Ediția: Joi 2 Mai 2024. Nr. 6616
Ediția: Joi 2 Mai 2024. Nr. 6616

Dragostea poate ucide


Sunt familii care se întemeiază pe fiorul dragostei, pe sentimente puternice, ce nu se spulberă la primul vânt. În timp, focul ce-i leagă pe cei doi la începutul relației poate să se mențină, să se stingă sau să se aprindă și mai tare. În acest din urmă caz, focul poate lăsa urme adânci atât pe corp, cât și în suflet. Din prea multă dragoste și pasiune se poate ajunge la violență sau… crimă.

Un sfert de veac de închisoare a primit Constantin Ioan, din Panciu, după ce  și-a omorât soția. Degeaba a plâns în fața judecătorului. Lacrimile sale și vorbele de iubire despre femeia care i-a fost nevastă, nu au putut să o aducă înapoi. 25 de ani, cât va sta în închisoare, va avea timp   să-și amintească de ultima noapte în care au făcut dragoste, de zilele în care o bănuia de infidelitate și de ultimele sale respirații. Lăcrămioara, femeia cu care trăia de ani buni și cu care avea un copil, a fost înjunghiată în inimă. În fața judecătorului, Constantin, care are 68 de ani, a recunoscut că era gelos. După o noapte petrecută împreună și în care, după spusele inculpatului, ar fi făcut amor, a înjunghiat-o. Omul a povestit judecătorilor cum înainte cu o zi s-au plimbat prin Focșani, au fost la cofetărie și au petrecut o zi minunată. În mintea bărbatului se înfiripase însă, demult, ideea că Lăcrămioara ar avea un amant, căruia i-ar fi dat bani, țigări și o pereche de pantaloni care erau ai săi. „În noaptea aceea am făcut dragoste de trei ori. La șapte seara, la miezul nopții și dimineața când ne-am trezit. M-a trimis apoi să îi aduc lapte și să-i încălzesc apă să se spele. Era cam puturoasă, dar mie îmi plăcea așa. I-am respectat toate dorințele și în momentul în care a plecat să se culce la loc, i-am reproșat din nou de ce nu recunoaște că i-a aruncat țigările amantului. Mi-a zis din nou că sunt nebun. Atunci mi-am pierdut mințile, am luat cuțitul și am făcut ceea ce am făcut. Poate dacă îmi aminteam de fetiță sau dacă era acasă, nu se întâmpla acest lucru. Am luat viața unui suflet tânăr, femeii pe care o iubeam. Am făcut-o din gelozie”, le-a spus inculpatul judecătorilor la proces. Expertiza psihiatrică asupra inculpatului a scos la iveală faptul că omul prezintă o tulburare organică de comportament, având discernământ diminuat în raport cu fapta. Pe lângă anii de închisoare pe care îi va executa, Constantin a fost obligat de instanță și la tratament medical pe perioada detenției. Chiar dacă unele cunoștințe ale celor doi soți spun că aceasta nu a fost singura altercație dintre ei, inculpatul spune că nu și-a lovit niciodată femeia.

Fapte comise cu discernământ

Un alt caz în care o femeie a murit în mâinile bărbatului său este cel al lui Åžtefan Verga. Omul a fost condamnat la 20 de ani de închisoare pentru că loviturile sale au rupt șirul zilelor Iulianei Croitoru, cea cu care trăia și avea mai mulți copii.
Vecinii celor doi spun că bărbatul consuma băuturi alcoolice, după care își căuta nevasta să o bată. Motive se găseau întotdeauna. În timp ce era judecat pentru omor la Tribunal, a fost din nou trimis în judecată pentru că la o beție, în timp ce își căuta nevasta ca să o bată, a distrus ușile vecinilor cu toporul. Violența lui Åžtefan nu și-a lăsat amprenta numai asupra nevestei, ci și asupra fiilor.
Unul dintre băieți a fost bătut atât de crunt că a rămas cu un handicap. Anul trecut, în ajunul sărbătorilor pascale, Verga   și-a bătut pentru ultima dată femeia, care și-a dat sufletul în mâinile sale. O noapte întreagă a lovit-o. A dezbrăcat-o de haine, a udat-o cu apă pentru a-și reveni, iar apoi a bătut-o din nou. În fața judecătorilor, unul dintre copiii celor doi a spus că în seara respectivă,  văzându-l beat, au fugit de acasă de frică.
Omul este nemulțumit de cei 20 de ani de închisoare primiți și a plecat să-și demonstreze nevinovăția până la Înalta Curte de Casație și Justiție. În ochii săi, femeia este vinovată pentru că nu-l asculta, ba chiar a plecat de mai multe ori de acasă.
Procurorii spun că în cele mai multe cazuri consumul exagerat de alcool se află la baza actelor de violență în familie, dar și a crimelor în general.
„În general, acești inculpați sunt găsiți cu discernământ. Păstrează capacitatea de apreciere a faptelor și consecințelor acestora. Sunt însă și situații când prezintă și anumite afecțiuni, care nu le afectează însă  discernământul”, spune procurorul Paul Mihăilă, șeful Secției de Urmărire Penală din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Vrancea.

