Ediția: Sâmbătă 11 Mai 2024. Nr. 6621
Ediția: Sâmbătă 11 Mai 2024. Nr. 6621

Bostan, reclamat la DNA de rudele soţiei


Inspectorul școlar general Iordache Bostan, soția acestuia, mai mulți profesori, primari, dar și un polițist au fost trimiși în judecată de procurorii anticorupție din cadrul Direcției Naționale Anticorupție –  Serviciul Teritorial Galați. Aceștia au dispus trimiterea în judecată a 21 de inculpați, majoritatea cadre didactice la mai multe licee și colegii din județul Vrancea. Inculpații sunt suspectați că au fraudat examenul de Bacalaureat, sesiunea iunie-iulie 2008, organizat de Inspectoratul Åžcolar Județean Vrancea.

Printre cei bănuiți că au fraudat Bacalaureatul, sesiunea iunie-iulie 2008, se numără chiar inspectorul școlar general Iordache Bostan, dar și soția acestuia Mariana Bostan. Inspectorul general a fost trimis în judecată pentru trafic de influență și folosirea influenței ori autorității în scopul obținerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite. Soția sa este judecată pentru complicitate la infracțiunea de  trafic de influență și complicitate la infracțiunea de cumpărare de influență. Pe lista neagră se numără și primarii Ion Petre, din Panciu, și Vasile Zbârciog, din Străoane. Ambii sunt cercetați pentru infracțiunea de cumpărare de influență. Procurorii Direcției Naționale au dispus trimiterea în judecată și a profesorului de limba franceză și engleză de la Liceul „Alexandru Ioan Cuza”, din Panciu, Anca Sonia Alexandrescu, acuzat de luare de mită în formă continuată, cumpărare de influență în formă continuată, dare de mită și asociere pentru săvârșirea de infracțiuni de corupție. De asemenea, este trimis în judecată și directorul Colegiului Tehnic „Valeriu D. Cotea”, Iamandei Florin, în sarcina căruia s-au reținut infracțiunile de trafic de influență și cumpărare de influență. Åži unul dintre profesorii de limba și literatura română de la același liceu, Nicoleta Moise, a fost trimis în judecată pentru comiterea a șase infracțiuni, potrivit comunicatului DNA. Aceasta este cercetată pentru instigare la infracțiunea de folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații în formă continuată, luare de mită în formă continuată, dare de mită, trafic de influență în formă continuată, cumpărare de influență în formă continuată, asociere pentru săvârșirea de infracțiuni de corupție. Trimisă în judecată a fost și Angela Sârbu, profesor de chimie la Colegiul Național „Unirea”, în sarcina căreia s-au reținut infracțiunile de folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații în formă continuată, trafic de influență în formă continuată și asociere pentru săvârșirea de infracțiuni de corupție.

Polițist și inspector de specialitate trimiși în judecată

Un polițist de la Poliția municipiului Adjud este și el cercetat în acest dosar. În sarcina lui Mircea Zetu s-a reținut infracțiunea de trafic de influență. Åži inspectorul școlar de specialitate la disciplina educație fizică și sport a intrat în colimatorul procurorilor DNA. Vica Mincă este cercetată pentru săvârșirea infracțiunilor de trafic de influență, în formă continuată. În sarcina unui profesor de istorie de la Liceul Teoretic „Emil Botta”, din Adjud, s-au reținut infracțiunile de complicitate la luare de mită în formă continuată și complicitate la infracțiunea de dare de mită, în total 15 fapte. Nelu Botez, profesor de sport la același liceu din Adjud, este acuzat de complicitate la infracțiunea de luare de mită în formă continuată și complicitate la infracțiunea de dare de mită în formă continuată. De complicitate la luare și dare de mită este acuzată și profesoara de informatică Daniela Adriana Diaconu, de la Liceul Teoretic „Emil Botta”, iar Ion Bolocan este cercetat pentru trafic și cumpărare de influență. Nici directorul adjunct al Colegiului Tehnic „Edmond Nicolau”, Rodica Leață, nu lipsește de pe lista DNA, fiind trimis în judecată pentru dare de mită și trafic de influență, iar Dănuț Albu este cercetat pentru cumpărare de influență. Profesoara Florența Orășanu a fost trimisă în judecată pentru luare de mită, iar Oana Deniza Alaci este acuzată de cumpărare de influență și dare de mită. Pe lista procurorilor se mai regăsesc Tatieana Stoean, administrator financiar de patrimoniu la Colegiul Tehnic „Edmond Nicolau”, în sarcina căreia s-a reținut infracțiunea de   cumpărare de influență, dar și Mariana Răchiteanu, profesor de matematică, în sarcina căreia s-a reținut infracțiunea de luare de mită. Åži inspectorul de resurse umane din cadrul Primăriei Focșani, Daniela Pamfil, a fost trimis în judecată pentru trafic de influență.

