judecători, învestit în temeiul art.146 lit.a) din Constituția României și al art.15 din Legea 47/1992 privind organizarea și funcționarea Curții Constituționale, s-a întrunit în ședința de marți, pentru a soluționa, în cadrul controlului anterior promulgării, sesizarea de neconstituționalitate asupra Legii privind integritatea în exercitarea funcțiilor și demnităților publice, pentru modificarea și completarea Legii 144/2007 privind înființarea, organizarea și funcționarea Agenției Naționale de Integritate, precum și pentru modificarea și completarea altor acte normative, sesizare formulată de Președintele României, potrivit dispozițiilor articolului 77 din Constituția României.
În urma deliberărilor, Plenul Curții Constituționale, în unanimitate, a constatat că Legea privind integritatea în exercitarea func-țiilor și demnităților publice, pentru modificarea și completarea Legii nr.144/2007 privind înființarea, organizarea și funcționarea Agenției Naționale de Integritate, precum și pentru modificarea și completarea altor acte normative este neconstituțională.
Argumentația reținută în motivarea soluției pronunțate de Plenul Curții Constituționale va fi prezentată în cuprinsul deciziei care, în conformitate cu prevede-rile art.147 alin.(4) din Legea fundamentală, se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I. De la data publicării, decizia este general obligatorie și are putere numai pentru viitor.
Decizia se comunică Președintelui României, președinților celor două Camere ale Parlamentului și primului-ministru. În 13 iulie, șeful statului a sesizat Curtea Constituțională în legătură cu Legea ANI reexaminată, menționând că dispozițiile referitoare la comisiile de cercetare a averilor sunt de competența Senatului în calitate de prima Cameră sesizată și a Camerei Deputaților, în calitatea de Cameră decizională.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?