Din dragoste pentru un bărbat…

O tânără din județul Galați și-a aruncat bebelușul la tomberon, în toiul iernii probabil, pentru a se putea împăca cu o fostă iubire. Claudia are 21 de ani și potrivit anchetatorilor, în data de 19 ianua-rie, după ce a născut în baia viitorilor socri, din Adjud, și-a învelit pruncul în pantalonii cu care era îmbrăcată și l-a dus la ghenă ca pe un sac de gunoi. Ancheta a scos la iveală faptul că tânăra trăise cu un bărbat și mai avea un copil de circa doi ani. Claudia l-a părăsit când l-a cunoscut pe adjudean. Cum relația nu a mers, s-a întors la primul bărbat cu care a rămas însărcinată pentru a doua oară. Dar căile dragostei sunt încâlcite, și gravidă fiind, și-a întâlnit din nou a doua iubire. I-a ascuns faptul că este însărcinată și a născut chiar în baia sa. Obstacolul din calea fericirii cuplului, copilul altui bărbat, a fost eliminat fără prea mari remușcări. Claudia a spus oamenilor legii că l-a născut mort, însă expertiza medico-legală o contrazice. Pentru fapta sa, a fost dusă în fața judecătorului cu propunere de arestare preventivă.
Pare incredibil, dar la Tribunalul Vrancea a fost judecată și o femeie care și-a ucis concubinul.
Fapta s-a petrecut în octombrie 2008, undeva departe de ochii vreunui martor, pe un câmp de pe raza localității Bârsești. Aburii rachiului au întunecat mințile Georgetei Toma și ale fratelui său Vasile Toma. Cei doi, ajutați și de unul dintre fiii femeii, de 14 ani, l-au ucis în bătaie pe Vasile David, cu care Georgeta trăia în concubinaj. Fiecare dintre ei a primit câte 15 ani de închisoare, deși au aruncat vina unul asupra celuilalt. Ba chiar mai mult, au cerut copilului să ia totul asupra sa, pentru că este mic și nu poate păți nimic. Fiul Georgetei a povestit cum mama și unchiul i-au bătut tatăl, până acesta n-a mai suflat.

Consiliere din partea unui psihoterapeut

În cele mai multe cazuri în care violența în familie duce la crimă, victime sunt femeile. Acele sclave care nu au puterea să pună punct unei povești amăgitoare, în care discuțiile se fac cu pumnii și cu palmele. Poate în fiecare zi trăiesc cu groază și visează să scape din închisorile durerii, dar aripile spe-ranței se frâng când la mijloc sunt copiii, pe care de una singură nu-i poate îngriji. Suportă jigniri, palme sau agresiuni care pot avea și un final neferi-cit.
Dragostea prea multă poate ucide. Potrivit psihologilor, agresorul nu moștenește comportamentul violent, ci îl învață prin imitație, în familia de ori-gine. Studiile de gen arată că o proporție de 60% din familiile care practică violența dau urmași care preiau modelul și îl conti-nuă. Există posibilitatea învățării unor comportamente nonviolente prin educarea agresorilor.
„În cadrul cabinetului meu de psihologie, care funcționează încă din anul 2005, vin săptămânal victime ale violenței în familie, femei, tineri și copii, cu întârziere în solicitarea recuperării, rareori când sunt în vârful crizei, de cele mai multe ori după ani de suferință, alteori accidental, ei venind cu un alt scop: acela de a se evalua la modul general, sau pentru a obține un aviz. Când sunt diagnosticați, încep să se justifice, să se deschidă și să le descoperi rănile. Serviciile de consiliere, psihoterapie recuperatorie și de dezvoltare personală nu sunt cunoscute de către populație și se pare că doar cei ce au beneficiat de ele pleacă convinși de utilitatea lor și trimit adeseori restul anturajului. Așa se explică faptul că familii întregi și grupuri de prieteni trec pe aici”, spune terapeutul Tela Mocanu. Îndemnul său este de a comunica atunci când vă confruntați cu astfel de probleme.
„Nu lăsați durerea să vă doboare sufletele. Descărcați-vă inimile de suferință și apelați la ajutorul unui specialist care să vă învețe să faceți față conflictelor din cuplul familial”, este îndemnul terapeutului.

„Femeia ocrotită”

În sprijinul femeilor fără apărare vine și Crucea Roșie Vrancea. Aici există un centru numit „Femeia ocrotită”, înființat special pentru victimele violenței în familie. Capacitatea adăpostului este de zece locuri.
Reprezentanții Crucii Roșii colaborează în acest sens cu spitalul, poliția, probațiunea, proximitatea și medicina legală. „În acest moment, în centrul «Femeia Ocrotită» nu avem pe nimeni. Femeile cu astfel de probleme se adresează în mod special nouă, dar și subfilialelor Crucii Roșii. Echipa de proiect din care face parte un asistent social și un jurist, le consiliază pentru a găsi o rezolvare la pro-blemele lor”, a precizat Rodica Davidean, directorul Crucii Roșii Vrancea.
Pentru femeile care au curajul de a se rupe din lagărul violenței, numărul 0237.206.961 le stă la dispoziție.
Timp de șapte zile sunt găzduite în adăpost, după care sunt ajutate să pornească o viață normală pe propriile picioare. Există și posibilitatea ca această perioadă să fie prelungită.
Pe lângă consilierea victimelor, Crucea Roșie are și un centru de consiliere a agresorului, pentru ca acesta să perceapă normal și să privească viața în fa-milie cu dragoste și responsabilitate.
Dragostea este un sentiment puternic, care nu trebuie lăsat să vă conducă spre gelozie și violență. Un sprijin se găsește întotdeauna pentru cei ce îl caută. Nu lăsați ca palmele grele ale unui bărbat să curme visul frumos al fericirii și nici ca dragostea să se transforme în crimă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?