Acuzații negate

Unele dintre persoanele care se regăsesc pe lista DNA au fost contactate de reporterii „Monitorul de Vrancea”. Acestea au negat acuzațiile ce li se aduc. Iordache Bostan susține că i se trage de la neamurile soției. „Într-adevăr, am fost chemat să dau declarații acum mai bine de un an. Mă declar nevinovat, dar nu vorbesc despre ceilalți. Cred că este un denunț făcut de cineva din familia soției. Din cauza unor neînțelegeri în familia soției, cineva a făcut această plângere, eu mă consider nevinovat și cred că și soția este la fel. Rămâne ca instanța să declare că sunt nevinovat”, a susținut Iordache Bostan. Åži profesorul Nicoleta Moise neagă acuzațiile. Însărcinată în luna a opta, ea spune că a aflat că a fost trimisă în judecată de la presă. „Acuzațiile ce îmi sunt atribuite nu au fundament și nici logică. Atâta vreme cât am participat la evaluările examenului de Bacalaureat din anii 2009 și 2010, nu văd logica lor. Dacă aș fi fost un pericol atât de mare, bănuiesc că s-ar fi luat măsuri. Aceste infracțiuni sunt puse pe seama mea la un mod foarte grav și aș dori să știu fundamentul”, a declarat Nicoleta Moise, care a adăugat că nu a fost niciodată supraveghetor la Bacalaureat, ci doar examinator.
Polițistul adjudean va fi pus la dispoziția unității. „Deocamdată nu ni s-a comunicat acest lucru, dar din momentul în care vom primi un document oficial de la Direcția Națională Anticorupție, polițistul va fi pus la dispoziție până la finalizarea anchetei. Activitățile acestuia vor fi limitate și în funcție de rezultatele anchetei, se vor lua și măsurile corespunzătoare în astfel de situații”, a declarat comisarul șef Ionel Popescu, șeful IPJ.
Primarul comunei Străoane, Vasile Zbîrciog, spune că nu a oferit niciun ban pentru ca băiatul său să obțină o notă mai mare la examenul de Bacalaureat. „Nu am dat niciun ban la profesori. Nu le-am dat nimic și nu este adevărat ce spun procurorii. De doi ani de zile ne poartă pe drumuri pentru această poveste și bine că ne-au trimis în instanță, pentru a ne dovedi nevinovăția. Cu Anca Alexandrescu, cea despre care se spune că i-aș fi dat bani, mă cunosc de ani de zile, suntem prieteni de familie”, a afirmat edilul.
Florin Iamandei, directorul Grupului Åžcolar Agricol Focșani, a arătat că toate acuzațiile procurorilor sunt nefondate. El a spus că, într-adevăr, a fost sunat de o persoană din orașul Panciu pentru a interveni pe lângă o profesoară, însă nu a făcut acest lucru.  „Am fost chemat de 2-3 ori la DNA, le-am explicat despre ce este vorba, însă nu au înțeles și atunci le-am spus să trimită dosarul în instanță, pentru a demonstra nevinovăția. Culmea, cei doi elevi despre care se spune că i-aș fi ajutat la proba de matematică nu au obținut notă de trecere. Tot ce se spune este neadevărat. Eu nu cunosc persoanele în cauză, nu m-am întâlnit cu ele”, a afirmat directorul Iamandei.

