Ediția: Duminică 19 Mai 2024. Nr. 6627
Ediția: Duminică 19 Mai 2024. Nr. 6627

Cartier pentru sinistraţi


Autoritățile din Odobești vor să înființeze un cartier în care să acorde teren de construcție sinistraților care vor fi relocați din zonele inundabile. Așa că, în timp ce guvernul și președintele Băsescu îi tratează pe sinistrați ca pe niște obiecte, odobeștenii vor să le ofere între 5 și 10 hectare de teren pentru construcții, într-o zonă cu acces la DN 2D. Terenurile se află în proximitatea rețelelor de apă și canalizare. De altfel, primăria Odobești nu se află la prima inițiativă de acest gen. Autoritățile locale au înființat un cartier pentru sinistrații inundațiilor din iulie 2005, unde au fost construite locuințe pentru sinistrații din toate localitățile vrâncene afectate la acea dată.
„Nu putem sta indife-renți la bătaia de joc pe care autoritățile centrale o manifestă la adresa sinistraților. Experiența din 2005 când am înființat un cartier pentru sinistrații din Vrancea a demonstrat că putem ajuta semenii noștri nu prin declarații politice. Așa cum acum 5 ani am pus la dispoziție cu titlu gratuit teren pentru si-nistrații din toate localitățile vrâncene care   și-au pierdut casele și au dorit să-și construiască o locuință în altă zonă, și de această dată am analizat la nivel local posibilitatea punerii la dispoziție cu titlu gratuit a unei suprafețe cuprinsă între 5 și 10 ha, în funcție de nevoi și de cerințele celor care vor să-și construiască o nouă viață la Odobești”, ne-a spus primarul Daniel Nicolaș.
Inițiativa autorităților odobeștene este inedită în contextul în care există sute de sinistrați care trebuie relocați în zone neinundabile, întrucât locuințele le-au fost distruse, iar schimbările climatice din ultimii ani arată că râurile revin în luncile de odinioară, transformate în teren agricol de regimul comunist prin desecarea acestora. Propunerea autorităților din Odobești ar trebui luată în calcul în condițiile în care mai sunt 4 luni până la iarnă, iar miile de sinistrați trebuie să-și construiască un adăpost deasupra capului. De altfel, în unele localități nu mai există teren disponibil pentru ca sinistrații să-și refacă viața. „Prin această propunere vrem să venim concret în sprijinul Guvernului și al autorităților locale din județele afectate de inundații. Åžtim ce înseamnă să ai locuitori fără locuință și mai știm să și manageriem înființarea și dezvoltarea unui asemenea amplasament. Mai sunt 4-5 luni și va veni iarna, iar în Moldova și Dobrogea sunt mii de sinistrați. La Odobești avem teren disponibil pe care,  dintr-o solidaritate umană față de sufe-rințele acestor locuitori îl punem la dispoziție gratuit. Vom trimite adrese oficiale Guvernului României, Consiliilor Județene și Prefecturilor din județele afectate, astfel încât propunerea noastră să fie cunoscută”, a precizat Daniel Nicolaș.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?