Grup ocazional pentru comiterea infracțiunilor

Procurorii DNA spun că în perioada examenului de Bacalaureat, sesiunea iunie-iulie 2008, organizat de Inspectoratul Åžcolar Județean, inculpata Anca Sonia Alexandrescu, în baza unor înțelegeri prealabile avute cu Nicoleta Moise și Angela Sârbu, a format un grup ocazional în scopul comiterii mai multor infracțiuni de corupție, având drept consecință fraudarea rezultatelor examenului  de Bacalaureat. „Astfel, în perioada desfășurării examenului de Bacalaureat respectiv, inculpata Alexandrescu Anca Sonia, în calitate de profesor examinator la Centrul de examen Liceul Teoretic „Emil Botta” din Adjud la disciplina limba franceză, a pretins și primit prin intermediul inculpatului Constantinescu Constantin sume de bani, pentru ca un număr de 15 candidați  să promoveze examenul de Bacalaureat sau să primească note mari. La rândul său, Constantinescu Constantin a pretins și primit suma totală de 3.150 lei de la candidații respectivi și de la inculpații Botez Nelu și Diaconu Adriana Daniela. În acest circuit, Constantinescu Constantin a remis inculpatei Alexandrescu Anca Sonia 1.950 lei, a reținut pentru sine 500 de lei, iar Botez Nelu și-a însușit suma de 700 lei. De asemenea, inculpatele Alexandrescu Anca Sonia, Moise Nicoleta și Sîrbu Angela au pretins suma de 1.500 euro, din care au primit suma de 800 euro și 1.600 lei de la inculpatul Bolocan Ion, în scopul de a interveni pe lângă profesorii evaluatori pentru ca aceștia să supraevalueze notele a doi candidați”, se arată în comunicatul DNA. Procurorii mai spun că Sonia Anca Alexandrescu a pretins și primit 2.000 euro de la Dănuț Albu și Vasile Zbârciog, primarul din Străoane, pentru a-i determina pe profesorii examinatori să acorde note de promovare la disciplina matematică fiilor denunțătorilor, bani pe care ulterior i-a remis lui Florin Iamandei,  directorul Grupului Åžcolar Agricol Focșani și vicepreședinte al comisiei din Centrul de examen Colegiul Național „Unirea” Focșani. La rândul său, Florin Iamandei a remis acești bani Rodicăi Neață, profesor de matematică, director adjunct la Colegiul Tehnic „Edmond Nicolau” Focșani și vicepreședinte al comisiei din Centrul Zonal de Evaluare numărul 200-Åžcoala cu clasele I-VIII, numărul 3 Focșani.

Mariana Bostan ar fi intervenit pe lângă soț  

În rechizitoriul întocmit de procurori se mai arată că soția inspectorului școlar general, Mariana Bostan, ar fi primit bani pentru a interveni pe lângă soțul său.  „În același scop și în aceeași calitate, inculpata Alexandrescu Anca Sonia a pretins și primit suma de 400 lei de la inculpatul Petre Ion, pentru a interveni pe lângă inculpata Orășanu Florența, profesor de limbă franceză și profesor examinator la aceeași disciplină la Centrul de examen Grup Åžcolar Construcții Montaj Focșani, pentru a acorda unei candidate nota maximă, sumă de bani pe care a remis-o profesoarei Orășanu Florența. La rândul său, inculpata Bostan Mariana a pretins și primit 750 lei de la o denunțătoare pentru a interveni pe lângă soțul său, inculpatul Bostan Iordache, inspector școlar general și președinte al Comisiei județene de Bacalaureat Vrancea, în scopul ca acesta să-și exercite autoritatea și influența asupra profesorilor examinatori, pentru ca fiul denunțătoarei să promoveze examenele orale la limba și literatura română și limba franceză”, se mai arată în comunicatul DNA. De asemenea, procurorii susțin că pe 24 iunie 2008, Iordache Bostan, în virtutea funcției sale, a intervenit pe lângă Anca Sonia Alexandrescu pentru ca aceasta să acorde nota maximă unui număr de trei candidați la limba franceză – proba orală.
La rândul său, Nicoleta Moise, în calitate de profesor examinator și evaluator la disciplina limba și literatura română, în cadrul Centrului Zonal de Evaluare numărul 200, a pretins și primit 3.000 lei cu scopul de a interveni pe lângă profesorii evaluatori de la disciplinele limba și literatura română, matematică, informatică și sport, pentru ca două candidate să promoveze sau să obțină note mari la aceste discipline. Din acești bani, Nicoleta Moise ar fi remis Vicăi Mincă și Angelei Sârbu 800, respectiv 1.200 lei. „În același context, inculpata Moise Nicoleta, ca urmare a intervenției inculpatei Stoian Tatieana, a remis inculpatei Rachieru Mariana, evaluator la disciplina matematică în cadrul Centrului Zonal de Evaluare nr.200- Åžcoala cu clasele I-VIII, nr. 3 Focșani, suma de 100 euro pentru a supraevalua lucrarea unui candidat.  La data de 30 iunie 2010, inculpata Sîrbu Angela, la solicitarea inculpatei Moise Nicoleta, i-a comunicat acesteia notele obținute de trei elevi la disciplina biologie, înainte de afișarea rezultatelor, iar în ziua de 2 iulie 2008 i-a comunicat numele profesorilor care au corectat lucrările respective. Inculpatul Zetu Mircea, agent de poliție în cadrul IPJ Vrancea – Poliția Municipiului Adjud, a primit de la un denunțător suma de 800 lei pentru a interveni pe lângă profesorii examinatori în scopul ca o candidată să promoveze examenele la limba și literatura română și limba franceză”, se mai arată în comunicatul DNA.
La rândul său, Daniela Pamfil, din cadrul Primăriei Focșani, ar fi primit 700 lei de la un denunțător pentru a interveni pe lângă profesorii examinatori și evaluatori de engleză și matematică, din cadrul Centrului de examen Grup Åžcolar de Construcții Montaj Focșani.
Potrivit DNA, s-a pus sechestru asigurator pe bunurile mobile ale Soniei Alexandrescu, Angelei Sârbu, Nicoletei Moise, ale lui Florin Iamandei, Constantin Constantinescu și Nelu Botez. Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Galați, iar primul termen a fost fixat pe 12 octombrie. 

Ion Petre : DNA este „noua poliție politică a puterii portocalii”

Primarul orașului Panciu, Ion Petre, neagă acuzațiile procurorilor DNA acuzând această instituție că s-a transformat în „noua poliție politică a puterii portocalii” care anchetează reprezentanții Partidului Social Democrat. Edilul a arătat că nu a intervenit pe lângă niciun profesor pentru ca acesta să acorde notă maximă vreunui elev. „Am două motive pentru care nu am făcut și nu voi face niciodată acest lucru. În primul rând, îi respect pe profesori și nu aș putea să le cer să facă un lucru care le-ar știrbi prestigiul profesional și, în cele din urmă, i-ar jigni. Nu în ultimul rând, un astfel de demers al meu nu ar face altceva decât să deformeze un rezultat care, din punctul meu de vedere, era esențial pentru autoevaluarea fiecărui elev și a deciziilor pe care acesta ar urma să le ia pe viitor”, a afirmat primarul Petre. El a precizat că fiica sa a absolvit liceul cu o medie generală – în clasele IX-XII – de 9,10 iar la Bacalaureat a obținut media 9,91. „A fost unul din cei 665 elevi, respectiv 29,14%  care au obținut peste 9, ca medie generală la bacalaureat. Este jenant ca 80 de foști elevi din orașul Panciu să fie audiați de DNA pentru ca noua poliție politică să încerce să facă probleme juridice unui primar PSD care nu este deloc pe placul membrilor PDL din orașul Panciu cei care, cel mai probabil, sunt în spatele acestui demers juridic făcut de procurorii portocalii”, a precizat primarul Ion Petre.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?